Kolovoz 07, 2025, 08:36:33 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta  (Posjeta: 1285 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jojs

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Rasvjeta
« u: Rujan 19, 2004, 10:19:00 prijepodne »

Eto nabavio sam jednu kljugu o bilju i u njoj pise o naj boljoj rasvjeti za akvarijske bilje pa tako opisuje i neke lampe kao npr.

Metal-halide lampa, oni govore da je to naj bolja lampa za akvarije koji imaju malo vecu dubinu iznad 50cm i da je spektar boja savrsen jedina mana im je da je to reflektorica i da mora biti nekih 30 cm iznad akvarijaradi kuta svjetlosti i topline, i sl. stvari.

E sada ja sam malo trazio po gradu i vidio sam da se da naruciti takva lampa ali ima jedan problemcic a to je da samo zarulja kosta izmedju 500 i 1500 kn ovisno o Watazi lampe i da kuciste za takvu lampu kosta oko 800 kn...

Sljedeca lampa koju su opisali bila je Mercury vapor lamp to je lampa koja nema takav spektar boja ko Metal-halide lamp ali oni tvrde da ima bolji od obicne neonske lampe koja se koristi za akvarije, a cijena im je puno pristupacnija lampa od 100W kosta nekih 30 kn a kuciste kosta nekih 35 kn .. da isto tako kazu da je to lampa za akvarijedubine od 46 do 60 cm...

Eto tako, a mene zanima dali je netko imao iskustvasa tim lampama pogotovo sa ovom drugom.
Nemojte djeci dopustiti da ribe uce plivati ...
Zagreb,Svetice

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Rasvjeta
« Odgovori #1 u: Rujan 19, 2004, 15:23:00 poslijepodne »

E ja sam ti imao te HQI (matal halide)lampe, nedavno sam ih promijenio s neonkama. Uglavnom su za više akv, i akvarije s zahtjevnijim biljkama. Dobra stvar.Malo više zagrijavaju pa ih treba postaviti najmanje 20-ak cm od vode. puno duže traju od neonki...

Mercuri vapor nisam koristio al sam cuo da je njihov spektar previše pogoduje algama

Ja ti imam ta dva hqi raflaktora svaki ima 150 w sa žaruljama iz Volegfarma starim pola god i još 4 komnekorištanih žarulja, unutra sam ugra?ivao posebne propaljivaee da bi mogli paliti sve HQI zarulje, dosta komplicirana priea, pogotovo jer živimo u Hrvatskoj, al uglavnom spremni su za uporabu, pa ak te zanima mogu ti prodat.
Zagreb/Ravnice

Offline matovilac0201

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: Rasvjeta
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2010, 13:57:18 poslijepodne »
pozdrav jer su hqi lampe još na prodaju
ako jesu koja je cijena mweni bi trebale za terarij iguane

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Rasvjeta
« Odgovori #3 u: Svibanj 03, 2010, 16:51:46 poslijepodne »
pozdrav jer su hqi lampe još na prodaju
ako jesu koja je cijena mweni bi trebale za terarij iguane
Tema je starija od 5 godina,malo pripazi da ne izvlačiš prastare mrtve teme iz naftalina. Bolje je otvorit vlastitu temu o konkretnom komadu opreme koji te zanima. pozz