Srpanj 19, 2025, 23:19:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Voda izvire ispod akvarija  (Posjeta: 3252 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ribica plava

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Voda izvire ispod akvarija
« u: Siječanj 10, 2010, 10:55:59 prijepodne »
Iskreno, nisam htjela otvarat novu temu, ali ovo smatram zaista hitnim i važnim da mi date nekakve savjete vezane uz vaše iskustvo.

Naime, imam Aquastar plus 60 i jutros primjetim da na prednjem dijelu iz okvira na kojem akvarij stoji (plastični okvir) izvire voda i to je bilo dosta vode. Sva sam bila u panici da će se akvarij razletiti svaki čas i već sam gledala po kući u kakve vaze ću pohvatati ovu cikliranu vodu i smjestiti ribe negdje gdje mogu nabaciti filter i grijač.

Nakon što sam obrisala vodu, još uvijek ima vode na toj prednjoj strani između akvarija i plastike.

Molim vas da mi iskreno kažete, prijeti li mi katastrofa ili je riječ o kondenzatu.

Prvo sam pomislila da je čarapa sa aktivnim ugljenom, koja je visila van akvarija, kapilarno povukla toliko vode, ali ispostavilo se da sam u krivu. Čarapica je bila mokra, ali ne namočena da bi iz nje izašlo toliko vode.
Poklopac je na toj prednjoj strani (iznutra) suh, tako da mislim da nije kapalo s poklopca, jer na prednjoj strani akvarija nema tragova da je voda curila po staklu...

Zaista nisam pametna, ali želim se pripremiti na najgore, ako mi i tu možete dati koji savjet. Drugih akvarija nemam.

Pripremam 10 l vode za izmjenu koja je trebala biti sutra, ali to sam tek sad stavila u kantu i sipala Start Plus...

Molim Boga da je zaista riječ o kondenzatu, jer otkako sam obrisala više ne dolazi voda, ali stoji između stakla i okvira na prednjoj strani.
Bočne strane su jako stisnute uz akvarij, pa tu ne vidim ništa.

Nije mi se to još dogodilo u ovih skoro mjesec dana kako imam akvarij...

U brizi i panici....Ribica plava

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
Odg: Voda izvire ispod akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 10, 2010, 11:14:28 prijepodne »
Mislim da je riječ o kondenzatu... Ako se ne varam, to je jedan od većih problema ovog akvarija. Ali zbilja ne znam.... :(
FILIP (Valpovo)

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2010, 11:18:28 prijepodne »
imala sam isti problem - bas radi slicnih/istih situacija ne bi bilo lose na samu gornju plohu ormarica zalijepiti prozirnu najlonsku foliju (bau centri cca 30kn) i time sprijeciti unistavanje samog "namjestaja" - a ukoliko je stvarno kondenzat (koji moze kapati i sa zadnje strane - to je bio slucaj kod mene) za prvu ruku mozes gorni rub akvarija oblijepiti izolir trakom... a kasnije, kupiti tubu akvarijskog silikona i skroz po gornjem rubu nanijeti sloj da poklopac i staklo bolje "dihtaju"...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2010, 11:24:30 prijepodne »
Ja isto mislim da se radi o kondezatu, ja sam iz tog razloga na stranice akvarija prerezao i nataknuo plastično crijevo onakvo kakvo se koristi kod zračnih pumpi, a onaj dio poklopca koji otvaraš za hranjenje nikad ne zatvaram do kraja.
Do kojeg nivoa u akvariju točiš vodu, ja sam recimo na gornjoj strani stakla naljepio crnu samoljepljivu tapetu u promjeru od 5 cm kako bi smanjio nivo vode kojim punim akvarij. ;)
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2010, 11:34:03 prijepodne »
Jao, puno vam hvala, malo ste me umirili. Samo da mi akvarij ne pušta i sve drugo mogu podnijeti.
Namještaj na kojem mi stoji akvarij je lakirano drvo, tako da se nije ništa namočilo, nego se razlilo po tome.
Ovako od oka mi se čini da se radilo o dosta vode, ali zapravo kada je voda prolivena čini se da je ima više nego u nekoj čaši. Ali može biti čak da se radilo o dobrih pola deci, što mi se čini puno.

Fora je što ja taj akvarij ne mogu sad pomaknuti a kamoli odignuti...A mjesto na kojem je voda izašla mi izgleda kao da je ormarić malo savinuti, tj. da ploča nije ravna nego ulegnuta na sredini, a akvarij je ravan, pa postoji mala šupljina od možda milimetar.

Vodu u akvariju nikad ne sipam do ruba, jer na poklopcu akvarija imam neki čep plastični koji i onda zaroni u vodu. Odsad ću ostavljati i ja otvoreni koji od ta dva poklopca iako poklopac ima dvije rupe sa stražnje strane koje služe za provući žice od filtera i grijača, ali očito to nije dosta.

Postoji li gori strah u akvarista od toga da će mu se razletjeti akvarij?

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2010, 14:01:57 poslijepodne »

ne postoji... :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2010, 14:03:22 poslijepodne »

il da ti prek noći počne puštat vanjski filter i zriga ti vodu van iz tanka  :D :D

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2010, 14:07:26 poslijepodne »

il da ti prek noći počne puštat vanjski filter i zriga ti vodu van iz tanka  :D :D

dvaput  :D
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Siječanj 10, 2010, 14:07:47 poslijepodne »
 :D

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Siječanj 10, 2010, 15:39:43 poslijepodne »

meni se razletio :D mojom krvnjom doduše ali se razletio :D

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 10, 2010, 16:35:13 poslijepodne »
Evo da vas obavijestim o raspletu situacije.
Nakon ručka sam fino dovela tatu i ponijeli smo od mojih još jednu kantu i neki škaf u koji sam planirala u slučaju evakuacije zakačiti filter i grijač i ubaciti ribice.

Istankala sam 3/4 vode crijevom u taj škaf i dvije kante i onda smo podigli akvarij da vidimo situaciju.
Na moje olakšanje, akvarij nigdje ne pušta, nego je bilo vode samo u tom okviru i to u prednjem dijelu. Iza i sa strane ništa.
Pokupila sam koliko sam mogla vode iz tog okvira, gurala sam papirnate ubruse i tako.

Stavili smo dvije plastične košuljice pod akvarij da vire naprijed, tako da vode kad se bude tako slijevala naprijed (a parket u stanu mi je neravan, pa srećom ide prema naprijed) onda neće močiti stolić i moći će se obrisati...

Eto, ribice su preživjele ovaj zahvat, ostalo im je svega 2,3 cm vode, a mislila sam da im je to ipak manji šok nego da ih hvatam i prebacujem dva puta tamo vamo.

Neke biljke su se pokazale trulima pa sam ih usput uklonila. Onu igličastu sam zakopala još dublje tako da je sada još kraća i manja, samo ne znam neće li mi tako truliti. Uglavnom mrzim tu biljku i prvom prilikom je se rješavam i tražit ću nešto drugo za svoj akvarij, jer ova stalno i stalno crni na vrhovima. Ne trune odozdo, nego crni, a ja ne znam zbog čega, iako znam da spada u zahtijevne biljke i da je se u biti trebam riješiti.

Eto toliko. Usput sam i usisala akvarij, pokupila govanca i nasula natrag vodu. Sada je mrvicu mutna, no za par sati će to filter srediti.
Nisam htjela danas raditi izmjenu vode, jer sam vodu tek prijepodne stavila da odstoji za sutra, iako sam nalila preparat u nju, tko zna. Neću riskirati, dobra im je i ova voda. Tako da ću promjenu napraviti tek sutra, kako sam i trebala onih 20%...

Eto, iskusih danas malo straha no sve je na kraju dobro prošlo. Držim sada otklopljen otvor za mjesto gdje može doći automatska hranilica, čisto zbog tog kondenzata...Iako mi još uvijek nije nikako jasno kojim putem dođe voda do dolje u okvir, a na staklu nema znakova da kaplje sa poklopca ili da curka niz staklo  -?

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #11 u: Siječanj 13, 2010, 16:50:31 poslijepodne »
Ako ti je razina vode bila previsoka,a filter je dosta jak, obično se usmjeti mlaz u staklo da ne njiše previše biljke...spusti se poklopac pa uključi filter,a on malo baca vodu preko stakla, obično sa stražnje strane, pa se kasno primijeti  prelijevanje...vidio sam takav slučaj ;)