Banfa,
dok ne probas neces znati. Prvo i glavno pravilo koje sam ja naucio u akvaristici je da nema pravila.
Recimo, Njofra kaze da ne smijes odvajati zenku jer ce je poslije zatuci. Istina, al ja u zadnje vrijeme micem zenke i nista se nije dogodilo.
Ne bih to preporucio drugima, al kod mene funkcionira.
Dodavanje novih tropheusa u vec uspostavljenu koloniju je prilicno zeznuto. Moja iskustva su da dodavanjem mladih nece biti problema, al
dodavanje odraslih tropheusa, jedino ako ih dolazi dolazi vise (barem 5-6) uz promjenu dekoracije u akvariju.
Mijesanje razlicitih tropheusa je izazovno. Vec to sto imas 3 varrijante u akvariju je odlicno. Iskustva stranih forumasa govore da se mogu drzati
2, max 3 varijante s time da ce uvijek jedna biti dominantna a druge 2 podredjene i nece se ili ce se vrlo malo razmnozavati, biti pod stresom i bez
prirodne koloracije.
5 varijatni u jednom akvariju, zvuci odlicno, ali ja na tvom mjestu ipak ne bih. Ak Ikole, Moliro i Polly funkcioniraju ne diraj.
Da ne govorimo kolka je opasnost od hibridizacije kod 5 varijanti. Pogotovo sp. red Moliro i Chimbi, gotovo sigurno. Krizanje Ikola i Chimbi vrlo lako moguce.
Jesu u ovom akvariju Ikole spolno zrele? Mislim da bi i tu moglo bit problema. Uglavnom, kazu da je jedini siguran nacin da se sprijeci medjusobno krizanje
tropheusa, drzati samo jednu varijantu.
Duboisi bi trebali jedini biti sigurni, kazu da se oni ne krizaju sa drugim tropheusima.
Dakle, 5 varijanti u 1 akvariju = 1 dominantna+4 podredjene, sa velikom mogucnosti medjusobnog krizanja.
Opet, kao sto sam rekao, nije nemoguce da moze funkcionirati.
Ja ipak ne bi...