mislim da bi se trebali ograničit samo na zmije a ne i na primjere ostalih životinja jer su tu drastične razlike.
kokice, krave i svinje koje se ne drže u minimalnim prostorima nego su puštene po pašnjacima su zdravije od ovih 1. + što se hrane na prirodan način a n raznim primjesama (automatski je i za nas koji jedemo to meso zdravije) samo je sam uzgoj (kada ih terba pregledat, izbrojat i sl.) kompliciraniji pa se "ne isplati"
i dok se svinja voli valjat u blatu ili krava pasti travu i uživat na suncu, leč tu i tamo ona zatvorena to ne može.
dok se zmije kreću doslovce kada moraju a ostatak vremena (ne samo sate nego i dane) provedu na nekoj grani, iza nekog kamena ili u nekoj rupi.
moj frend za svog constricora od 1.6m ima 2m terarija (dužina) i zmijac se može i više nego istegnut i "prošetat" a on je 90% vremena pod panjem.
isto ko i moja.
velik terarij a ona pod kutijom.
kad ju naljeto iznesem van na sunce i travu mogu komotno i zaspat ona neće daleko odgmizat.
dok pak ako isto napravim sa kukuruznom više ju nikad neću vidjet jer su one više u pokretu nego li navedeni constrictori.
u prjevodu, ako mi zmija preferira sobu za svoj terarij (da imam npr burmu, anakondu kojoj paše omanja močvara ili mrežastog) tako bi i dobila.
ali ako se najbolje osječa i bolje napreduje u neprozirnoj kutiji, pa nek joj bude
doduše, nisam nikad promatrala burmu/anakondu/mrežastog kako napreduju u nekom prostoru pa sam ovo gore bubnula ali ziher tu ima nekog ko će znat reć tj. opisat njihovo ponašanje u slučaju ako imaju veliki divni terarij ili veliku divnu kutiju