Srpanj 27, 2025, 15:40:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: FE test  (Posjeta: 3383 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline FlyingFox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
FE test
« u: Travanj 10, 2005, 01:02:00 prijepodne »
Jeste li ikada radili FE (željezo) test ?

Ja sam iz znatiželje kupio Serin test i rezultat me iznenadio.

Imam akvarij 2 mjeseca, Tetrinu podlogu za bilje i očekivao sam da imam dovoljnu količinu FE u vodi.

Međutim test je bio na 2. skali od 5 a optimalno je 4-5.

Kupio sam Serina gnojiva (tekuće i tabletice) kako bi nahranio biljkice ...

Offline D.I.T.

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2005, 11:16:00 prijepodne »

skala 4-5 nije optimalna jer pri 1 mg/lkoja je naznačena na skali 5 ribe već imaju problema. Dovoljno ti je dakoličinuželjeza održavaš na skali 2 sve više od toga više paše algamanego biljkama, koje ne zahtjevaju pre veliku količinu željeza

P.S nemoj pretjerivati s gnjojivom da nebi bilo neželjenih algi...najbolje ti je da prepoloviš količinu koja je naznačena na boci
Zagreb/Ravnice

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2005, 11:30:00 prijepodne »

Eto vidiš da je testiranje vode potrebno i korisno, a ne nepotrebno zamaranje i bacanje novca kako neki kažu!!!

Baš me zanima kako bioni koji tvrde da sve parametre vode možeš utvrditi samo promatranjem i opažanjem akvarija ,na pamet ustanovili kolika je koncentracij željeza prisutna u vodi!!!

Ja testiram vodu na željezo(Fe) redovito, i točno znam koliki omjer gnojiva trebam staviti u vodu i u kojem vremenskom periodu s obzirom na period promjene dijela vode, volumen akvarija i količinu biljaka!!!

Tj. više ni nemam potrebe redovito testirati vodu na Fe, jer već rutinski znam koliko mi je tekučeg gnojiva potrebno staviti u akvarij kod svakog mijenjanja vode da bi njegova koncentracija u vodi bilaoptimalna 0,25 - 0,5 mg/l.

O tome sam već govorio na temu oko"upoznavanja svog akvarija"!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2005, 11:39:00 prijepodne »

Da D.I.T. TI JE DAO DOBAR SAVIJET, koncentracija željeza veća od 0,5 mg/l a pogotovo veća od 1 mg/l je za biljke nepotrebna, za ribe nepoželjna, nepotrebno narušava kvalitetu vode u akvariju i potiče rast algi!!!

Inače Hagenov Fe tester je puno precizniji i bolji od Serinog, na njemu je skala boja koja prikazuje koncentraciju Fe izražena u mg/l, a ne u nekim nepreciznim brojkama kao kod Sere.

Inače koristim sve Serine proizvode i dosta sam zadovoljan, ali testeri su im stvarno koma!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline FlyingFox

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2005, 11:43:00 prijepodne »
Ja sam pobornik toga da se kontroliraju parametri vode, što više njih to bolje.

Znam da je skupo...

Slažem se s tobom da nakon nekog vremena upoznaš akvarij i znaš kako "diše" pa se mjerenja mogu obavljati puno rijeđe.

Što se tiče željeza, mislim ga držati na skali 3-4 (0,25-0,5 mg/L).

Mislim da je 2 premalo.

Da je optimalno 0,5 - 1 mg/L piše u uputstvima...

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
FE test
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2005, 12:10:00 poslijepodne »

Citat: rozma

Eto vidiš da je testiranje vode potrebno i korisno, a ne nepotrebno zamaranje i bacanje novca kako neki kažu!!!

Baš me zanima kako bi oni koji tvrde da sve parametre vode možeš utvrditi samo promatranjem i opažanjem akvarija ,na pamet ustanovili kolika je koncentracij željeza prisutna u vodi!!!

Ja testiram vodu na željezo(Fe) redovito, i točno znam koliki omjer gnojiva trebam staviti u vodu i u kojem vremenskom periodu s obzirom na period promjene dijela vode, volumen akvarija i količinu biljaka!!!

Tj. više ni nemam potrebe redovito testirati vodu na Fe, jer već rutinski znam koliko mi je tekučeg gnojiva potrebno staviti u akvarij kod svakog mijenjanja vode da bi njegova koncentracija u vodi bila optimalna 0,25 - 0,5 mg/l. 

O tome sam već govorio na temu oko"upoznavanja svog akvarija"!!!

Skupo je za nekog tko starta akvarij i prepostavljam daje dosta love odjednom jos kupovati sve testere. Osim toga i promatranjem se moze puno toga uociti kad znamo da ima jako dobrih tablica kod kojih se mogu vidjeti pri nedostatku cega bilje mjenja pravu boju u neku drugu.
Znaci testeri nisu od presudne vaznosti pod must have.
Mislim lijepo i korisno je imati ali....

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2005, 12:28:00 poslijepodne »

Force pa ja ne inzistiram da svi moraju doma imati mali laboratorij, i slažem se sa tobom da za početnike to nije potrebno, no ja znam koliko oni znače za ozbiljnije bavljenje akvaristikom uz promatranje i iskustvo koje je apsolutno na prvome mjestu, dakle u globalu imamo slična stajališta!!!

Osim toga FlyingFox je sam naveo da koristi Fe test i da je pobornik testiranja vode, a ja sam mu samo daos savjet i odgovor na pitanje !!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2005, 14:07:00 poslijepodne »
Slazem se da je za akvarije sa vise bilja bolje testirati nego da pocne zutiti bilje pa tek onda dodavati sve sto je potrebno

BTW Rozma koliko dode test za zeljezo, i koje marke ti koristis.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2005, 18:04:00 poslijepodne »
Citat: rozma

Force pa ja ne inzistiram da svi moraju doma imati mali laboratorij, i slažem se sa tobom da za poèetnike to nije potrebno, no ja znam koliko oni znaèe za ozbiljnije bavljenje akvaristikom uz promatranje i iskustvo koje je apsolutno na prvome mjestu, dakle u globalu imamo slièna stajališta!!!

Osim toga FlyingFox je sam naveo da koristi Fe test i da je pobornik testiranja vode, a ja sam mu samo daos savjet i odgovor na pitanje !!!

ne slažem se u potpunosti s tobom...testovi su jednostavnije, ali skuplje riješenje da bi se utvrdile karakteristike vode, ali opet ponavljam na biljkama se vrlo lako utvrdi dal im fali mikroelemenata, željeza...ja sam Fe test koristio možda 2 puta...imam svoju mjeru dodavanja gnjojiva, biljke se ne bune i testovi mi nisu potrebni
Zagreb/Ravnice

Offline Profa

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2005, 18:13:00 poslijepodne »

Samo jedna mala obavijest; od prošlog tjedna se konačno i kod nas mogu kupiti Tetrini testeri
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2005, 18:17:00 poslijepodne »

Citat: FlyingFox
Što se tièe željeza, mislim ga držati na skali 3-4 (0,25-0,5 mg/L).
Mislim da je 2 premalo.

Da je optimalno 0,5 - 1 mg/L piše u uputstvima...

ma pusti upustva ona su tu da te tjeraju da više toga kupuješ i nepotrebno trpaš u tank, pa onda da kupiš alocontrol il sl, pa onda neki no3- pa no3 test, pa green x il sl...sve je to ekonomija

0.1 je sasvim dovoljno za jedan normalni tank s normalnom rasvjetom i biljkama uostalom vidi kako se biljke ponašaju (boja listova rast...) i na osnovu toga odredi mjeru...s vremenom ćeš je naći

Moj savjet ti je da barprepoloviš mjeru i još jedna vrlo bitna stvar...probaj ako je ikako moguće dodavati dnevnu mjeru (znači onu tjednu podijeliti na dnevnu) ili bar svaka 2 dana!!!
Zagreb/Ravnice

Offline D.I.T.

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2005, 18:18:00 poslijepodne »
Citat: Profesor

Samo jedna mala obavijest; od prošlog tjedna se konaèno i kod nas mogu kupiti Tetrini testeri

eto sad mi ih ti nećeš morati kupovati u vogelu nego u viliu
Zagreb/Ravnice

Offline FlyingFox

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2005, 18:23:00 poslijepodne »
Serin FE test košta 50 KN i ako se ne varam piše da je za 100 mjerenja,
znači jedno mjerenje 50 lipa, i ako mjeriš jednom tjedno to je 2 KN
mjesečno, mislim da nije skupo...

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2005, 18:32:00 poslijepodne »

E Force ja koristim Hagenov NUTRAFIN Fe test, pojedinačnu cjenu neznam, pošto sam ga kupio u kompletu (Master test kit) s još ostalih 10 testera za parametre vode.

Cijeli komplet je došao oko 700 kn, pa bi značilo da se pojedinačna cjena testera kreće oko 65 kn!!!

Što se same kvalitete tiče mogu reči da sam zadovoljan, no još moram probati tetrine testere radi usporedbe!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline D.I.T.

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2005, 18:39:00 poslijepodne »

Citat: FlyingFox
Serin FE test košta 50 KN i ako se ne varam piše da je za 100 mjerenja, znaèi jedno mjerenje 50 lipa, i ako mjeriš jednom tjedno to je 2 KN mjeseèno, mislim da nije skupo...

al je nepotrebno...skužit ćeš to s vremenom, samo se sjeti za 1-2 mj dal ćeš testirati vodu svakih tjedan dana...imaš otprilike8 testova koje možeš koristiti(ph, fe, no3, no2, nh4, gh, kh, po4) i svi su oni kao neophodni, pa sad izračunaj koliko novaca ti treba za sve njih, a pogotovo koliko VREMENA da bi proveo sva ta silna testiranja.
Zagreb/Ravnice

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2005, 18:46:00 poslijepodne »
Citat: D.I.T.

ne slažem se u potpunosti s tobom...

Pa i dobro je da se u potpunosti ne slažemo, jer gdije bi došli da svi imamo apsolutno ista stajališta, pa i svrha je ovog foruma da razmjenjujemo različita mišljenja te uz svoje osobno iskustvokao i predhodno znanje nešto i naučimo slušajući druge!!!

Evo ja se slažem s tobom,(ali ne u potpunosti)kad si jedamput u "grifu" sve u akvariju šljaka kako treba, testiranje nije potrebno, ono dolazi u obzir ako nastupe problemi pr.. neka bolest riba, prekomjerno stvaranje algi,slab rast bilja..........itd, ili kod novog akvarija "kojeg trebaš upoznati"!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
FE test
« Odgovori #16 u: Travanj 10, 2005, 21:08:00 poslijepodne »
Mislim da se malo ljudi na forumu može pohvaliti s kolekcijom bilja koju posjedujem (momentalno oko 70 različitih vrsta u 13 akvarija) a nijednom u životu nisam mjerio koncentraciju željeza, fosfata ili bakra u svojima akvarijima. Rozma puno pametnije bi bilo da si za 700 kuna koliko si platio testere složio još jedan 100-150 litarski akvari.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Force

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #17 u: Travanj 10, 2005, 21:32:00 poslijepodne »
Komplete se definitivno ne isplati kupovati....puno je to love, pa za 700 kuna fakat mozes kupiti fju full veliki stakleni tank ak ne racunamo rasvjetu i sve ostalo...

Offline rozma

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #18 u: Travanj 10, 2005, 22:31:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Mislim da se malo ljudi na forumu može pohvaliti s kolekcijom bilja koju posjedujem (momentalno oko 70 razlièitih vrsta u 13 akvarija)

RESPECT!!!

Da to je puno love, slažem se i uvažavam vaše mišljenje(možda se to moglo potrošiti na novi akvarij)

U svakom slučaju imam u vidu druge godine oformiti 250 litraša!!!

A sad na ljeto slažem 100 l akvarij!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline perinjo

• Punopravni član
FE test
« Odgovori #19 u: Travanj 10, 2005, 23:25:00 poslijepodne »
testeri?!?

kakvi testeri?!?    
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...