Kolovoz 09, 2025, 16:07:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Plutajući coridoras  (Posjeta: 4390 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Plutajući coridoras
« Odgovori #25 u: Svibanj 02, 2010, 17:33:55 poslijepodne »
Kod mene je nakon tjedan dana voda blago postala bjelkasta i nakon toga se razbistrilo,ribice su ubačene nakon dva tjedna.Ako treba mjesec dana za cikliranje,onda definitivno nije zacikliran kako treba,ali opet se postavlja pitanje,zašto se tako ponašaju i kod drugih,gdje je sve po PS-u???
Gle, pusti sad druge..
Akvarij je jeko malen i to malo vode u njemu se JAKO brzo zaprlja i samo sa 3 ribice ako je necikliran akvarij (a eto i sam kažeš da nije cikliran, a sve mi se čini da imaš i više ribica unutra)
Nitriti su ti vjerovatno visoki i truju ribe dok ne uginu. Kako je akvarij necikliran trebao bi svaki drugi dan promjeniti 50% vode i tako raditi kroz nekoliko tjedana dok se god ne razmnože dobre bakterije i ne bude ih dovoljno da sve nitrite pretvore u manje štetne nitrate.
Ne zamaraj se previše genetikom, tu ne možeš ništa promjeniti, ali možeš ribama osigurati čistu vodu pa ako frajeri budu još uvjek plutali po površini onda ćemo okrivit genetiku itd.
Jedini put kad su moji koriji imali tako poremećenu genetiku je kad sam zaj.... gnojenjem i utrpao previše nitrata u akvarij :dead:

Živio!

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #26 u: Svibanj 02, 2010, 18:16:02 poslijepodne »
Što se tiče izmjene vode,pa svaka tri dana odvadim trećinu i sa crijevom pokupim nečistoće sa dna,a upravo jer sam svijestan toga da se tako mali akvarij brzo zaprlja,to sam i prihvatio odmah od početka i tako činim.Jedan gupi gnoji ko govedo,kad god pogledam iz njega visi *ovno.Ribe jednom tjedno ne dobivaju hranu.Sad cory izgleda normalno i zaigran kao i drugi,prvi put se to pojavilo kad sam stavio velikog šverta i velikog yukatanskog mollya(kojih btw. više nema u akvariju),drugi put se desilo kad sam stavio jedan rizom anubiasa na panj od mangrova.Gledajte ljudi,moja registracija na ovom forumu je iz razloga što želim osigurati što bolje uvijete za svoje ribice,pa makar to bila i tegla,ali neka bude kako treba.Nakon štu su mi ukazane početničke greške u temi koju sam otvorio u pdfu za nove akvariste,pokušavam to  ispraviti.Tako da sam već smanjio broj ribica u akvariju,a planiram još neke udomiti i kako mi se čini da bih tu na koncu stavio malo jato corya,jer mi se sviđa kako jurcaju i igraju se.
Ovu temu sam pokrenuo sa namjerom da vidim da se možda ne radi o nekoj poznatoj bolesti i da ako je,onda pružim njegu tim ribicama,jer mi nije namjera da krepaju,pa da akvarij odnesem na tavan ili ga nekome poklonim.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #27 u: Svibanj 02, 2010, 18:16:39 poslijepodne »
pravda      poslušaj ti mene  nemoj nabavljat  korije  nabavi kozice  za 13 litara akvarijum  su super ćistaći    onda sačekaj   par mjeseci  pa probaj korije  opet    more bit i da im nešto smeta tu u akvariju  ili da ih truje  jer  ćeprkaju po dnu    
de  napiši malo više o akvariju  koje dno    imal substat     ako ima jel kupovni   original za akvarijume    ili je  zemlja za cvijeće  , ako je zemlja   koliko dugo si namako    i ostalo    sad me ful zanima koji je problem ,,  jer šta god mi svi tvrdili  koriji su ribe koje rove po dnu  a  to druge ribe narade  pa još ako uzmeš da ih ima mali milion  vrsta pa svakise posebno ponaša i posebno je osjetljiv ,,  de molimte ako ti nije mrsko da vidimo  sliku akvarija  i  malo opiši   kako si ga sastavio ...

ps: ja mislim da je dovoljno 14  dana (dva tjedna) da se zaciklira    13 litara akvarijum  iako je poželjno 21 dan  da bi se sve moguće i nemoguće bakterije namnožile   al to je neka druga tema
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 02, 2010, 18:34:43 poslijepodne »
@ceh

Akvarij 13L
vanjski protočni filter sa regulacijom protoka do 190Lh,u njemu se nalazi uložak sa aktivnim ugljenom i spužva za filtere
mangrove panj koji se namakao danima i bio iskuhan,kasnije dodan jedan rizom anubiasa
podloga-sitno kamenje iz šljunka različite veličine od 1mm na dalje,s tim da imaju dijelovi sa sitnim tarac kamenom granulacije oko 2-3mm(toliko je sitno da propada kroz cjediljku koju koristimo za čaj),sve je prije stavljanja u akvarij dobro isprano i prokuhano
na dnu nema substrata za biljke,stoga i idem na anubias i rogolist,eventualno i mahovina
rasvijetu sam dao prijatelju da mi je izradi,jer sam ja sa alatom u zavadi ;) :-[
temperatura vode 23C
stanovnike čine:
2 gupya
3 black molly
1 ancitrus
2 cory

Kako sam ranije napisao,radim na smanjenju stanovnika,pa bih tako udomio gupije,ribice još nisu dosegle punu veličinu

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 02, 2010, 18:39:25 poslijepodne »
Evo slika:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #30 u: Svibanj 02, 2010, 18:59:39 poslijepodne »

ps: ja mislim da je dovoljno 14  dana (dva tjedna) da se zaciklira    13 litara akvarijum  iako je poželjno 21 dan  da bi se sve moguće i nemoguće bakterije namnožile   al to je neka druga tema

I moj akvarij je star cca 14 dana a nitriti i nitrati su nemoguće visoki - nema tako crvene skale na JBL Easy testu, a  izmjene vode ne pomažu. Riba još nemam iako bi mi žderači smeđih algi dobro došli, to je "eksprimentalni rasadnik bilja" za budući veliki aq.

Pravda, lakše je izmjeriti nitrate nego gene!

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #31 u: Svibanj 02, 2010, 19:00:22 poslijepodne »
Evo, ja ću ti prokomentirat malo filter..
Taj ugljen bi ja izvadio i bacio..
Ako je spužvica crna ugljena onda i nju baci i stavi običnu plavu spužvicu koja će koristit kao biofilter.
Ugljen se nakon 1 mj zasiti i onda počne štetne tvari otpuštat natrag u akvarij.
Ako je spužvica obična plava onda ok ali ako je crna spužva sa aktivnim ugljenom  onda ju moraš bacit i stavit običnu spužvu..
Da si to barem odmah napravio i sačuvao ugljen za eventualnu potrebu...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #32 u: Svibanj 02, 2010, 19:03:27 poslijepodne »

I moj akvarij je star cca 14 dana a nitriti i nitrati su nemoguće visoki - nema tako crvene skale na JBL Easy testu, a  izmjene vode ne pomažu.
To je nemoguće (da izmjene vode ne pomažu) osim ako ne stavljaš u akvarij vodu iz septičke ili su ti testeri u banani..
..ili pak mijenjaš premalo vode..

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 02, 2010, 19:09:27 poslijepodne »
Spužva je crna,ali neznam da li je ugljena,jer na filteru piše da ta spužva služi kao biološki filter na kojem se razvijaju dobre bakterije,a uložak sa aktivnim ugljenom se zasebno kupuje.U komletu sa filterom je bila samo spužvica.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 02, 2010, 19:17:08 poslijepodne »
hm, ne znam kako da nazovem zagrebačku vodu...ima u startu oko 25mg NO3. Mijenjao sam 2 puta po cca 30% (aq je mali cca 36l) 2/3 vodovodne + 1/3 RO, oprao filter u aq vodi i nema promjene... Možda mi trune lišće koje ne mogu čistiti i usisavati zbog podloge "Master soil" koja je vrlo lagana i bilje se jako lako iščupa. Visoki nitriti su od četvrtka, do tada su bili cca 25 mg/l. Bilju to izgleda godi pa ne brinem previše  :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #35 u: Svibanj 02, 2010, 20:01:06 poslijepodne »
Pravda:  ako hoces imati corije a sad tek vidim akvarij, fino sve ribe van, i pod obavezno pa pa s ovim gromadama sljunka, corije daj nekome na cuvanje i ponovno stavis samo sitni pijesak da ti je secer granulacija, panj s anubiasom slobodno ostavi i pusti da ti se ponovno ciklira akvarij, spuzvicu u filteru slobodno ostavi a ugljen baci van

kad je sve zacikliran kak treba vratis corije unutra i eventualno dodas 2-3 otocinclus affinis i mozes par kozica i ni ribe vise, eh da i napuni akvarij vodom do nivoa tog filtera

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 02, 2010, 20:30:17 poslijepodne »
To sa cory-jima mi danas palo na pamet,jer od svih riba u akvariju su mi najzanimljiviji upravo oni.Ja sam recimo mislio da ostavim ova tri molija ili da bude eventualno gay akvarij(na poslu su mi rekli da sam manijak zbog toga :D :D :D),recimo samo muški gupy i moli,a anci kad poraste udomim ga u neki akvarij.Anci je sad velik oko 2cm,možda i manji.Za sad bih ostavio ovako,jedino bih gupije izbacio(čitaj udomio),a umjesto njih stavio još dva coria.Vrti mi se svašta u glavi,a s obzirom na veličinu,male su mi mogućnosti(financijske još manje).Pokušavam nabaviti još malo bilja,još rizom ili dva anubiasa(čitaj ogrebati se ili nažicati),a i rogolist bih ubacio,e sad.

Čuvanje ribica je isto malo problem.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 03, 2010, 16:58:58 poslijepodne »
Došao sam do zaključka zašto mi se tako jedan ponaša da pluta.
Po meni je razlog stres,a da odmah obrazložim,prvi put se to dogodilo kad sam ubacio dvije veće ribe,kako sam prije napisao.Drugi put je to bilo kad sam popravljao podlogu i odvadio sam pola vode da mi bude lakše i evo danas treći put,jer sam po savjetima odvadio pola vode i nadodao drugu.Sad pluta opet,dakle moram im smanjit stresne situacije i bit će dobro,barem ja tako mislim.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 03, 2010, 17:58:30 poslijepodne »
Ovaj put bih se složio. Ali manje je podložan stresu u dobrim uvjetima, pa se opet vraćam na nitrate...

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 03, 2010, 18:01:36 poslijepodne »
Ovaj put bih se složio. Ali manje je podložan stresu u dobrim uvjetima, pa se opet vraćam na nitrate...

Moguće,nemam tester,zato bih nabavio još biljki,a i izvršio sam izmjenu vode,čitao sam da je za nitrate dobar rogolist.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Svibanj 03, 2010, 18:06:18 poslijepodne »
Je, rogolist i sve bilje koje brzo raste. A netko ti je spomenuo i podlogu - nitrobakterije žive i u podlozi a sitniji šljunak ima veću površinu od krupnog pa iz u sitnijem više ima.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 03, 2010, 18:22:23 poslijepodne »
Podloga je šarolika,ima slika akvarija u ovoj temi i opis podloge.