Srpanj 14, 2025, 07:16:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: poneko bilje mi malo zuti  (Posjeta: 1379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
poneko bilje mi malo zuti
« u: Svibanj 21, 2010, 20:14:59 poslijepodne »
zadnjih mjesec-dva poceo mi je Echinodorus (paniculatus ili parviflorus-neznam koja je vrsta, visok 40cm, duga stapka i siroki list koji nije valovit) jako zutiti! novi listovi koji pocnu izlaziti su skroz zuto/smedji, a stari pocinju na vrhovima listova pa prema stabljici zutiti, smedjiti i na kraju raspadati, samo ostaje ko mreza za komarce...

Vallisneria spiralis isto malo zuckasto/smedja najvise na vrhu travkice

Sagittaria subulata nove travkice su isto malo zuckaste, nisu smedje, ali starije travke lagano "pucaju" po povrsini, poprecno pod linije travke. poznaju se ko male crtice poprecno na travki.

i na kraju neka vrsta biljke jako slicna cabombi caroliani, neznam ime, isto je malo zuckasta cijela biljka...

to sam sve primjetio da se pocelo desavati kako sam uveo co2 bocu i DC drzim na zeleno-zutom...

sve mi nekak govori ko da je u pitanju zeljezo, mozda se vise trosi sad mikro elemenata od kad ima puno co2.

u pitanju je rio 180 s 2x30w (aquastar i gro-lux)

zeljeza sam stavljao 3ml svakih tjedan dana, kad bi promjenio 60l vode, zadnja dva tjedna sam stavljo 5ml. u pitanju je easy life ferro

razne crypte, hygrofilija, anubias su super...

da probam s vise zeljeza, jel 5ml premalo za srednje gust akvarij?

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: poneko bilje mi malo zuti
« Odgovori #1 u: Svibanj 21, 2010, 20:22:04 poslijepodne »
jesi pogledao uopće onu temu na vrhu ovog podforuma koju je Pampa preveo?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 21, 2010, 20:29:51 poslijepodne »
jesi pogledao uopće onu temu na vrhu ovog podforuma koju je Pampa preveo?
bez brige jesam! zato i pitam jel problem zeljezo, no muci me zasto se to pocelo desavat, jer do sada sam uredno prolazio s 3ml tjedno...
a sad odjednom pocelo mi sve jako zutiti?

uredno stucam sve i nije se povecala bilja masa u akvariju, jedino kaj se sada co2 drzi u puno jacoj dozi nego prije s DIY plasticnim bocama.

jedno pitanje jos!
na easy life-u ferru pise:10 m na 100 litara podiže razinu željeza 0,5 mg/litru
kolika treba opce biti koncentracija zeljeza u AQ?
« Zadnja izmjena: Svibanj 21, 2010, 20:44:46 poslijepodne od traxman »

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 22, 2010, 11:58:08 prijepodne »
Pitao sam te jer:

"...stari pocinju na vrhovima listova pa prema stabljici zutiti, smedjiti i na kraju raspadati..."

A Pampa je preveo:

"Rani znakovi nedostatka nitrata (stari listovi žute i propadaju od vrha prema stabljici)". Slično je i za nedostatak fosfata.

Povećao si količinu CO2, bilje troši više makronutrijenata i zato imaš problema s rastom bilja. Manjak željeza se najčešće manifestira kao bljedilo novih listova.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 22, 2010, 16:01:58 poslijepodne »
eh da sam siguran cega je manjak nebih pitao..

isto sam napisao da mi i drugo bilje cijelo zuti, a posebno mladice, pa ga sad znaj kaj je...
u dilemi sam a nemam testera...
imam cak i malo previse riba, pa si mislim da nebi trebalo biti problema s nitratima, a opet mozda su i fosfati jer mi se cesce pojavljuje zelena tockasta alga po staklu, ali nije jako kriticno i sam se povuce, ne cistim ju sa stakla.

a pojaco sam dozu zeljeza za 50%, pa cemo vidjeti, ak se ne popravi stanje pojacat cu nekih 20% nitrate i fosfate... kaj mogu drugo!