Imam jedan problem s ventilom za CO2. Radi se o Rhoninom ventilu s dva manometra, jedan pokazuje tlak u boci, a drugi izlazni tlak. Na njemu postoje dva ventila, jedan veći i jedan manji (vidi slike). Kada je manji zatvoren, a veći ZATVARAM izlazni tlak na manometru raste, i tada kada malo otvorim drugi ventil CO2 naglo izadje van. Tj., zatvaranjem velikog ventila on sve manje reducira tlak iz boce i balončići idu sve brže i pod većim tlakom.
Pitanje broj jedan je čemu služi taj manji ventil, jel to kao igličasti ventil koji je namontiran direktno na ventile i manometre ili kaj?
Problem se javlja jer imam elektomagnetni ventil koji se zatvara po noći. Tijekom noći izlazni tlak na manometru naraste na 15 nečega (ne piše čega) i kada se EM ventil ujutro otvori sav taj CO2 iz ventila naglo izleti van, prođe kroz igličasti ventil koji se nalazi nakon EM ventila, bubble counter i naglo izadje kroz difuzor van. Nakon toga je izlazni tlak na lijevom manometru na nuli i balončići idu brzinom 1bps.
To me smeta jer mi tak izadje puno CO2 odjednom i od toga nema puno koristi, a osim toga me strah da će taj nagli izboj plina zeznuti igličasti ventil. Probao sam zatvoriti igličasti ventil, tada je tlak izbacio cijev iz EM ventila. Ugl, pitanje je kak moram naštelati ili razmjestiti ta tri ventila (glavni, mali kod manometra i igličasti) da se po noći plin ne skuplja u ventilu i ujutro ne izletava van (ako je to moguće), a da opet imam neki konstanti tok CO2 od recimo 1-2 bps?