Kolovoz 21, 2025, 07:53:44 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Sve za snagu ciklida  (Posjeta: 1584 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Sve za snagu ciklida
« u: Ožujak 19, 2005, 11:00:00 prijepodne »

Svi znamo,da je ciklidistika uvek u nekom usponu,i naravno uvek su tu i novi i novi podaci,koji puno pomažu ka razumijevanju tih.

Da bih bio uvek pun podataka,eto naručio sam i neke nove dve knjige o ciklidima,no bude kako sve to valja,naručiču još jednu,kako bih sa time imao stvarno pozamašnu zbirku i naravno sve najnovije podatke o ciklidima iz Afrike.

Ipak sad je vreme,a to se i dokazalo,da treba da budemo i ciklidaši sa prostora ex YU ravnopravni,ako ne u nekim pogledima i još bolji po pitanju ciklidistike.

U tome jeste i moj cilj,kad sam kupovao te knjige,da budu najnovije informacije date i na tom i narvano na drugim sajtovima,jer vidim,da ima i puno ciklidaša,koji su aktivni i na drugim inostranim sajtovima,da budu i oni ravnopravni učesniki u tim forumima.

Snagu ciklida sad više ne može ustaviti,ipak prošlo je odavno to vreme,kad se o tim ciklidima pisalo u nekim,stvarno "ružnim"rečima,pa sad kad se več puno toga zna,treba samo to znanje unaprediti i sa tim sami činom proširiti članstvo ciklidaša,ipak ciklidaši pripadamu tzv.svetskoj udruzi ciklida i to jeste jedan divan čin.

Kako se sad pomoču interneta akvarisit sve više i više upoznaju sa tim ciklidima,tako se i polako i sigurno topi i "ciklidno prokletstvo",koje je ovijalo Afričke ciklide,gotovo više decenija.

Pa neka živi snaga ciklid,da bude još živija,iako je več sada živa

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2005, 11:58:00 prijepodne »
Nek živi snaga ciklida ... Bojko, neuništiv si !
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline damir7

• Punopravni član
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2005, 16:50:00 poslijepodne »

Tako je.....

Hoćemo kruha,igara i ciklida .

Živjeli CIKLIDI!
Zagreb/Maksimir

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2005, 17:09:00 poslijepodne »
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Chryseis

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2005, 19:16:00 poslijepodne »

Citat: Bojko
Kako se sad pomoču interneta akvarisit sve više i više upoznaju sa tim ciklidima,tako se i polako i sigurno topi i "ciklidno prokletstvo",koje je ovijalo Afričke ciklide,gotovo više decenija.

A je nisam čuo za nikakvo ciklidno prokletstvo. Zar su te ribe smatrali prokletim?!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2005, 08:45:00 prijepodne »

Pa Chryseis,mora da si ti još mlad,mislim na godine,pa ti to možda i nije najjasnije.Eto objasniču,ciklidi ,biče mišljeni afrički,su se pojavili u akvaristiki tek pre nekih 30-tak godina i kad su oni stupili u akvaristiku o njih se skoro malo ili ništa nije znalo.

a pošto su se ipak neki "stariji" akvaristi odlučili njih imati,a baš zbog tog nepoznavanja navika ciklida,imali su teške muke sa njima,ciklidi su im uništavali bilje,ubili i neke ribe ,kopali po dnu i nekako se tih ciklida počeo držati epitet agresivca,ubojica,kopača,rudara i uništasvača bilja.

Ja se sečam,kad sam se počeo zanimati za te ciklide,bio jeste odgovor:nemoj,to su opake ribe,samo kopaju,ruju....i to ja nazivam ciklidnom prokletstvom.

No ciklidi uopšte nisu takvi,ako im se uradi dekoracija kakvu več znamo,da ne tupim više.

Inače prvi malawi ciklidi su bili rastavljeni u SAD,kad je dr.Axelrod uradio prvi akvarij u SAD ,a to je bilo u San Francisku i naravno krenula je era ciklida,a zanimljivo je da su prve ciklide,dašače iz jezera tanganyika doveli u europu u početku 20 stolječa i to su bili tropheusi....,imam o ciklid istoriji i tekst uradjen,pa bude li zanimanja ,zamoliču Vedrana ,da ga objavi

Ciklidi su ciklidi,šta više da pričam

Offline damir7

• Punopravni član
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2005, 10:47:00 prijepodne »
Ciklidi su ribe za vatrene znakove u horoskopu......meni su recimo diskusi i bilo kakve druge ribe bile dosadne,tj ono sve to 5 ali sve stoji,od kad sam nabavio nigriće to je bilo nešto sasvim drugačije,sad imam i malawi i stalno se ima kaj za vidjeti,nikad nisam vidio ribu osim pleha u akvariju da stoji. Zbilja su posebne ribe.
Zagreb/Maksimir

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2005, 21:25:00 poslijepodne »
pusti ti sad zanimanje javnosti ...objavit ću ja njega i ak se niko ne javi..ako pokrene samo jednog novog ciklidaša , isplatit će se

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Sve za snagu ciklida
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2005, 13:55:00 poslijepodne »
bojko svaka čast!!!!!!!!!!!!