Kolovoz 18, 2025, 10:53:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: neonke  (Posjeta: 958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline luka23

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
neonke
« u: Lipanj 03, 2010, 11:48:48 prijepodne »
bok....imam pitanje!kako da izmrijestim neonke....koliko muzijaka ide na zenku ili koliko idem zenki na muzijaka...koji su uvjeti potrebni za njihov mrijest.....neka odredena temperatura ili nesto slicno....

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: neonke
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2010, 12:14:41 poslijepodne »
nitko jos nije uspio razmnoziti neonke u akvarijskim uvjetima..tako da mislim da ih je nemoguce izmrijestiti....inace da je mrijest lagan svi bi to radili...ako bas zelis mrijestiti ribice probaj corydorase ili ancistruse....oni se najlakše mrijeste....

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
Odg: neonke
« Odgovori #2 u: Lipanj 03, 2010, 12:44:09 poslijepodne »
nitko jos nije uspio razmnoziti neonke u akvarijskim uvjetima..tako da mislim da ih je nemoguce izmrijestiti....inace da je mrijest lagan svi bi to radili...ako bas zelis mrijestiti ribice probaj corydorase ili ancistruse....oni se najlakše mrijeste....

nije nemoguće, i ljudi su ih mrijestili. pogledaj po webu.

ukratko - dobro uhranjeni par treba staviti navečer u mrijesni akvarij.

evo što sam ja svojedobno našla o tome po webu:

akvarij mora biti savršeno čist - najbolje nov ili detaljno opran solnom kiselinom i još detaljnije ispran. unutra dan ranije stavi destiliranu vodu, dakle ph 7, meka, i pusti da se prozračuje pomoću pumpice za zrak (barem 24 sata prije stavljanja riba, jer je destilirana voda lišena kisika i ako ih odmah šibneš unutra bez prozračivanja podavit će se). nek temperatura bude cca 21°C.

roditelje u mrijesnom akvariju nikako ne smiješ hraniti! unutra ne smije biti ni mrva bilo čega kvarljivog ili trulog.

treba međutim staviti nešto što će glumiti biljku - poput namotanog valjčića od mreže za komarce, ili nešto što se da jako dobro očistiti, poput anubiasa. a malo iznad dna stavi također mrežicu za komarce ili po dnu posloži pikule da jajašca upadnu između i da ih roditelji ne pojedu.
akvarij pokrij krpom da svjetlo unutra sljedećeg jutra bude prigušeno.

ako sve bude ok, ribe bi se trebale mrijestiti ujutro. nakon mrijesta roditelje izvadi van, i kapni unutra sredstvo protiv plijesni, a sve skupa drži u mraku (pokriveno) sljedećih 48 sati. onda pogledaj da vidiš hoće li se po dnu i na stijenkama akvarija pojaviti zakeljene minijaturne ribice. mislim da jajašca nećeš ni moći vidjeti jer su užasno mala, ali ako štogod propliva, bit će vidljivo. one će prvo vrijeme samo visiti sa stakla/mahovine/mrežice, a tek kasnije proplivati.

kad proplivaju hrani ih infuzorima, a nakon par dana tek izleglom artemijom.

evo, to bi bile upute - po netu ima ljudi kojima pali, ja nikad nisam probala.