Srpanj 24, 2025, 01:58:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cijanobakterija  (Posjeta: 7105 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline predragjavoric

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
cijanobakterija
« u: Veljača 20, 2010, 11:23:26 prijepodne »
ljudi oće mi pomoć GENERAL TONIC u borbi protiv cijanobakterije pošto nigdje u rijeci nema eritromicina za kupit. :'(

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: cijanobakterija
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2010, 11:31:54 prijepodne »
Poboljšaj si protok u akvariju, nabavi par corydorasa i ascistrusa da ti prozračuju dno, dodavaj CO2 u dobroj mjeri i nebi trebao imati problema sa cijanobakterijom. Također ne dopuštaj da ti pri hranjenju riba hrana pada na dno akvarija. Hrani ih radije štedljivo 2-3 puta dnevno nego jednom u velikom obroku.

A sad pošto ju već imaš, mora ti netko drugi pomoći jer ja ne znam kako :). Eritromicin imaš u ljekarni, al sam zaboravio pod kojim nazivom. To je lijek sličan sumamedu, al bez recepta ne ide.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2010, 11:34:42 prijepodne »
nece ti nista pomoci ko eritromicin, samo ces se nepotrebno mucit i na kraju opet stavit eritromicin

pa nema sanse da ni jedna ljekarna nema Eritromicin

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2010, 16:02:58 poslijepodne »
ako nemaš životinja unutra možeš frknuti i ceporex
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline predragjavoric

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2010, 17:46:36 poslijepodne »
sve je to u redu ali lijek u ljekarni ima u sebi eritromicin namijenjen ljudskom organizmu. dali  to isto djeluje i na cijanobakteriju. u akv imam neonke i ancitrusa i plehija. šta će im ceporex naškodit ako ubacim? 

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2010, 19:00:43 poslijepodne »
Eritromicin i jest antibiotik za ljude. Nemam pojma kako će djelovati ceporex na faunu, jednom se pojavila cijano u mom nano i pošto mi se nije dalo ići tražiti dobronamjernog apotekara koji će mi prodati eritromicin bez recepta išao sam seljačkom logikom "antibiotik je antibiotik" i frknuo sam u 8 litara cijeli ceporex.  :clown:

Pomoglo je, ali nebih se usudio tako nešto odraditi u akvariju sa faunom.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2010, 19:14:39 poslijepodne »
Cijano se moze rijesiti bez antibiotika, osobito jer uglavnom i nastaje zbog losih uvjeta. Antibiotik moze jos samo pomrdati te uvjete pa ja nebi nis dodavala, a osobito ne GT koji ima slabu moc antibakterijskog djelovanja a uzasno djeluje na ribe i bilje!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Poker

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2010, 19:56:37 poslijepodne »
eritromicin u rh možeš jedino kupiti sa receptom i postoji još jedna mogučnost da ga kupiš u veterinarskoj ambulanti ali ta vrsta ne služi svojoj svrsi(provjereno) .Osobno imam isto problem s cijanobakterijom i probao sam je liječiti s eritromicinom kojeg sam kupio u bosni-bez recepta i on daje solidne rezultate ali se kroz neko vrijeme cijanobakterija ponovo vratila jer se ona ukotvi u podlogu a kako imam biljni akv. ne da mi se rasturati podloga..E sad slijedi još jedna metoda staviti UV lampu i pustiti je da radi par dana a usput usisavati podlogu i pomalo češljati šljunak lagano kako bi se cijanobakterija podigla i UV lampa je uništila.Sutra počinjem pa ću se javljati kako napreduje postupak.
E sad još nešto ovu vrstu pošasti uzrokuje loša voda ,manjak elemenata ali i višak,----NE POSTOJI TOČNA FORMULA što uzrokuje ovu pošast , konkretno ja san je dobio tako da mi je mlađi sin močio ruke u akv. jer je hranio ribice a kako on ima samo 4 god. i ide u vrtić sve je jasno, vrtići su leglo zaraze
osijek

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Veljača 25, 2010, 13:22:21 poslijepodne »
Sumnajm da je sin kriv. hehe  :)

Offline Poker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 03, 2010, 09:21:35 prijepodne »
Evo već cca 5 dana koristim uv lampu od 11 W i pomalo ubacujem tekući CO2  i evo nekih zapažanja:
1. osim cijano bakterije uočio sam i fuzz algu
2.. akvarije je zapremine 240 lit. i jučer sam posisao podlogu(lagano nisam išao usisavačem u nju nego po površini)
3. također sam zamjenio cca 20 % vode i prije toga mehanički počistio alge koje su se dale odstraniti
4. očistio filter vanjski tetra 700 tako da sam počistio gornje vate i izvadio sve van crijeva dovodna i odvodna tretirao hipermanganom
Zaključak :
UV lampa ne uništava algu nego prekida ciklus razmnožavanja tako da treba biti strpljiv i kod mene se već rezultati vide: smanjuje se količina alge tako da je treba povremeno i fizički ukloniti da bi se pospješio proces.Inače je akv. ubiljen i nema nešto puno riba (5 skalara i 20 somića ), nažalost moja je nesmotrenost dovela do ovoga jer sam mislio kad se malo pojavila alga ; nije to niš rješit ćemo je dok kažeš keks , ali eto vraga ako se odmah ne reagira dogodi se pravi bum alge i onda evo velikog problema.Tek sada vidim kako sam počeo ovaj tretman koliko je ima i sigurno će mi trebati mjesec dana da dovedem sve u tip-top stanje.

P.S. da u pravu si kad kažeš za sina iz vrtića kasnije sam razmislio i sjetio sam se da mi je leopard pleco poludio i kopao hranjivu podlogu( 10-12 cm debljine ,laterit,vulkanit glina ,tablete za bilje i 2-3 mm šljunak) a majstor ju je prekopao do stakla tako da mi se ćini da je to uzrokovalo bum ovih algi.
Evo šta se dogodi kad malo zanemariš početne simptome što nas upozorava da je ovo hobi koji traži svakodnevnu brigu.Ali nema veze rješit ćemo to a ovo će mi ostati kao upozorenje i jedno veliko iskustvo u borbi protiv algi pošto nikad prije nisam imao problem s njima a akv. se bavim 6-7 godina
osijek

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 12, 2010, 07:20:46 prijepodne »
Ja sam stavio 2 ancitrusa + 2corry-a i pravo je pomoglo, uopšte se ne primijeti da ima cijanobakterije. a prije je bilo svuda i malo je falilo da ne pobudalim.
Ovi ancitrusi se priljube uz staklo i sve ostružu kao sa dlijetom. Isto rade i pleco-i ali njihov nedostatak je što narastu prilično veliki, nisu toliko aktivni kao ancitrusi.

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2010, 09:04:54 prijepodne »
pomalo ubacujem tekući CO2 
Wtf??????? -?
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #12 u: Ožujak 14, 2010, 23:25:20 poslijepodne »
pomalo ubacujem tekući CO2 
Wtf??????? -?
tekući ugljik misli...Easy Carbo

eto meni se pojavi fleka promjera 2 cm maknem ju za dva dana opet  :D e poludio sam,na 90 litara imam protok filter 500l na sat a cirkulacijska pumpa je od 1500 litara na sat dakle..mogu patrvke držat unutra lol...ciklidni akvarij je.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Ožujak 15, 2010, 06:59:36 prijepodne »

Bio sam u ljekarni i tamo imaju eritromicin u obliku kapsula(prah)  250miligrama, i u obliku tableta 500miligrama.
E sad interesuje me doza da ne bi pobio ribice unutra, akvarij je od 60 litara. Kakva su vaša iskustva? Hvala

Offline Poker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 22, 2010, 19:39:38 poslijepodne »
evo mene opet situacija je slijedeća : kako je prošlo cca 20 dana od kada sam počeo borbu s cijanobakterijom danas je ovakva situacija.Kao što sam rekao nakon što sam riješio cijanobakteriju pojavila se fuzz alga ,a nakon nje zelena končasta ,e sad tu je kvaka 22.UV lampa ne djeluje protiv ove pošasti tako da sam je ugasio i evo sistema za rješavanje ove alge:
1.  ostavio pumpu da pojača cirkulaciju  cca protoka 350lit/h    (akv. je 250 lit. + tetra 700 filter)
2. svakih 5 do 7 dana mjenjam 30 % vode s svježom
3. nastavio dodavati easy carbo po uputi proizvođača
4. ubacio grane vrbe u akvarij
5. počeo ubacivati  ALGOEX POND od firme ARAMI
ZAKLJUČAK : alga se povlači tako da nastavljam s promjenama vode ,smanjio na svaki 2 ili 3 dana dodavanje easy carbo, vrba je počela puštati žile tako da ostaje do daljnjeg unutra,algoex dodajem u manjim dozama od preporučene svaki dan(1/3 od preporučene doze)

Da li se alga povukla od vrbe ili od algoex ne znam i nije me briga ali ovo je dobitna kombinacija za pobjedu nad ovom pošasti !!!!!!
Inače vrbu koriste i u medicinske svrhe (kod mene su grane žalosne vrbe) a kako ona treba vrlo vlažno tlo slobodno se može staviti u akv. i kad počne puštati žile uzima ogromne količine nitrata i fosfata tako da dovede makroelemente u red.
osijek

Offline predragjavoric

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 03, 2010, 22:51:22 poslijepodne »
koji lijek da tražim od doktorice. Ceporex,amoxil.....dajte mi naziv lijeka koji sadrži eritromicin ili se on baš prodaje pod takvim nazivom.

Ja mislim da sam dobio cijanobakteriju sa novoubačenim biljkama koje sam kupio u Riječkom Pet shopu.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #16 u: Travanj 03, 2010, 23:47:55 poslijepodne »
Vrlo moguce.
Lijek se zove Eritromicin.
Nece ti dati bez recepta(pravilo),ali eto odi u ljekarnu pa pitaj..meni frendu nisu dali u 1. Pa je posao u drugu i kupio..kolko ono?40tak kuna,tako nesto dodje.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline igggy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #17 u: Travanj 05, 2010, 09:12:58 prijepodne »
Ako nisi nabavio eritromicin, javi se. ja ga imam. Sutra ti donesem u grad
igggy

Offline predragjavoric

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 06, 2010, 19:44:17 poslijepodne »
Hvala iggy, nabavio sam samo me sad muči koliko da stavim u akvarij od 45 lit.