Srpanj 21, 2025, 17:28:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi u akvaristici  (Posjeta: 1386 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pero_zdero

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
Novi u akvaristici
« u: Kolovoz 10, 2010, 12:10:01 poslijepodne »
Pozdrav svima da i ja napišem nešto o svom prvom akvariju. Pošto su djeca dobila zlatne na poklon u maloj plastičnoj kutiji (neznam kako bi to nazvao), pa da im barem malo bude udobnije nabavili smo im novi akvarij da nije možda dovoljno velik nije ali trenutno nije u mogućnosti bilo staviti veći (što ne znači da danas sutra neće biti).

Akvarij je Juwel 600 znači sve što se dobije uz njega (filter, pumpa, lampa, grijač), veličine 63 l
Naljepljena je pozadina Juwel Stone Granite
Stavljena je zračna pumpa (TETRA APS 100)
dodan vremenski tajmer za paljenje lampe
to je od opreme u njemu

Od biljaka je stavljeno nešto Anubiasa, Cryptocoryne, i neke kojima neznam imena (moj grijeh nisam zapamtio imana kod kupnje)

Od riba su unutra tri zlatne, jedan Ajmoner i jedan Ancistrus

Offline pero_zdero

• Novi član
  • *
Odg: Novi u akvaristici
« Odgovori #1 u: Kolovoz 10, 2010, 12:19:21 poslijepodne »
Da se nadovežem sa par pitanja na gornji naslov

Da li daje dovoljno svjetlosti lampa koja je original unutra za to bilje i je li bi bilo bolje da još uzmem i reflektor za tu lamu.
Neznam da li treba što stavljati za bolji rast tog bilja nema podloge osim kamenja i kuglica JBL kraj korijana.

Vezano uz čistače 2 mlada su unutra i nadam se da im nije dosadno i da nisu usamljeni.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 10, 2010, 12:22:47 poslijepodne od pero_zdero »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Kolovoz 10, 2010, 12:30:13 poslijepodne »
Prvo,dobrodošao! :)
Za ovo bilje je dosta svijetla.Jedino što bilje neće opstati zbog ribeka.Zlatice jako vole brstiti i kad malo porastu nečeš baš moći imati bilje.I ubrzo češ trebati veći akvarij jer ta mala slatka stvorenjca narastu poprilično.

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Kolovoz 10, 2010, 15:52:24 poslijepodne »
Jel ti grijač upaljen ili si ga maknuo? U svakom slučaju pomiješao si toplovodne i hladnovodne ribice.

Offline pero_zdero

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 10, 2010, 16:57:42 poslijepodne »
grijač je unutra stavljen i na najmanjoj temperaturi koja može biti, jer mi se neda ga držat negdje vani da ga ne razbijem slučajno

a kak misliš da sam pomješao ribe, oba čistača mogu biti sa zlatnima tak je meni rečeno

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Kolovoz 10, 2010, 18:34:12 poslijepodne »
 Bok,  za zlatne si trebao stavit  piškora , hladnovodni čistač a ancistrus se bude priviko kad je mali  i ja imam u akv od 90 l. 2 pajčolanke , 1 teleskopa 1 ancistrusa jer bolje pere stakla nego čarli  i 2 piškora , ribice su male pa im je akv. dobar a kad porastu idu u veči , a   2 akv je 54 l tam imam  toplovodne  njih oko 12 i žive sve sretno i zadovoljno več 6 mj.  imaš  na  početku priručnik za početnike pročitaj ga 2 puta i to je to

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2010, 23:20:59 poslijepodne »
Super čisto  :D...pazi da svjetlo ne gori predugo (ja kod svojih imam 10-12 sati i još sam uvela sredinom dana 2-3 sata gašenje radi vrućina) jer ako alge uzmu maha...preporučam zeolith u filter da kupi amonijak i miris...što se tiče zlatnih kod mene najbolje uspjeva valisnerija i razne vrste anubiasa (podloga vulkanit i gore obli šljunak -prirodnih boja).
I kad ribeki porastu makni sve suvišne dekoracije i grijač jer umanjuju volumen vode, a i više vole pajkiti pod listom anubiasa.
Misgurnus/piškor je super hladnovodni čistač - samo obavezno sve rupe zatvoriti...hoće iskakati.
I zračna pumpa ili barem uperiti otvor filtera da mreška vodu je super za ovu vrućinu...kasnije kako vrijeme bude hladnije ja svoju maknem jer nije poželjna za lišće spororastućeg anubiasa.
Pitaj što ti nije jasno...i nadam se da će vas zlatkice oduševiti kao nas ovdje  :D
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline nihorvat

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2010, 13:40:50 poslijepodne »
Pozadin  :up: a i dno je lijepo samo
Grijač bi na tvom mjestu izvadio jer i ja san u 60l stavio ženine zlatne ribice sa grijačem i bilo je gotovo
PRVO SU MI BILJKE STRADALE
Pa su pomalo ribe počele mantat
Sve dok mi čovjek nije objasnija šta i kako pa sam ih vratija u 15l
Split

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2010, 14:33:27 poslijepodne »
Pozadin  :up: a i dno je lijepo samo
Grijač bi na tvom mjestu izvadio jer i ja san u 60l stavio ženine zlatne ribice sa grijačem i bilo je gotovo
PRVO SU MI BILJKE STRADALE
Pa su pomalo ribe počele mantat
Sve dok mi čovjek nije objasnija šta i kako pa sam ih vratija u 15l

Koliko zlatnih u 15 litara?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world