Evo već cca 5 dana koristim uv lampu od 11 W i pomalo ubacujem tekući CO2 i evo nekih zapažanja:
1. osim cijano bakterije uočio sam i fuzz algu
2.. akvarije je zapremine 240 lit. i jučer sam posisao podlogu(lagano nisam išao usisavačem u nju nego po površini)
3. također sam zamjenio cca 20 % vode i prije toga mehanički počistio alge koje su se dale odstraniti
4. očistio filter vanjski tetra 700 tako da sam počistio gornje vate i izvadio sve van crijeva dovodna i odvodna tretirao hipermanganom
Zaključak :
UV lampa ne uništava algu nego prekida ciklus razmnožavanja tako da treba biti strpljiv i kod mene se već rezultati vide: smanjuje se količina alge tako da je treba povremeno i fizički ukloniti da bi se pospješio proces.Inače je akv. ubiljen i nema nešto puno riba (5 skalara i 20 somića ), nažalost moja je nesmotrenost dovela do ovoga jer sam mislio kad se malo pojavila alga ; nije to niš rješit ćemo je dok kažeš keks , ali eto vraga ako se odmah ne reagira dogodi se pravi bum alge i onda evo velikog problema.Tek sada vidim kako sam počeo ovaj tretman koliko je ima i sigurno će mi trebati mjesec dana da dovedem sve u tip-top stanje.
P.S. da u pravu si kad kažeš za sina iz vrtića kasnije sam razmislio i sjetio sam se da mi je leopard pleco poludio i kopao hranjivu podlogu( 10-12 cm debljine ,laterit,vulkanit glina ,tablete za bilje i 2-3 mm šljunak) a majstor ju je prekopao do stakla tako da mi se ćini da je to uzrokovalo bum ovih algi.
Evo šta se dogodi kad malo zanemariš početne simptome što nas upozorava da je ovo hobi koji traži svakodnevnu brigu.Ali nema veze rješit ćemo to a ovo će mi ostati kao upozorenje i jedno veliko iskustvo u borbi protiv algi pošto nikad prije nisam imao problem s njima a akv. se bavim 6-7 godina