Kolovoz 13, 2025, 13:48:04 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mala pomoć  (Posjeta: 2231 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gini

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Mala pomoć
« u: Svibanj 07, 2010, 14:46:15 poslijepodne »
hay
Jučer sam digla frku oko uređenja akvarija pa se moram danas pohvaliti da je uspješno prošlo. Stavila sam šljunak, filter,  vodu unutra i uključila filter. Čak sam ubacila malo hrane unutra i sad moram čekat! Dali postoji nešto da ubrza proces cikliranja? Pitam jer me strah da do onda zlatna ribica ne krepa. Hoće li biti dovoljno 10 dana čekanja ili treba više?
Inače akvarij ima nekih 30l, točne dimenzije se 45x23x30cm. Jedva je čekam ubaciti unutra i gledat kako uživa.
Kako da zalijepim onu samolijepljivu tapetu na stražnju stranu akvarija? kao na svako drugo staklo ili.?
Kako ću je prebaciti? dali ribicu moram nekako dezinficirat i vodu u kojoj je bila dok ćeka?
Filter koji imam je ok i mreška vodu ja se nadam da mi neće treba pumpica za zrak a u slučaju da mi zatreba kako ću ga ubaciti?(samo staviti ili i on treba neku radnju proći)
Stvarno nikad nisam planirala imat akvarij tako da pojma nemam o ničem

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: Mala pomoć
« Odgovori #1 u: Svibanj 07, 2010, 14:51:05 poslijepodne »
Mislim da ce ti 10 dana bit dovoljno...sto se tice ubrzanja bolje ne ubrzavat..a tapetu zalijepi normalno ko i svake kako ces drukcije...i jos svaki dan bacaj malo hrane u aq da ti se stvore pozitivne bakterije koje pomazu radu akvarija...da li si vodu prije ubacivanja pustila 24 h da nestane klor..i ribice netreba dezinficirat samo ih nemoj drzat u vodi s klorom..

Offline Gini

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 07, 2010, 14:55:07 poslijepodne »
Nisam znala da moram i za akvarij pustit vodu da odstoji. Šta sad da radim, je to veliki bed? a znači "hranit " moram svaki dan?

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Svibanj 07, 2010, 14:55:45 poslijepodne »
10 dana neće biti dovoljno vjeruj mi ja sam svoje stavio nakon 5 dana i odmah mi je jedna uginula :'(
sačekaj bar mjesec dana,vjeruj mi tako je bolje :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #4 u: Svibanj 07, 2010, 14:56:47 poslijepodne »
ne moraš "hraniti" baš svaki dan možda svako 3-4 dan,ali skroz po malo možda listić dva
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Gini

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 07, 2010, 15:04:24 poslijepodne »
Ma kakvih mjesec dana uginut ce u onom mini akvarijiću

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Svibanj 07, 2010, 15:16:29 poslijepodne »
Za ubrzavanje cikliranja kupi dobre bakterije npr.Tetra SafeStart ili od nekog drugog proizvodjaca i stavi u akv po uputstvu. Dio mozes sipati i na spuzvicu filtera.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #7 u: Svibanj 07, 2010, 15:19:34 poslijepodne »
ovako..

pusti neka se cikla - sto duze to bolje. shvacam tvoje nestrpljenje i potrebe tvoje ribe.

Potrazi u zoo-shopu "dobre bakterije" - proizvod se zove Nutrafin Cycle - to su bakterije koje inace nastaju za vrijeme ciklanja akvarija i ostaju zauvijek u akvariju, a najvise u filter materijalu (zato se filter materijal ne pere pod pipovacom vec u akvarijskoj vodi da se ne pobiju te bakterije). Ovo je nacin da ubrzas proces nastanjivanja bakterija. Moja preporuka je da ne koristis proizvode tipa Filter Buster - koji omogucavaju unos riba vec nakon 3-4 dana - to je forsiranje, a i dalje nedovljno pripremljen "teren".
Slijedi upute na proizvodu kako pise i za 10 dana je ubaci u akvarij.
Preporucam ti da dan prije ubacivanja ribe - tretiras vodu u oba akvarija sa FFM-om prporucenim dozama (to ce ti zabijeliti vodu o oba akvarija akvarij, ali ce ti se kroz par sati voda full razbistriti i pripremiti za tvoju ribicu). Tako ces u oba akvarija dobiti sto slicnije uvjete pa sam šok pri naseljavanju novog akvarija ce bit manji.
Također ti preporučam da prebacivanje (tj. privikavanje ribe na nove uvjete traje sto duze - pa makar i 1-2h - koliko imas vremena) - to je jedna od bitnijih faza sto teba postivati prilikom onosenja riba u akvarij. Pokusaj to napraviti dok je svijetlo ugaseno. Zatim je pusti cijeli dan u mraku - neka se smiri, a sljedece jutro neka joj se normalno upali svijetlo. Dalje znas :)

Zelim ti puno srece

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #8 u: Svibanj 07, 2010, 15:27:54 poslijepodne »
10 dana neće biti dovoljno vjeruj mi ja sam svoje stavio nakon 5 dana i odmah mi je jedna uginula :'(
sačekaj bar mjesec dana,vjeruj mi tako je bolje :up:

Da nije 5 dana duplo vise od 10? A sto se tice mjesec dana..pa nema ona aq od 500l vec 30...

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Svibanj 07, 2010, 16:24:26 poslijepodne »
Gini, gdi sad trenutno držiš zlaticu?

Ak je u nekakvoj "tegli" radije ju prebaci u taj akvarij nego da bude u tegli, nema veze kaj nije cikliran - u tegli nema filtracije i jako brzo ti se bu nakupilo amonijaka i nitrita koji su puno gori od trenutog stanja u necikliranom akvariju.
Kak je napisal kolega nautilu007, kupi dobre bakterije, ubaci ih unutra i ubaci FFM-a ak ga moreš nabavit.

U prva dva tjedna mjenjaj 30-50% vode koja je odstajala barem 3 sata (tolko treba kloru da ishlapi iz pipovače) svaka 3 dana, a poslje mjenjaš 40-50% vode jednom tjedno (jer su zlatne veliki zagađivači).

Ako nemaš i ne misliš stavljat pravo akvarijsko bilje u akvarij onda kupi zračni pumpu koja će ti obogaćivati vodu kisikom, umjetno bilje niti slučajno nemoj stavljati sa zlatnom. Zračna pumpa ti se stavlja iznad površine vode ili se kupi nepovratni ventil koji se natakne na crijevo, raspršivač natakneš na kraj crijeva i pričvrstiš pri dnu akvarija.
Ribicu nemoraš dezinficirati, u teglu u kojoj je trenutno dodaješ po malo akvarijske vode i onda nakon cca sat vremena izliješ sve u akvarij.

Samoljepljivu tapetu zaljepi onak kak si nekad ko klinka keljila razne sličice na staklo :D
Pozdrav i sretno!
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #10 u: Svibanj 07, 2010, 16:36:59 poslijepodne »
zamoli nekog od forumaša da ti da ciklirane vode  ;)
« Zadnja izmjena: Svibanj 07, 2010, 17:50:17 poslijepodne od IV@N@ »
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Gini

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 07, 2010, 17:13:57 poslijepodne »
Nije u tegli ali je u nekom akvarijići di stane 3.5l a ona sama je vec velika 5-6cm. Katastrofa
Vidjet ću, sutra idem do grada pa možda nađem taj Nutrafin cycle i FFM pa ju prebacim
Nikad nisam mislila da je akvaristika tako komplicirana.
Kupila  sam filter micro jet 40/nešto i mreška vodu pa sam mislila proći "lišo" bez pumpe
Ako treba dal mogu njega nekako iskoristit ba taj zreak ili trebam kupiti posebno pumpu za zrak?
Od biljaka: ništa ni živo ni mrtvo, samo sam kupila šljunak i dobro dobro ga isprala.
Malo sam se prestrašila kad sam ga stavila u akvarij i dodala vodu malo je bila mutna al danas je kristalno čista

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #12 u: Svibanj 07, 2010, 17:30:32 poslijepodne »
Nije u tegli ali je u nekom akvarijići di stane 3.5l a ona sama je vec velika 5-6cm. Katastrofa

Ajde ti nju radije odma onak polako prebaci u akvarij, bolje joj bu.
Ak vidiš da ti bu stalno pri površini znači da joj fali kisika onda kupi pumpu, ak bu normalno plivala po svim djelovima akvarija onda si bez brige.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Gini

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Svibanj 07, 2010, 17:47:49 poslijepodne »
okidoki

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Svibanj 07, 2010, 19:16:44 poslijepodne »
zamoli nekog od forumaša da ti da ciklirane vode  ;)

voda je tak idi mi dođi mi..jer najviše nitrossomonas bakterija nalazi se u filter materijalu i podlozi..voda je tak, zanemarivo..

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #15 u: Svibanj 07, 2010, 21:35:00 poslijepodne »
imam ja kantu ciklirane vode odakle si