Srpanj 20, 2025, 02:15:48 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crna čupava po 100-ti put  (Posjeta: 1555 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Anto-SB

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Crna čupava po 100-ti put
« u: Svibanj 27, 2010, 17:44:14 poslijepodne »
Nisam se nikako mogao riješiti ove nemani, koliko god često mjenjao vodu, rasvjeta,Co2,....na kraju sam odlučio sve povaditi van, temeljito očistiti sve, nova podloga, i nova voda. Staro bilje sam počupao van ali na svakome ima bar malo crne alge, dali je najbolje i da kompletno bilje zamjenim da mi se nebi slučajno vratila ?

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Crna čupava po 100-ti put
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2010, 17:52:51 poslijepodne »
jesi li je pokušao napadati sa easy carbo?

Offline Anto-SB

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2010, 18:26:58 poslijepodne »
Bila doslovno po svemu...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2010, 18:29:45 poslijepodne »
svaka alga će se vratiti ako joj uvjeti budu odgovarali. mijenjaj uvjete a ne bilje. protok, gnojenje, svjetlo

Offline Anto-SB

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 27, 2010, 18:53:18 poslijepodne »
Akvarij je Yuvel 130l, rasvjeta 2x30W Sun-light (prije je bilo Gro-lux), u podlozi supstrat i šljunak 2-3mm, filter interni Yuvelov a na kraju je radio i još jedan externi. Jedna stvar mi je upadala u oči a to je da je voda relativno bila dosta nečista (vidjele su se nečistoće koje plivaju u struji vode) neznam od kuda su se pojavile jer sam svakih 7-10 dana mjenjao skoro pola vode te usisavao dno pumpom (voda je išla van), ubacivao sam i CO2 (šećer-kvasac) ali ni to nije ništa promjenilo na stvari. Imam akvarij relativno dugo (4-5 godina) i nikada nisam imao ovakvu najezdu crnjača, znalo se dogoditi na se mjestimično pojave ali je to bilo uglavnom kada nisam dugo čistio filter, malom promjenom vode i filtera stvar bi došla na svoje. Još jednom da napomenem, bilje mi je raslo dobro, ribice su bile dobro ali bilje čim bi malo poraslo već se počela hvatati na njega crna alga  :(

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 27, 2010, 19:56:47 poslijepodne »
Spore algi lebde zrakom, ne treba se previše pitati kako su došle.
Koliko čitam uzrok pojave je debalans makroelemenata i nizak PH - u malavi akvarijima je navodno nema, manjak CO2 koji bi pomogao biljkama u konkurenciji s algama.

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Svibanj 27, 2010, 20:09:11 poslijepodne »
Koliko čitam uzrok pojave je debalans makroelemenata i nizak PH - u malavi akvarijima je navodno nema, manjak CO2 koji bi pomogao biljkama u konkurenciji s algama.

vražji co2, sve se vrti oko njega.
a zarekla sam se u startu da neću prčkat ni s kemijom ni s onim vražjim bocama. sad ispada da prelazim na boce ako ne buem zadovoljna s easy carbo...  -?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Svibanj 27, 2010, 21:33:24 poslijepodne »
Koliko čitam uzrok pojave je ... nizak PH - u malavi akvarijima je navodno nema,

je i ja sam to citao ali krivo pisu,ja imam Tanganjiku akvarij u kojem je jos visi pH nego malawi pa imam crnu bradatu algu.jedina razlika je sto je u vecem nemam gdje imam velik protok i vanjski filter sa puno filter materijala..(koji se ne dira mjesecima)dok u maleckom imam samo filter za duplu litrazu nego sto je ali cistim ga svaka 2 tjedna ili mrvicu vise..u oba tanka je pH 8.6 -9.0 kako kad.dakle filtracija je po meni jako bitna..a eto ocigledno i protok!
To govorim iz svog iskustva kod ciklidnih akvarija sa minimalno bilja za kvalitetniju vodu i ukras.

biljni-imam malo(imao sam puno po kamenju i po rubovima listova) i imat cu je dokle god ne nabavim bocu sa CO2.Pomogne EC i to fenomenalno,ali dok ja sve sprzim,dobiju mi i osjetljive biljke po njonji!Kad nabavim bocu uskoro tek tada cu vidjeti i znati jel i filter ok i protok(i dodatnu pumpu imam)

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2010, 00:29:27 prijepodne »
ja je imam nešto "malo" na kupljenom staurogyrnu i čini mi se da se povlači, ne prelazi na mlade listove. imam bocu i upuhujem CO2 ali se bojim za sijamca - taj baš nije sposoban davati uobičajene znakove - pa vrlo polako pojačavam . ne znam bi li pomoglo kupanje u EC prije sađenja u akvarij? kako se očituje oštećenje bilja od EC?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #9 u: Svibanj 28, 2010, 07:56:19 prijepodne »
Ne bi pomoglo jer će ti spržit listove i ništa nećeš postić osim što možeš eventualno uništiti biljku...inače normalno je da kad se kupi nova biljka da se po listovima nakupe alge dok se ne prilagodi novim uvjetima. Samo ih odreži i začas će pustit nove.

Kako se očituje? Pa jednostavno EC sprži listove ako ga na suho staviš po biljci. Čak i najtvrdokornije odmah sprži.  :n025: Ako se pošprica biljku u akvariju ili opremu kako smo opisali u CO2 članku na portalu onda neće biti nikakvih problema.

Nizak ph ti nije uzrok pojave te alge već jedino co2...ako ga nema dosta i njegova količina varira. Još ako je loš protok eto je odmah. Provjereno i prokušano 1000 puta. I za skoro sve druge alge vrijedi to isto.  ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #10 u: Svibanj 28, 2010, 08:53:32 prijepodne »
u vecem nemam gdje imam velik protok i vanjski filter sa puno filter materijala ... dakle filtracija je po meni jako bitna..a eto ocigledno i protok!

u praksi pokazana stvar o kojoj se stalno govori kad su alge u pitanju, naravno i dobar i stalan co2
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Anto-SB

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2010, 09:42:59 prijepodne »
Znači mogu vratiti staro bilje (makar i čupavo) nazad...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2010, 09:59:51 prijepodne »
ja bih pokušao potopiti bilje u mješavini EC i vode iz akvarija (koncentracija kao što se preporuča raditi u akvariju sa špricom), pa detaljnije sve očistiti četkicom i vratiti ga natrag u akvarij. ipak nisam to nikad radio pa ideju uzmi s rezervom. koncentracija je nepoznata  -?