Svi znamo,da je ciklidistika uvek u nekom usponu,i naravno uvek su tu i novi i novi podaci,koji puno pomažu ka razumijevanju tih.
Da bih bio uvek pun podataka,eto naručio sam i neke nove dve knjige o ciklidima,no bude kako sve to valja,naručiču još jednu,kako bih sa time imao stvarno pozamašnu zbirku i naravno sve najnovije podatke o ciklidima iz Afrike.
Ipak sad je vreme,a to se i dokazalo,da treba da budemo i ciklidaši sa prostora ex YU ravnopravni,ako ne u nekim pogledima i još bolji po pitanju ciklidistike.
U tome jeste i moj cilj,kad sam kupovao te knjige,da budu najnovije informacije date i na tom i narvano na drugim sajtovima,jer vidim,da ima i puno ciklidaša,koji su aktivni i na drugim inostranim sajtovima,da budu i oni ravnopravni učesniki u tim forumima.
Snagu ciklida sad više ne može ustaviti,ipak prošlo je odavno to vreme,kad se o tim ciklidima pisalo u nekim,stvarno "ružnim"rečima,pa sad kad se več puno toga zna,treba samo to znanje unaprediti i sa tim sami činom proširiti članstvo ciklidaša,ipak ciklidaši pripadamu tzv.svetskoj udruzi ciklida i to jeste jedan divan čin.
Kako se sad pomoču interneta akvarisit sve više i više upoznaju sa tim ciklidima,tako se i polako i sigurno topi i "ciklidno prokletstvo",koje je ovijalo Afričke ciklide,gotovo više decenija.
Pa neka živi snaga ciklid,da bude još živija,iako je več sada živa