Zaraaqua dobrodošao na forum!
Prvo što ću ti reć jest da uzmeš svaki sadašnji i budući dobronamjerni savjet(uključujući i moj) sa rezervom, jer ipak se ovo radi o nestandardnom akvariju i nitko ovdije koliko ja znam nema baš toliko iskustva u tako velikim akvarijima.
Koliki si vremenski rok zadao? Nadam se da nije neki blizu, jer za ovaj sistem ZBILJA treba puno planiranja da bi se izveo kako se spada.
Neki problemi o kojima ja trenutačno razmišljam su: cirkulacija, rasvijeta, održavanje.
Krenimo redom...
cirkulacija:
- nemožeš se pouzdati u male streamove, trebao bi ih XY komada i pitanje bi bilo kakva bi tu bila funkcionalnost
- čini mi se kao dobro riješenje "closed loop" sistem sa nekoliko močnih povratnih pumpi(cca 17000l/h) ali problem nastaje prilikom projektiranja sistema, treba to dobro isplanirati.
- pitanje, koliko je dovoljno protoka unutra?!
rasvijeta:
- trebaš nešto što probija do 1,5m u dubinu;
- LED je trenutačno u svakodnevnim promjenama i investicija je u ovom trenu upitna, treba pričekati 5.mj da prođe Interzoo.
- prilikom biranja gledaj kako su osvijetljeni javni reef akvariji.
održavanje:
- pravilan raspored liverock-a i ronilačko odijelo. Sve kamenje mora biti povezano na suhom, radi kasnijeg lakšeg održavanja.
- filtracija? Inače nikad ne savjetujem DSB, ali nekako ovdije razmišljam o tome... ili Berlin... također nekakvi nutrient eksporteri u zasebnoj prostoriji nebi bili na odmet.
- ZEOvit, XAqua i slične stvari jednostavno NE preporučam u ovakvim sistemima, trebale bi ti dnevne bočice za doziranje

Uglavnom, puno je tu pitanja i treba kontaktirati više ljudi, vidjeti što svak misli...
Znam da je Mirko bio na seminaru za postavljanje javnih akvarija, mislim da je dobio pozivnicu i frajer je otišao i poslušao, pa iskreno mislim da ćeš od njega moći dobiti odgovore na neka konkretnija pitanja o kojima mi "obični" akvaristi jednostavno NE razmišljamo jer su u našim "malim" kockama s time ne susrećemo.
Također što se tiće ljepljenja samog bazena, ovaj, akvarija...

znam jednog lika čiji sam DVD sa radovima pogledao prije nego sam se odlučio da mi on sljepi moj rimless tank, u svakom slučaju njega bi ti mirne duše preporučio, ALI skuplji je od HR majstora.
Znam da ću ovim riječima nekoga uvrijedit ali se nadam da nečita forum

, ali od HR majstora što ljepe akvarije, više ih znam što ih nebi preporučio nego što ih znam za preporuku.