Kolovoz 04, 2025, 08:30:18 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi/stari početak  (Posjeta: 1791 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline angie

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
novi/stari početak
« u: Svibanj 04, 2010, 10:26:29 prijepodne »
pozdrav!
Evo me nakon nekog vremena, neki me se možda sjećate sa hladnih (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=26850.0),
zlatice su više od godinu dana bile kod nas, a sad su udomljene nakon što im je stvarno postalo tijesno....
U akvariju su ostala dva jabučara, i dva ancija. Akvarij je imao generalku, počupano je korjenje i ono kaj je ostalo od biljaka, s obzirom da
su zlatice sve pojele, i promjenjeno je otprilike 70 % vode. Moja želja je polako povećavati temperaturu radi ancija (trenutna temperatura je 24 stupnja)
i zasaditi nezahtjevnim biljem i kasnije nabaviti najvjerojatnije samo betu i možda neko manje jato ribica (ali to dosta kasnije).
Ono kaj me zanima je koju lampu bi mi preporučili, budući da se uopće ne kužim u struju i rasvjetu, a ova je počela od jučer palit se i gasit, odnosno trenutno je potpuno ugašena.
Znači, ne mislim nikaj dodavat od rasvjete, trebam samo preporuku za neku koja će biti dovoljna za nezahtjevno bilje tipa anubijasi, do sad je bila ona koja je došla u kompletu sa akvarijem, akvarij je juwel rekord 60.
sorry na malo duljem uvodnom postu  :-[
mica pametnica

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: novi/stari početak
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2010, 10:32:11 prijepodne »
Pretpostavljam da se radi o Juwel-u... pitanje prvo: da li si mijenjao neonku? ako si probao sa drugom neonkom i dalje ti "titra" probaj promjeniti i starter... ako nije ni to, onda je vrlo vjerojatno prigušnica kihnula... e to je već malo kompliciranije, ali ne i neizvedivo, za zamjenit...

daj malo više informacija, pa će bit i konkretnijih odgovora, prijedloga

što se same neonke tiče, kalisto ima dobru ponudu i dobre cijene...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline angie

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2010, 10:52:55 prijepodne »
da, napisala sam da se radi o juwel-u rekord 60. nisam mijenjala neonku, jer ne znam koju bi kupila, zato sam prvo pitala.
već sam napisala da se ne kužim u struju niti malo, i nisam znala da bi moglo bit nekaj drugo osim neonke u pitanju.
znači prvo da kupim drugu lampu, pa da provjerim dal ona titra?
al opet trebam savjet koju da kupim...
mica pametnica

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2010, 11:07:31 prijepodne »
na starim Juwelima je bila klasična T8 neonka (15W)... ja sam 15W uzimao Sylvania GroLux (imam dosta bilja, ima malo crvenkasti odsjaj i daje intenzivnije boje ribama)... probaj sa neonkom, ali preporučam ti da odmah uzmeš i starter (inače se nalazi ispod jednog bijelog poklopčića, a košta par kuna) (imaš i uputu na ovom linku)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2010, 13:07:10 poslijepodne »
na starim Juwelima je bila klasična T8 neonka (15W)... ja sam 15W uzimao Sylvania GroLux (imam dosta bilja, ima malo crvenkasti odsjaj i daje intenzivnije boje ribama)... probaj sa neonkom, ali preporučam ti da odmah uzmeš i starter (inače se nalazi ispod jednog bijelog poklopčića, a košta par kuna) (imaš i uputu na ovom linku)
to ti je dosta sasvim za nezahtjevno bilje netrebas jacu ja sam imao osramovu flora 18w  :up:

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2010, 13:54:06 poslijepodne »
neonka je dala svoje. preporucljivo je promijenit i starter jer kosta 2-3 kune a za prigusnicu ne brini, nemre ona krepat skoro nikad i ak krepa nebi ti titralo neg jednostavno nebi radilo nis.
R-46

Offline angie

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2010, 15:42:21 poslijepodne »
ok, hvala na savjetima, u našem lokalnom pet shopu trenutno nemaju nikakve (tek se otvorio),
ali ovaj tjedan će netko sigurno ić do zg-a pa ćemo kupit i neonku i starter.
imam još jedno pitanje, trenutno je temperatura vode 24 stupnja, a ja bih ju htjela postepeno povisit do nekih 28-29, kolko često smijem pomaknut grijač za jedan stupanj gore?
dal je jedan stupanj tjedno prenaglo (unutra su dva ancija koji su od malena na ovoj temperaturi, sad imaju oko godinu dana)?
radi njih i mijenjam akvarij u tropski, jer koliko god ih neki preporučuju uz zlatne, znam da su ipak tropske ribice  i da će im tak bit bolje
mica pametnica

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2010, 15:48:13 poslijepodne »
Mislim da možeš za stupanj dizati temp.

btw.avatar ti je presladak  :heart:

Offline angie

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2010, 15:56:22 poslijepodne »
hvala  :-[
(sad je već veća, slika je još od registracije)

nisam bila sigurna da im to ne bude možda malo preveliki šok
mica pametnica

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2010, 16:04:16 poslijepodne »
moje je pitanje zašto 28-29? pa većina tropskih je zadovoljna sa 26...

ja samo Bette u mrijestu i bebe bette dok ne porastu (nekih mjsec, mjesec i pol) držim na 28... svi ostali su na oko 26

Offline angie

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2010, 17:01:38 poslijepodne »
ok, hvala i na toj informaciji  :-[
ja sam negdje pročitala da bettama treba takva temperatura, al zato sad znam da im je i 26 dovoljno
mica pametnica

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2010, 19:03:47 poslijepodne »
temperatura tak velika nema potrebe cak i nije dobra za neke ribe drži 24-26 :up:

Offline angie

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Svibanj 04, 2010, 23:27:29 poslijepodne »
malo sam proučavala poklopac i nisam našla gdje bi se išta moglo otvorit da dođem do startera, onda sam malo kopala po netu i našla ovu staru temu
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=1138.0 u kojoj je čak neki lik iz juwela odgovorio da se to ne može....
i kaj sad, kupit i promjenit samo neonku ili...?
mica pametnica