Srpanj 21, 2025, 23:24:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Microrasbore galaxy-iskustva,savjeti....  (Posjeta: 3875 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IV@N@

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
Microrasbore galaxy-iskustva,savjeti....
« u: Ožujak 09, 2010, 19:28:25 poslijepodne »
planiram nabavit ove ribe ,no kako na internetu nema baš puno informacija ponadala sam se da netko s foruma ima iskustva s njima pa ako može da mi udjeli koji koristan savjet.
hvala!! :)
Our fears are only what we tell them to be...

Offline omersenj

• Novi član
  • *
Odg: Microrasbore galaxy-iskustva,savjeti....
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2010, 02:38:27 prijepodne »
Bok :)

predivne ribice, ja ih imam vec nekih 5-6mj ali ih jos nisam uspio mrijestiti( vjerovatno zbog coriya -?) dobio sam neke savjete ali tek kad ih izmrjestim javim

kod mene su stalno skrivene u bilju  osim kada se ugasi svjetlo u prostoriji(tek tada izlaze a prvi je alfa muzijak ;))

ps. mene bi zanimali kako napraviti NJIHOV  biotop?

Offline zopex2008

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 71
    • akvaristika
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2010, 10:19:32 prijepodne »
Za uspesan mrest potrebno je da ribe zive u akvarijumu koji je namenjen samo za njih. Bolji su veci akvarijumi i jato riba, jer se tako osecaju sigurnije. Na dno je pozeljno staviti resetku kuda bi slobodno propadala ikra koja nije nesto narocito lepljiva.Od bilja koristim samo veci zbun javanske mahovine koji zauzima oko 1/2 akvarijuma. Voda je neutralne reakcije i srednje tvrdoce (1/2 RO, 1/2 cesme).
Ribe se non stop mreste ali u malim kolicinama, obicno po nekoliko zrnaca. Jedanput nedeljno protresem javansku mahovinu i podignem resetku i tankim crevom usisam dno ispod resetke u poseban siri sud. Sacekam da se natalozi i pipetom pokupim ikru koja ide u drugi akvarijum. Ishrana mladih infuzorijom, mikro crvima i artemijom.
Ikra se moze ostaviti i u maticnom akvaijumu samo sto ce malo jedinki preziveti, jer odrasle jedu mladj ali ce ih ipak biti.

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2010, 13:24:37 poslijepodne »
moje bi  bile glavne jatašice u 75 litara uz njih idu korići i otići i par puževa.mislila sam uzet jedno 20 komada.par puta sam razmnožila zebre i korije pa bi voljela i s njima probat.pa me zanima kad su one spolno zrele odnosno do koje veličine bi trebale narast?koja veličina akvarija je optimalna za mrijest?dal u njega stavit samo jedan par ili više njih?kako ih pripremit za mrijest?.....
hvala! :)

Offline zopex2008

• Novi član
  • *
    • akvaristika
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2010, 17:42:37 poslijepodne »
Sto se tice velicine aq. sasvim je ok ali uz te ostale ribe tesko ce se neka mladj sacuvati. Inace ribe su polno zrele kada su velicine oko 2 do 2,5 cm. Muzjaci su vitkiji i jace obojeni od zenki i kad se pogledaju u jatu jasno se razlikuju. Ako ih odvajas za mrest u poseban aq. onda napravi uslove kako sam rekao u prethodnom postu, dosta javanske mahovine, voda i sve ostalo. Mogu se odvojiti i u trojkama, jedna zenka i dva muzjaka. Najveci je problem sto se ne mreste odjedanput neko stalno u malim porcijama.
Sto se ishrane tice sto raznovrsnija to bolje i dobro bi dosla neka ziva hrana.
Inace microrasbore se mnogo bolje osecaju u velikom akvarijumu uz jos neku miroljubivu vrstu. Tada su mnogo slobodnije.

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2010, 19:50:39 poslijepodne »
Sto se tice velicine aq. sasvim je ok ali uz te ostale ribe tesko ce se neka mladj sacuvati. Inace ribe su polno zrele kada su velicine oko 2 do 2,5 cm. Muzjaci su vitkiji i jace obojeni od zenki i kad se pogledaju u jatu jasno se razlikuju. Ako ih odvajas za mrest u poseban aq. onda napravi uslove kako sam rekao u prethodnom postu, dosta javanske mahovine, voda i sve ostalo. Mogu se odvojiti i u trojkama, jedna zenka i dva muzjaka. Najveci je problem sto se ne mreste odjedanput neko stalno u malim porcijama.
Sto se ishrane tice sto raznovrsnija to bolje i dobro bi dosla neka ziva hrana.
Inace microrasbore se mnogo bolje osecaju u velikom akvarijumu uz jos neku miroljubivu vrstu. Tada su mnogo slobodnije.
hvala puno!namjeravam ih nabavit za par tjedana pa ima vremena još dok sazriju...

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2010, 20:30:38 poslijepodne »
SuPp! Ja bih isto zelio te mrasbore galaxy ali covjece 25Kn KOMAD!!!!!!!!

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2010, 20:31:28 poslijepodne »
Oprostite što upadam u temu, ali zanima me ako znate gdje se mogu nabaviti. Nisam ih nikada vidio po pt shopovima, tako da vjerujem da je jedina opcija neki privatan uzgajivač?

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2010, 21:10:45 poslijepodne »
SuPp! Ja bih isto zelio te mrasbore galaxy ali covjece 25Kn KOMAD!!!!!!!!
u rijeci su 29.pa cijena uopće nije strašna s obzirom na to da su ribe poprilično nove u akvaristici. :nerd:

Offline zopex2008

• Novi član
  • *
    • akvaristika
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2010, 22:10:40 poslijepodne »
Ribe i nisu tako nove u akvaristici. Cini mi se da placamo cenu za jedan pomodni hit. U Beogradu su od 4 do 8 eura. Ja sam ih placao 4 E. Uzeo sam 10 komada i za cetiri meseca imam jato od oko 45 riba i puno mladih nedoraslih. Ovo pokazuje da uopste nisu teske za razmnozavanje ali je jos uvek potraznja veca od ponude bar na ovim nasim i Vasim prostorima.

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2010, 22:18:49 poslijepodne »
Ribe i nisu tako nove u akvaristici. Cini mi se da placamo cenu za jedan pomodni hit. U Beogradu su od 4 do 8 eura. Ja sam ih placao 4 E. Uzeo sam 10 komada i za cetiri meseca imam jato od oko 45 riba i puno mladih nedoraslih. Ovo pokazuje da uopste nisu teske za razmnozavanje ali je jos uvek potraznja veca od ponude bar na ovim nasim i Vasim prostorima.
mislim kod nas :D

Offline zopex2008

• Novi član
  • *
    • akvaristika
« Odgovori #11 u: Ožujak 11, 2010, 22:26:49 poslijepodne »
 :D

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #12 u: Ožujak 11, 2010, 22:36:15 poslijepodne »
Pozdrav svima,zopex2008 na kojoj temperaturi ih držiš,mrijestiš,kojom hranom hraniš odrasle pošto sam čitao da neće suhu nego samo živu hranu i možda nešto od zamrznute?Dali malci trebaju veću temperaturu prvo vrijeme ili ne.Ribice su zbilja prekrasne i kod nas sam ih uglavnom vidio u Belugu u Zg.Ja ih mislim držati u 50 litarskom akvariju kada ih bude bilo za kupiti po možda malo jeftinijoj cijeni ili ako ih kojim slućajem dobiju u Aqua-teri.

Offline zopex2008

• Novi član
  • *
    • akvaristika
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2010, 07:40:41 prijepodne »
To sam zaboravio da napisem. Ribe vole nesto nizu temperaturu od 22-24 C. Sto se tice ishrane jedu i suvu hranu bez problema. Do zime imao sam dafniju i larve komaraca ali celu zimu jedu samo suvu hranu i ipak se mreste.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #14 u: Ožujak 12, 2010, 11:25:54 prijepodne »
ovak riba ima za kupit o zooviliu al su dost skupe 40kn

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Ožujak 12, 2010, 17:20:43 poslijepodne »
Inace, evo meni su jako vesele iplivaju posvuda, imam ih 5 u akvariju od 45 l i planiram ih uzet jos 3...  imam ih vec dva mjeseca... ili malo manje.. nisu se mrijestile, makar imam dosta bilja i jave.. ne znam jel to zbog 4 corya, 2 ancya ili 20 kozica, ali u svakom slucaju ancyiji idu van i zamjeniti ce ih tri otocinclusa a s vremenom ako odlucim mozda maknem i corydorase ili ih ostavim samo 2 te reduciram broj kozica... 

ribe su jako lake za uzdrzavat, meni za razliku od kolege izlaze bas po danu i nateravaju po akvariju.. Najbolje reagiraju na ishranu  zamznutom artermijom.. barem meni, ali vole tu i tamo i suhu hranu...  no da jedu sve sto im stane u usta... 

S obziom da mi mrijest nije bio  glavna stvar nisam ih ostavio same, no mozda u nekom trenu to i ucinim (naravno uz dodatak kojeg algara, otića, cisto za odrzavanje) iskreno mislim da ce mi se i s ovim setup-om isto mrijestiti samo kad im dođe.. mozda se vec i mrijeste ali malci umiru jer se java nije dovoljno razmahala. ribeki vole ono sto bi se vizualno nazvalo "prezasađen akvarij", ali se nekad vole i zaletiti po otvorenom. 

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #16 u: Ožujak 13, 2010, 20:42:45 poslijepodne »
ovde u nizozemskoj  kostaju 2.70  eura    po komadu  ja ih imam  6  neobraćam mnogo pažnju na njih    al su žive i zdrave  ljepo plivuše u  60 litara 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,