Srpanj 19, 2025, 12:55:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: table top biosphere  (Posjeta: 3216 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
table top biosphere
« u: Studeni 22, 2010, 11:15:50 prijepodne »
imali ko tabletop biosphere zasad sam cuo da ima u americi pa me zanima imali tko to osim mene na ovom portalu :P(ako nekog zanima nekaj o tome neka samo pita)

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Odg: table top biosphere
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2010, 11:26:04 prijepodne »
Zašto odmah ne napišeš sve što znaš o tome?

Znam da je to pelcer biljke u tegli od krastavaca, al ne vidim im baš smisla!  :)

Raspiši se .... !  :up:

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2010, 12:03:56 poslijepodne »
ok prvo trebamo otic u pet shop i kupit:
1kozice
2 pijesak
3 mahovinu
4reznicu biljke(nesto poput kuge)
pa na mocvari koja ima puno zivota pokupimo sa staklenkom sloj iznad mulja (dobro pogledati u staklenku dali se nekaj mice)
i na kraju otici do rijeke ili potoka po oblutke sto manje da stani u staklenku
prvo cu objasniti pa idemo na izradu:  table top biosphere je spoj vise elemenata koji cine savrseni bioloski sustav npr. kao akvari biljke ,ribe i jos nekoliko cinbenika stvaraju nesto predivno
no ipak moras sam hraniti ribice dok tu ne ovako se radi:uzmemo opranu staklenku sa poklopcem i skinutom onom naljepnjcom onda stavimo najbolje bijeli pijesak za ribe iz ducana nakon pijeska lagano ulijemo vodu do pola tegle uzmemo po mogucnosti vise vrsta mahovina(akvariskih)i stavimo ih na pijesak kada
smo to napravili stavimo na njih dva ili vise oblutaka sa rijecne obale (prethodno opranih stavimo na mahovine tek toliko da ih drzi na dnu) onda stavimo dva manja puza nametnika
 i jednu akvarijsku reznicu(nekaj popot kuge i tome slicno) ulijemo one sitne zivotinjice zatim stavimo najvise dvije kozice i ulijemo vodu skoro do vrha
stavimo preparate(ja nisam zato kaj neznam koje)i dobro zatvorimo staklenku stavimo na blago sunce ili na  svijetlo(ne direktno kako nebi skuhali kozice)i to je
to ovu biosferu nemorate otvarati zatu kaj kozice jedu mahovinu i malo bilje, zivotinjice trulez, puzevi alge skupa sa kozicama ,kisik ce proizvoditi biljke a njima ugljikov dioksidzivotinje u teglii stvoren je jedinstven ecko sustav
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2010, 19:32:38 poslijepodne od biosvera »

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2010, 19:05:18 poslijepodne »
sorry al pises abnormalno nerazgovjetno i necitljivo i nisam te nis skuzio...... :-X
R-46

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2010, 19:33:40 poslijepodne »
sada sam skuzio pogreske i ispravio ih sada procitaj ;)

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2010, 19:41:58 poslijepodne »
sad sam relativno skuzio al ak si vec skopiro i preveo prek neta onda prilozi stranicu s koje je skinuto......
R-46

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 22, 2010, 20:06:16 poslijepodne »
nisam malo je a you tuba pa sa nekih strnica  zapravo od svega po malo no ipak na you tubu upisi table top biosphere pa pronjuskaj malo i skuzit ces bolje

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2010, 10:49:07 prijepodne »
Po meni još jedno u nizu američkih sranja, koji bi htjeli imat akvarije, a po mogučnosti da ne moraju ništa radit oko njih :down: :down: :down:.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Studeni 24, 2010, 19:42:26 poslijepodne »
Ne bi li prvo trebao pustiti da se akvarijska voda cvrlji na popodnevnom suncu s pofurenim listom salate - i kad se napravi cijano i dr. životinjice same nasele (2 mj.) onda staviti mahovinu, kugu (radi antiseptičkih svojstava), i 2 kozice? Za podlogu ti je dosta odležana zemlja - k'o da ju spremaš za akvarij ili 2-3 žlice istrošene mineralne podloge za bilje. Neš' slično sam vidjela- al' nemrem sada naći gdje. Ak' hoćeš samo vodenbuhe - treba ti potočka voda održavana na 30 C (ubrzaju se ciklusi parazita) i mikroskop za 3-tjedno praćenje čeg sve ima unutra da ne bi s neželjenim hidrama i dr. smećem bubnuo u zapečaćenu staklenku. Idealno doma za to je rano proljeće, prije neg' paraziti izađu. Neš' slično smo radili u srednjoj - ali bez kozica. Trebale su nam hidre i bilo ih je teško naći..

Edit: našla NASA-in link- cijena je sitnica :)

http://www.greasemonkeyconversions.com/10472/Biosphere_Egg_-_Developed_by_NASA.shtml
« Zadnja izmjena: Studeni 24, 2010, 19:57:10 poslijepodne od Iris »

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 24, 2010, 20:08:51 poslijepodne »
meni funkcionira ovako super cak sam i dobio bebe kozica u nutra pa sam morao visak cupati van

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #10 u: Studeni 24, 2010, 20:36:54 poslijepodne »
meni je ovo cista glupost :down:

Offline Tomica28

• Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
« Odgovori #11 u: Studeni 24, 2010, 23:13:46 poslijepodne »
To je nekaj ko one mravlje farme samo s vodom. Meni je veća fora kad tu ravnotežu uspostavim u akvariju.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #12 u: Lipanj 10, 2011, 14:53:18 poslijepodne »
Ne privlače svakoga iste stvari, i ta raznolikost je odlična jer imamo širinu mišljenja i rezultata iz kojih svatko može naći nešto za sebe.

Neki ne vole zmije, neki ciklope, nekima se gade gliste a drugi ih ganjaju po vrtu da s njima mogu pecati ribe ili ih hraniti.
U svakom slučaju znanje i biosferi itekako pomaže proširenju akvarističkog iskustva. U srednjoj smo uzgajali i paličnjake, imali biosferice, igrali se s mikroskopom, a u osnovnoj gledali ljudske fetuse u formalinu na što se većina roditelja itekako zgražala... Puno tih malih iskustava mi danas dobro dođe, a i još uvijek se volim igrati s novim i nepoznatim. Da ne radim eksperimentiće kao i biosvera kojekakve kulturice žive hrane ne bih imala danas za ribe, niti bih znala kako ih održati na životu.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Lipanj 10, 2011, 15:01:28 poslijepodne »
meni je ovo cista glupost :down:
Slažem se.
Ono jaje s linka je čista boleština. Klaustrofobija me hvata pri samom pogledu... Vi kao da nikad niste vidjeli kozice da plivaju po akvariju.  -?

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #14 u: Lipanj 10, 2011, 15:18:29 poslijepodne »
Meni nije glupost dapače,jako mi je zgodna stvar da se u zatvorenoj tegli bez imalo naše pomoći sasvim jednostavno odvija život,nastaje,umire jede i biva pojeden.I sve funkcionira.u tegli.koju nediramo.a ljudima crkaju ribe u 200l uz tri filtera,protočnu,kemiju,izmjene...Meni je ovo ubiti jako moćna stvar tipa bog ja sam priroda funkcioniram savršeno ne diraj me i pati se što teško da ćeš ikad postić takvu ravnotežu i harmoniju koju ja održavam bez grede.p.s i gredu sam ja stvorila :D
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #15 u: Lipanj 10, 2011, 15:32:19 poslijepodne »
Ma ok, ali mislim da je to čak i za kozice premalo. Možda sam u krivu...

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #16 u: Lipanj 10, 2011, 16:00:48 poslijepodne »
zapravo ni ja nebi stavljala kozicu-dvije u ništa ispod 2-3l al to je neka druga priča...
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #17 u: Lipanj 10, 2011, 16:23:35 poslijepodne »
koja glupost
ajd da  ovo komentira netko tko nema veze o kruzenju tvari u prirodi i funkcioniranju bio sustava, ali akvaristi .. :roll: svasta

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 11, 2011, 16:00:48 poslijepodne »
gle svako ima svoje mišljenje neki misle da je ovo glupo i retardirano dok drugi misle da je korisno u danjem iskustvu ,a treći misle nešto stoto ja mislim da ako su 1 ili 2 koze da imaju dovoljno mjesta u ogromnoj tegli kakvu ja imam i tekođer mislim da im je ljepše nago u pola akvarija u kakvim ih drže ali mislim da je također mučenje uopče držet ribicu u zatočeništvu kao i mnoge druge životinje tako da razmisli malo u kakvom su tvojih neznam koliko ribica u prostoru od tolko i tolko litara dok su mogle bit slobodne u divljini pa vidi jer to njima mučenje   -? ja mislim da je kao i  očito njima u tegli i svim zarobljenim ribama ;)

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #19 u: Lipanj 11, 2011, 20:36:41 poslijepodne »
slazem se samo s ovim uvodom, da svatko ima svoje misljenje  ;) -  ostatak cu pokusat desifrirat, kao da se nazire negdje daleko u ovoj zbrci sto si htio rec ...  
nije pitanje drzanje zivotinja u zatocenistvu, tj, jeli to mucenje kao sto kazes; to je relativan pojam - moras uzeti u obzir o kojoj se zivotinji radi, tj koliko je (pod navodnicima!) to primitivniji oblik zivota.. jedna dafnija, ili hidra na pr, kako ce ona znati da je u zarobljenistvu ..?..ili da ostanemo na beskraljesnjacima - jedna kozica ..?..zivotinje kao sto je nasa kozica na primjer, kroz zivot tjera genetika, tj njeni instikti/nagoni usadjeni u genima .. ako tu zivotinju nista ne koci u ispunjenju njenih nagona, zivot joj je potpuno isti u prirodi ili u zatocenistvu (cak i bolji  :) ) .. za nju i ne postoji razlika, tj nema tu razliku cime primjetiti .. i to je sve, biosvera, nema mucenja  ;)
ovo bi vrijedilo i za nesto naprednije oblike zivota kao sto su nase ribe - dok im omogucujemo uvjete zivota u kojima ne sputavamo njihove instikte/nagone - nema mucenja, na kraju krajeva nemaju svijest, da to primjete ... sasvim je druga stvar drzanje u zatocenistvu zivotinja koje osim golih nagona, imaju i inteligenciju, svijest, i razvijene osjecaje (kao i mi), e to bi sasvim i bez sumnje bilo mucenje.

poanta je mog odgovora da je potpuno nemoguce izraditi tako mali biosustav, pritom ga hermeticki zatvoriti, i ocekivati da funkcionira na duze staze, bez vanjske kontrole i uplitanja. potpuno je nemoguce, jer se radi o malom milijunu faktora koji u svakom trenu mogu poc u  nekom drugom smjeru, sto ce dovesti do toga da se hranidbeni lanac srusi kao kula od karata, tj da ode u smjeru koji nama ne bi bio (vizuelno) pozeljan ..
kako je netko  dole napisao, "još jedno u nizu američkih sranja, koji bi htjeli imat akvarije, a po mogučnosti da ne moraju ništa radit oko njih"

zapeglo sam  :D, toliko  ;)
« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2011, 21:01:06 poslijepodne od todor.dbk »

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 11, 2011, 22:15:35 poslijepodne »
ok  ;) pogrješio sam očito  :-[

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #21 u: Lipanj 11, 2011, 22:44:57 poslijepodne »
covjek uci dok je ziv  :) I
promatraj, propitkuj sve, usporedjuj, uci - i najvaznije, zamisli se u kozi tog malog zivog bica za kojeg se brines .. i kad tako nekom manjem i bespomocnijem pomognes da prozivi  svoj zivot sto duze, ljepse i ugodnije  -  nema plemenitije stvari na planeti, jeli da je tako ..?.. nema nista iznad toga  :up:
pozz

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #22 u: Lipanj 12, 2011, 16:59:38 poslijepodne »
slazem se samo s ovim uvodom, da svatko ima svoje misljenje  ;) -  ostatak cu pokusat desifrirat, kao da se nazire negdje daleko u ovoj zbrci sto si htio rec ... 
nije pitanje drzanje zivotinja u zatocenistvu, tj, jeli to mucenje kao sto kazes; to je relativan pojam - moras uzeti u obzir o kojoj se zivotinji radi, tj koliko je (pod navodnicima!) to primitivniji oblik zivota.. jedna dafnija, ili hidra na pr, kako ce ona znati da je u zarobljenistvu ..?..ili da ostanemo na beskraljesnjacima - jedna kozica ..?..zivotinje kao sto je nasa kozica na primjer, kroz zivot tjera genetika, tj njeni instikti/nagoni usadjeni u genima .. ako tu zivotinju nista ne koci u ispunjenju njenih nagona, zivot joj je potpuno isti u prirodi ili u zatocenistvu (cak i bolji  :) ) .. za nju i ne postoji razlika, tj nema tu razliku cime primjetiti .. i to je sve, biosvera, nema mucenja  ;)
ovo bi vrijedilo i za nesto naprednije oblike zivota kao sto su nase ribe - dok im omogucujemo uvjete zivota u kojima ne sputavamo njihove instikte/nagone - nema mucenja, na kraju krajeva nemaju svijest, da to primjete ... sasvim je druga stvar drzanje u zatocenistvu zivotinja koje osim golih nagona, imaju i inteligenciju, svijest, i razvijene osjecaje (kao i mi), e to bi sasvim i bez sumnje bilo mucenje.

poanta je mog odgovora da je potpuno nemoguce izraditi tako mali biosustav, pritom ga hermeticki zatvoriti, i ocekivati da funkcionira na duze staze, bez vanjske kontrole i uplitanja. potpuno je nemoguce, jer se radi o malom milijunu faktora koji u svakom trenu mogu poc u  nekom drugom smjeru, sto ce dovesti do toga da se hranidbeni lanac srusi kao kula od karata, tj da ode u smjeru koji nama ne bi bio (vizuelno) pozeljan ..
kako je netko  dole napisao, "još jedno u nizu američkih sranja, koji bi htjeli imat akvarije, a po mogučnosti da ne moraju ništa radit oko njih"

zapeglo sam  :D, toliko  ;)
potpis.Al..i meni se to ne svidja,inace..nebi ni komentirao kao i drugi ali kad sam procitao tvoj post morao sam :D :up:

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst