Srpanj 12, 2025, 23:52:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Potrebni mi savjeti za Eleocharis i bjele kvrge na limunu  (Posjeta: 1214 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meowth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Potrebni mi savjeti za Eleocharis i bjele kvrge na limunu
« u: Ožujak 02, 2010, 02:00:08 prijepodne »
Problem u vezi Eleocharis-a je taj sto sam ga jedva uspjeo nabaviti i to jednu saksijicu, pa se bojim da mi ne propadne, zato su mi svio vasi savjeti i vise nego dobrodosli...
Stavio sam je u akvarij za suhi uzgoj, sve to zajedno izgleda ovako

nivo vode je sledeci (znaci ne prelazi preko povrsine zemlje)

Eleocharis sam zasadio prije 2 dana i najvise me zabrinjava sto su se pojavili zuckasti vrhovi, kao da je biljka krenula da propada od vrhova...

Da li da te vrhove podsisam ili da sacekam koji dan dok se biljka privikne???

A drugi problem je sto su se na listovima limuna pojavile neke bijele kvrzice

Kao da mi od pocetka nesto ne stima u ovom uzgoju, ne znam da li je do zemlje ili mozda stapica za gnojenje cvijeca koje sam ubacivao u zemlju...

Molim vas pomagajte, najbitnije mi je za sada da mi Eleocharis ne propadne  :(

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Potrebni mi savjeti za Eleocharis i bjele kvrge na limunu
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2010, 11:54:36 prijepodne »
nije bilo potrebe da ubacujes i stapice kad imas zemlju, nisam siguran al ja bih maknuo jos malo te vode jer mi se cini previse

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 02, 2010, 20:22:27 poslijepodne »
Vodu sam izvukao, ali ne svu ima malo pri dnu, a za stapice sam procitao negdje na forumu da nije lose da se stave (nisam ih puno stavio mozda 3 u 4 sedmice od kad je krenuo suhi uzgoj)...
Najvise me zabrinjava Eleocharis, da se ne bi osusio.... Potrebna su mi sva iskustva u vezi njega...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2010, 20:24:57 poslijepodne »
ove kvržice bi reko da se radi o nekom gljivičnom  oboljenju..
za eleocharis na suhom uzgoju nemam ama baš nikakva iskustva, pa ti tu ne mogu nikak pomoć..ja kad sam ga imal u tanku, kad sam ga zasadil isto su vrhovi malo požutili, al to sam podrezal i dalje se normalno širil..

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 03, 2010, 03:09:25 prijepodne »
Znaci ne bi trebalo Eleocharisu zasmetati da mu podrezem vrhove ...
Sacekacu jos koji savjet prije nego sto bilo sta konkretno uradim, nadam se da ce ga biti  -?

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2010, 22:25:47 poslijepodne »
Ja sam stavio nešto eleocharisa acicularisa u suhi uzgoj - gornji, stari listovi se osuše, ali novi koji se šire vriježama ispod zemlje izlaze sa strane na udaljenosti centimetar, dva. Nisam ništa rezao - staro se osušilo novo lijepo raste, ko prava trava :D. btw stavio sam sam hrpu različitog bilja u zemlju da vidim što uspijeva tako  i skužio da sagitaria najbolje raste u suhom uzgoju (barem kod mene). U samo par dana pustila vriježe na sve strane pa od tri imam petnaestak mini grmića u 2 tjedna :) Nisam siguran, ali ako imaš viviparu ona se širi pelcerima koji rastu na vlatima...
live long and prosper

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2010, 13:51:52 poslijepodne »
Koju si zemlju stavljao, koliko vode je bilo u tom akvariju za uzgoj (da li je prelazila ili nije povrsinu zemlje), jesi li koristio ista dodatno tipa stapica za cvijece???
Jos samo nesto jesi li taj suhi uzgoj osvjetljavao na suncu ili preko sijalica???

Znaci u svakom slucaju bi trebala opstati iako se malo susi....
Hvla na savjetim...

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2010, 21:22:11 poslijepodne »
Zemlja je neka za cvijeće (žuta vreća), voda ne prelazi površinu zemlje (samo je natopljena i vlažna), pokrivena najlonom, preko dana je na suncu (danjem svjetlu jer sad i nema baš sunca) navečer je ispod žarulje, nema grijača (sobna temperatura - uz radijator). Nakon mjesec dana sam stavio neke štapiće za zeleno bilje (mislim da je guamo gnojivo koje traje tri mjeseca pa onda stavljaš novo - piše da se nemože predozirati jer biljke iz štapića uzimaju koliko treba). Uglavnom želio sam vidjeti koje bilje uspijeva a da se nemoraš zahebavati s njim svaki dan i osiguravati mu posebne uvjete. Isto tak sam u aq natrpao hrpu različitog bilja pa ću vidjeti koje uspjeva a da nema neke posebne zahtjeve - i to na kraju ostavit. To što se suše stare vlati i nije mi čudno jer je taj eleocharis bio u vodi i sad su mu značajno promijenjeni uvjeti. Glavno da je korjen živ...
live long and prosper