Srpanj 29, 2025, 19:38:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako iskorijeniti algu?  (Posjeta: 2167 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vera

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Kako iskorijeniti algu?
« u: Travanj 16, 2010, 23:15:29 poslijepodne »
Molim za pomoc,nadam se da cu do sutra uspjeti doci do nekoga tko se,nazalost,napatio sa algama i pobijedio.Situacija je ovakva,akvarij je 120 l,sve je bilo ok dok poklonjenim biljem nije stigla dugacka zelena alga koja je prvo napala mahovinu na panju,a onda sve ostalo.To se dogodilo prije otprilike 2 godine.Pokusavala sam sa CO2,raznim gnojivima,a prije toga ribama koje bi trebale da uniste tu algu,cak sam mislila da je problem u rasvjeti...sto god radila samo je pogorsavalo situaciju.Sada je akvarij u hodniku,obrastao tom zelenom,dugackom algom,kao i crnom cupavom,koja izgleda kao da mi je pun akvarij navijacica sa pom-ponima(nisam nikad bila navijacica,pa se nadam da je to tocan termin).Uglavnom,zelene su preko cijelog akvarija,a crne po panjevima i bilju.
E sada,moj plan:
Zelim ponovo ciklirati akvarij,znaci vodu i ribe u drugi akvarij,a ovaj detaljno ocistiti i ponovo ciklirati i onda vratiti samo ribe.Komplet sve sto je bilo prije,podloga,sljunak,bilje,ide u smece,sve sto ce uci u novi ce biti kupljeno u shopu.
Pitanje:
Kako najbolje ocistiti i dezinficirati akvarij od bilo kakve zaostale alge?Cime?Je li ga dovoljno preprati domestosom ili treba nesto jace,ili je domestos mozda pretjeran?
Nadam se da sam situaciju iznijela dovoljno jasno.
Pozdrav svima i unaprijed hvala na odgovorima...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kako iskorijeniti algu?
« Odgovori #1 u: Travanj 16, 2010, 23:20:35 poslijepodne »
niš..samo ga oribaj i to je to..

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Travanj 16, 2010, 23:36:11 poslijepodne »
Alge nisu došle poklonjenim biljem, a ako i jesu množile su se zbog disbalansa u tvom akvariju.

za borbu protiv algi moraš imati izbalansiran akvarij. Pod tim mislim na adekvatno svijetlo zavisno tvojim željama o biljkama koje ćeš uzgajati. Zatim to svijetlo moraš popratiti sa dobrom hranjivom podlogom, dovoljno CO2, mikro i makro elemenata koje biljke koriste za fotosintezu. I kad imaš takav balans u akvariju onda ćeš se rješiti algi. podrazumjeva se da imaš dobro zasađen akvarij...

A sad čistit ga možeš i 1000 puta i dezinficirati i ne znam što. Al ako istu grešku ponoviš opet ćeš doći na isto...

Alge ne moraš uopće unjeti u akvarij, one su već unutra čim ti uliješ vodu u taj akvarij samo je pitanje hoće li se razvijati ili ne
« Zadnja izmjena: Travanj 16, 2010, 23:39:39 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 16, 2010, 23:47:14 poslijepodne »
Necu reci da imam neznamtigakoliko iskustva u akvaristici,iskreno receno,imam muza,dvoje djece u suprotnim smjenama,dva psa(od kojih je jedan bolezljiv i stalno kod veterinara),papigu i akvarij.Sto se tice maikro i makro elemenata,o tome mislim kao o spanskom selu,zalosno ali iskreno receno,ako se samo o tome radi,necu dugo ostati u akvaristici,mada sam do te kobne posiljke biljaka bila 5 god prije postedjena bilo kakvih problema.Imali smo prvo kuglu,a onda 75 litara,pa komplet od 125 i 45 litara,pa onda 8 litara,i sve je bilo super do te posiljke.
Necu dalje da inzistiram,nije moja greska niti kod gnojenja niti kod dodavanja elemenata jer prije te posiljke nisam imala problema.
Moje jedino pitanje je:
da li je dovoljno samo izribati akvarij ili bi ga trebalo jos necim isprati?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 16, 2010, 23:51:21 poslijepodne »
na tvoje pitanje sam dao jednostavan odgovor, ne treba, samo ga oribaj..

a ovo da trebaju mirko i makro elementi, ne trebaju, zašto? ima tankova koji uspjevaju bez ikakve kemije i sve super, samo se moraš držati nekih normi i sve štima...
znači umjereno svjetla, dobra podloga i redovna izmjena vode i sve štima i bilje koje nije zahtjevno i stvar funkcionira..(crypte, mahovina, anubias, microsorumi...)
uživaj u akvaristici  i nemoj da ti postane napor i tlaka jer onda i sama znaš kak sve završi..
sretno

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Travanj 17, 2010, 00:06:47 prijepodne »
Hvala ti na odgovoru,potrudit cu se dobro ga oribati jer akvarij nam svima donosi zadovoljstvo iako ga uglavnom ja odrzavam,kao i sve ostalo u stanu,i neponovljiv je osjecaj sjediti za stolom,rucati i umjesto u TV gledati u akvarij i uzivati u raznim sapunicama koje stvaraju nasi gupaci u njemu,sa djecom komentirati ponasanje riba umjesto samo buljiti u onu kutiju,koliko god nam draga bila,ipak sa tv-om ne treba pretjerivati.
Nadam se da cemo se rijesiti bar tih algi da bude kao nekad,kad sam citala o problemima ostalih i bilo mi je zao.125 l bi,znam,trebalo biti doboljno da se stvori neki balans da se ujednaci i da ne pravi probleme.Ako sam to uspjevala sa manjim akvarijima,nadam se da cu i sa ovim,jer akvaristika jeste izazov i uzitak i za rezultate treba se potruditi...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 17, 2010, 00:07:01 prijepodne »
Jel nam možeš napisati o kakvom se akvariju radi?

Dakle litraža, rasvjeta. I što želiš  imati u tom akvariju...

kao što reče cannibal ne treba ti mikro i makro, čak ni CO2 ako kaniš imati nezahtjevni biljni akvarij.

Al onda ne smiješ staviti jaku rasvjetu na tank...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #7 u: Travanj 17, 2010, 00:11:19 prijepodne »
Ocat je dušu dao za bezopasnu dezinfekciju.

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2010, 00:19:48 prijepodne »
Da,ocat mi je bio u mislim kad sam planirala tu dezinfekciju,akvarij je 125 litara,low light bilje jer je takva i rasvjeta,mada sam pokusavala i ubacivanje dodatne rasvjete koja nije pomagala,cak je i odmagala mojoj borbi,a pokusavala sam osim navedenoga i zamracivanje na 5 do 7 dana.Nema puno toga sto je bilo u njmu od bilja.ono za cime cu najvise zaliti je echindorus tellenus,krenuo je krasno,pa jos neki,mislim da je echindorus,izgleda kao anubijas gigante,ali ima naborane listove,i manje,pa sam imala jedan amazonicus,pa echindorus ozelot,rottalu,ludwigiu,anubias pigmy i nanu i jos slicnog bilja koje ne trazi puno.Za sada sve bacam,ako netko zna kako se rijesiti alge i zeli pokusati,slobodno se javite jos veceras i ujutro jer popodne sve ide u smece.Ako se javite,saljem komplet svo bilje koje imam,pa se borite kako znate i umijete...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2010, 00:30:50 prijepodne »
Jesi probala s algicidima???

Imaš po trgovinama raznih...

Nije da je baš preporučljivo to koristiti, al u tvom slučaju bi bilo opravdano...

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2010, 00:35:29 prijepodne »
Ne,nisam ih koristila,bas zato jer sam cula da nisu bas za preporuku,a kako selim akvarij iz hodnika u boravak,ovo mi se ucinilo kao idealno rjesenje.Ako se,unatoc svemu,opet pojavi ta alga,znat cu da je najveci dio problema ipak u meni,a onda cu da odlucim imam li snage i dalje se boriti s njom ili cu da priznam poraz i vratim se manjoj litrazi,kad je sve bilo idealno.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 17, 2010, 00:43:58 prijepodne »
A ništa. Onda probaj sve isprati i ponovno složiti.

Sretno!

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #12 u: Travanj 17, 2010, 10:38:49 prijepodne »
Meni su svu zelenu algu (osim one koja se lovi po staklu) pojeli platyi. Sijamac i ancistrus je nisu dirali. Crnu čupavu nisam imao. Zelenu končastu sam uklanjao na razne načine (čupao, namatao na četkicu, špricao EC...) ali ništa nije pomagalo dok slučajno nisu platyji iz drugog aq došli do nje... i to joj je bio kraj...
live long and prosper

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 18, 2010, 21:33:36 poslijepodne »
Eto,posao je obavljen,akvarij je prebacen iz hodnika u boravak,detaljno opran octom,oriban i ispran,novi supstrat,nova podloga,dolje sitnija,gore nesto krupnija,sve cisto i kao da nije nikad koristeno.Ribe u 75 litara atmanu u djecjoj sobi,nadam se da svebude ok,voda je iz starog,velikog,panjevi,podloga,kokosi i po jedna spuzvica u svakoj komori filtera iz starog filtera.U novociklirani akvarij sam ubacila aqua safe,tako da za dva tjedna planiram preseliti ribe:jedan platydoras,dva ancitrusa,dva ajmonera,jedan cory,jedna botia modesta,jedan sijamski algojed i hrpa gupaca...Platydoras i botia modesta su prezivjele sve moje pocetke i nespretnosti,uspjela sam ih izlijeciti kad su bile bolesne,tako da se nadam da im ta dva tjedna nece biti previse tijesno u skoro upola manjem akvariju.Sutra idem po koju biljcicu da akvac ne zjapi tako prazan,kada zavrsim sa cikliranjem iskuhat cu panjeve i kokose jer u malom atmanu moraju imati sve te sramezljive ribice mjesta za skrivanje.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2010, 23:22:10 poslijepodne »
Alge bujaju zbog stanja u akvariju..ne same od sebe...to što si stavila biljku koja ima nit končaste niš ne znači ako je stanje u akvariju bilo ok..a pošto očito nije, našla je plodno tlo za razvoj zajedno s crnom algom...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2010, 23:42:21 poslijepodne »
Corydoasi su jatne ribe i jako im je ružno kad su sami. Barem 4-5 komada ti treba da bi bili koliko toliko sretni.
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2010, 23:48:10 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline Box

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: ZGB
« Odgovori #16 u: Travanj 23, 2010, 13:45:35 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Složio sam svoj prvi akvarij i bio sam jako zadovoljan kako izgleda. Koristio sam sve moguće savjete koje sam ovdje pronašao i sretno udomio čak 80 ribica.
Nažalost, nakon 4 mjeseca pojavio se novi stanar koji mi se nikako ne sviđa. Neznam prepoznati o kakvoj se algi radi, ali je prilično agresivna i napunila je akvarij za gotovo dva tjedna.
Prije 4 mjeseca je izgledao ovako:

Danas izgleda ovako:

Isprika na lošim slikama (snimljeno s mobitelom).

Evo i nesretnika:

Koliko sam shvatio, teško je riješiti se toga bez generalke na akvariju, ali, eto, možda, ipak, ima netko neko pametno rješenje. Stavio sam i fluvala u filter te dodajem easy carbo te se nada da uz dva sata manje svjetla dnevno to možda ipak nestane. Sijamci za sada štrajkaju.
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2010, 14:01:46 poslijepodne od Box »

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 23, 2010, 22:27:45 poslijepodne »
Da,i sumnjala sam u to da je moja greska,ali da niti nakon puuuno raznih pokusaja,poslusanih savjeta,dodavanja i oduzimanja svega i svacega,ama bas nista nije uspjelo...
Nema veze,sa novim entuzijazmom krecem u nove pobjede.
Akvarij se ciklira 5-6 dana,ribe su trenutno,hahaha,nemojte se smijati,baca na onu foru,ribice u wc kotlicu,al moje su u kupatilu...jeste da su pod lavaboom,al je fora sjediti na wc-u i gledati ribice,koliko one uziivaju u pogledu,tesko je reci.Svima nam se to svidjelo,pa ga mozda zadrzimo tamo.
U spavacoj rusimo ugradbeni ormar,problem plijesni i gljivica,pa nemamo gdje sa akvarijem,tako da dodatno sokiramo ribe svako par dana prenoseci ih sa mjesta na mjesto da ne bi klor ili ostale kemikalije dospjele u njihovu vodu,hihihi bas smo organizirani...
Voda u akvariju je za sada ok,pomalo vec par dana bjelicasta,ali dobro,to su prvi dani cikliranja,i plavicasto tonirana,pretpostavljam od aqua safe-a,jer ga do sada nisam koristila.Sutra cu da ubacim malo hrane da bakterije imaju sta papati,i tako...
Cvrsto sam odlucila,ovaj put,redovno mijenjati vodu i paziti na prve znake problema sa bilo cim,a posebno algama... casna pionirska!!! :pioneer:

Offline vera

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 28, 2010, 23:24:41 poslijepodne »
Molim vas za savjet,svo bilje osim anubijasa,koji su bili privezani za panjeve pobacala sam,i sada bh zeljela nekako ocistiti ih od algi taj ostatak bilja prije nego ih vratim u novociklirani akvarij.Razmisljala sam o tome da stavim te anubijase u mali odvojeni akvarij i dodam nekog algicida,s tim da bih nakon tretiranja dobro oprala bilje u hipermanganu i onda ga tek vratim u akvarij.Ima li netko bolji prijedlog,slusam i zahvaljujem...