Srpanj 24, 2025, 10:51:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mukus diskusa-alternativa?  (Posjeta: 1392 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gvjeko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
Mukus diskusa-alternativa?
« u: Svibanj 30, 2010, 09:20:54 prijepodne »
Razgovarajuči s nekim uzgajivačima i guglajuči o temi uzgoja mladji diskusa bez roditelja dobio sam neke jako šture ili gotovo nikakve informacije o tom načinu uzgoja.Moguće je othraniti mladj bez mukusa ali nigdje nema preciznih podataka o tome kako se to radi.Htio bih saznati kako se koristi žumance jajeta,kupio sam od JBL-a Nobil-fluid u čijem uputstvu ima da se daje čim mladj propliva tj. potroši svoje žumance ali je i sporan zbog masnoče koju izaziva u vodi....Da li se netko bavio takvim uzgojem i ako nije tajna da li može preciznije pojasniti način othrane do trenutka kad mogu jesti artemiju.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Mukus diskusa-alternativa?
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2010, 23:51:23 poslijepodne »
Moze se izvesti ali je dosta tesko neznam o kojem se omjeru radi ali sastojci su zumanjak tvrdo kuhanog jaja,sirovi zumanjak i zelatina,a neki upotrebljevaju i pekarski kvasac to se mijesa i kad dobijes gustu (gumenu) masu s time premazes kalj iliti konus na kojem su se diskusi mrijestili (malci idu na sve tamno pa tako ce i na taj kalj misleci da su to roditelji),premazivanje kalja se obavlja nekoliko puta na dan posto masa ne moze dugo biti naljepljena,a mozes i roditeljima podizanjem temperature i jacom ishranom,(ali ne previse da ne stimuliras ponovni mrijest jer ce pojest male) izazvati stvaranje mukusa.Barem tako tvrde neki svjetski uzgajivaci.a 3-5 dan (nakon sto proplivaju)mozes krenuti s ishranom izlegnute artemije,a ja sam probao 1-4 dan s nobil fluidom,ali taj mrijest mi je propao!Mislim da nije dovoljno hranjiva za potrebe razvoja malih diskusa.

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 31, 2010, 18:06:27 poslijepodne »
Da,na takve informacije sam i ja naišao jer kod mene je situacija da kod mrijesta obadva roditelja cuvaju proplivanu ikru,stalno ih hvataju mumljaju po ustima i onda pljunu blizu tijela gdje se onda mladj zadržava i jede mukus.Međutim,kada se njih malo više odvoji od roditelja i rasprše po akvariju onda ih hvataju jednu za drugim,znači u ustima zna imati i dva tri komada odjednom,ide ispljunuti i izađe samo jedan mladac.Roditelji imaju mukus i to mi nije problem,ali taj nehotični kanibalizam ne znam kako bih riješio jer nakon trečeg,četvrtog dana proplivavanja od recimo pedesetak komada ostanem na samo par komada

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2010, 19:24:48 poslijepodne »
Da,na takve informacije sam i ja naišao jer kod mene je situacija da kod mrijesta obadva roditelja cuvaju proplivanu ikru,stalno ih hvataju mumljaju po ustima i onda pljunu blizu tijela gdje se onda mladj zadržava i jede mukus.Međutim,kada se njih malo više odvoji od roditelja i rasprše po akvariju onda ih hvataju jednu za drugim,znači u ustima zna imati i dva tri komada odjednom,ide ispljunuti i izađe samo jedan mladac.Roditelji imaju mukus i to mi nije problem,ali taj nehotični kanibalizam ne znam kako bih riješio jer nakon trečeg,četvrtog dana proplivavanja od recimo pedesetak komada ostanem na samo par komada
Nemoj hraniti roditelje 5 dana i onda im daj po malo mozda se smanji kanibalizam!

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2010, 20:36:33 poslijepodne »
Pa zar neće tek onda postati gladne...?Probat ćemo ovu soluciju sa žumancem pa ćemo vidjeti šta bidne od toga.Ako ima tko kakvog iskustva sa žumancem neka objasni da li to ima efekta