Srpanj 29, 2025, 19:38:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Trebam par savijeta za dobar početak  (Posjeta: 2179 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Trebam par savijeta za dobar početak
« u: Siječanj 01, 2010, 23:23:30 poslijepodne »
Za početak pozdrav svima i sretna nova. :)

Dakle, već jako dugo me zanimaju akvariji al nikad nisam imao mogućnosti nabaviti jednog. I evo sad planiram za jedno mjesec-dva kupiti nešto, a za to vrijeme upiti što veću količinu znanja.

Za sad sam prelistao sve članke koji su objavljeni na akvarij.net, a imam i neke savjetnike od sere i tetre pa sam i njih izučavao.

Dakle za početak sam razmišljao o Juwel Rio 125 ili 180 (vidjet ću kak ću stajati financijski). Pročitao sam i članak o tim akvarijima na ovim stranicama i koliko vidim dosta su solidni. Piše da rasvjeta i nije baš najbolja, 2 lampe. Al uzeo bi onda reflektore i možda kupio jače lampe ako ih ima u ponudi.
E sad, o vrsti akvarija malo. Dakle planirao sam jako zasađeni biljni akvarij, ali ne dutch koncept nego nešto jednostavno za početnike sa MAX 3-4 vrste bilja. Pošto sam vidio da je u trgovinama to bilje dosta skupo, jel dijelite ili prodajete vi na forumu možda biljke???

Nadalje, filtracija je navodno dosta dobra što se tiče tog akvarija, a i ne planiram ciklide držati. Imao sam u planu u vrh staviti platije ili gupije, na dno somiće, a za sredinu još nisam našao neku prikladnu vrstu. One male zebrice su mi jako simpa ribe al ih nisam uspio pronaći na ovim stranicama pa ne znam jesu li mi kompatibilne s ostalim ribama i biljem i u kojem predjelui akvarija obitavaju. Također sam milsio naseliti kozice unutra.

E sad, tvrdoća vode. Jel naša voda pretvrda za ribice? Hoću li morati dodavati destiliranu vodu pri punjenju akvarija?
Zatim, u opisu riba ne piše koliku moram držati karbonatnu tvrdoću??

Onda C02. Malo sam gledao preparate, reaktore, difuzore, što sve ne. To košta više i od akvarija koji planiram kupiti. Ima li nešto jeftinije i koliko je dobra ona DIY varijanta s šećerom i kvascem i mogu li s njom uništiti vodu?

Gnojenje biljaka? Pošto sam čitao srein savjetnik tamo se preporučuje sera florette A u tabletama za dno i sera florena tekućina za gnojenje. Jel to dovoljno gnojivo samo dovoljno dobro, naravno uz redovite tjedne izmjene vode.

Nadalje, što se tiče rasvjete, koje lampe mi preporučujete i koliku snagu za taj akvarij.

Eto, za sad je to to. 100% ću u toku izrade plana i kupovine opreme imati još bar 100 pitanja, al ovo je sve čeg se mogu sad sjetiti, pa pomozite, I hvala unaprijed na odgovorima.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Trebam par savijeta za dobar početak
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2010, 09:37:52 prijepodne »
Dobro nam došao i Sretna ti nova godina!
RIO 125 ili RIO 180 bi bili odličan izbor.. Pogledaj još malo druge firme,recimo Wave(ZOO WILI) MOžda su mrvicu i jeftiniji..Zna bit akcija po dučanima,osobito sad u blagdansko vrijeme.. Možeš recimo i u Aqua terri naručit da ti izrade akvarij po željenim dimenzijama,jeftino češ proč za samo staklo,ali onda moraš sam kupovati poklopac s rasvjetom ili neku hang on rasvjetu,filter,grijač..bla bla..
Koji god da kupuješ gledaj da ima t5 rasvjetu..

Ti naginješ više ''Nature'' akvarijumu (progooglaj ,dobit češ lijepe primjere)
Bit će za početak ta filtracija dosta..Poslje lako dodaš vanjski filter,ako odlučiš ili dodatnu pumpu za protok..

Zebrice..nikog ne bi trebal dirati..Osim malih kozica koje se tek izlegnu ali on su na meniju svakoj ribi,ako će imati dovoljno zaklona za skrivanje,dosta malih koza će preživjeti.
Tvrdoča vode-Samo ako češ baš ić mrijestit ribe ili određenoj vrsti ili vrstama radit što sličniji biotop prirodnome,večina riba na našem tržištu je naviknuta na našu vodu jer su več generacijama u njoj..
CO2 Za početak možeš koristiti DIY verziju,kakva je opisana nebojeno puta tu na forumu ili na početnoj strani.. Poslje ako ostaneš češ vjerojatno preč na bocu pod pritiskom

gnojenje- gnojiva djelimo na micro i macroelemente koji su potrebni bilju..Ima tu dosta članaka o tome..Recimo sera florena su ti mikroelementi..odvojeno se još dodaju makroelementi ili ti NPK.. KNO3,K2SO4,KH2PO4..
vIše o tom:
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=2
Na tom linku imaš i dosta drugih članaka koji će ti pomoči..isto kao i tu na našoj početnoj i po temama u forumu.
Rasvjeta.. Do neki 0.5watta po litri akvarija smatra se low light akvarijem..iznad 0,75w/l akvarija akvarij je tzv high light.
« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2010, 09:51:03 prijepodne od Vele bit »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2010, 12:50:16 poslijepodne »
Hvala na odgovoru.

Nisi mi rekao dali mogu biljke možda tu na forumu dobit od nekog, jer su dosta skupe po trgovinama. Imao sam 3-4 vrste u planu.. Ali o uređenju i vrstama ću tek kasnije razmišljati kad napravim spisak sve potrebne opreme i preparata

E, sad, mene muči ta rasvjeta malo. Dakle, na 125L zasađen akvarij bi trebao imati više od 0.75W/L (gleda se u biti lumenima, al nek budu wati za sad). Koliko onda??? 0.8W/L? 0.9W/L? I zanima me koju rasvjetu 1A ili 1B i trebam li izmješati temperaturu boja?? Vidio sam neki članak da u "žaruljici" ima za kupit dobra rasvjeta koja nije skupa kao u pet shopovima, al ne znam gdje je ta trgovina. I očito je da mi u JUWELU od 125L (koji ću vjerojatno kupiti ak ne bude para za 180L) nema dovoljno rasvjete tvornički napravljene(1 x High-Lite Light Unit 80 cm, 2 x 28 W). Onda bi u tom slučaju uzeo i njihove reflektore koji navodno daju do 100% više svijetla, al ne znam jel mi to dovoljno, i jel jako teško ugraditi recimo još jednu lampu u DIY varijanti?

Zatim me zanima aeracija vode, što moram kupiti za to. I za protok pumpa, može li se desiti da je prejaka, preslaba???

Nadam se da nisam predosadan i prezahtjevan, samo me sve zanima tak da nemam nikakvih problema s akvarijem u početku, a i kasnije.

I još nešto. navodno postoji neki CO2  komplet od Nutrafina za 160 kn - reaktor, cijevi i ljestve za otapanje. To sam prije 2-3 godine pitao tu na forumu jer sam onda planirao akvarij, al na kraju nisam kupio jer mi je bilo preskupo, a pošto sam student ne stojim baš financijski najbolje :D. Pa jel taj reaktor dobar?

Offline Riky

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2010, 13:36:14 poslijepodne »
     te dvije lampe koje dobiješ u paketu sa juwelom 125 su ti dosta, pogotovo ako imaš reflektore, eventualno dodaš jednu lampu više što je jednostavno i ne skupo, al zašto nije nužno, na kraju posta ću ti reć.  ako imaš t8 rasvjetu, nisi na velikom gubitku u odnosu na t5 rasvjetu, dosta toga je kao ''bolje'' samo da se izvuče lova iz nas akvarista jer je veoma inertan hobi, pogotovo ako si početnik. ja sam u 112 litara (80*35*40) imao dvije t8 lampe, i biljke koje su bile pod kategorijom ne za početnike i teške za održavat su mi uspjevale bez problema, a opet čuo sam kako se ljudi sa x brojem lampi muče. to ti kažem tek tolko da se ne bojiš previše i opterečuješ sa svime, jer vidim da te brine gro toga što je i mene brinulo kada sam počinjao, a na kraju vidiš da nije ništa strašno.
     aeracija vode ti je potrebna u početku dok se akvarij ciklira i dok nema dosta biljaka da one same rade kisik za ribe.
      za to ti treba pumpa za zrak, crijevo, zračni kamen. da, može se desiti da je pumpa za zrak preslaba, ali onda ne uroniš zračni kamen tolko duboko u akvarij, a ako je prejaka kupiš mali ventil (par kuna) i reguliraš protok.
što se tiče same kupnje akvarija, prodaje se često tu na forumu nešto, ili preko drugih oglasnika, nemora nužno biti rio 125 ako možeš dobit nešto tipa 80x35x40 za duplo manju lovu, a sa svom opremom.
za biljke ti treba zemlja za biljke (iz pet shopova cca 100 kuna, ili florabela cca 10 kuna), pa na to šljunak koji ti se sviđa, i u to pikaš biljke, te uz to dodaješ tekuće gnojivo, po mogučnosti s dodatkom željeza, ima ga u svim veći pet shopovima (cca 40kuna).
      što se tiče gupija, jesu ribe koje se hrane pri vrhu, al eto u mom iskustvu, gupiji će ti biti svukuda, po cjelom akvariju, od dna do vrha.
      kad ćeš radit djelomiče promjene vode, možeš radit s destiliranom, al treba stavljat i ''običnu vodu'' u akvarij, makar, za te tri četiri vrste biljaka što ćeš imat i za par gupija ili corydorasa, mnogi ih drže samo u pipovači i imaju ih dugo dugo...
     što se tiče CO2, to isto možeš napravit u DIY varijanti, i košta par kuna, i gotovo podjednako je efektno ko i ovaj kupovni sistem, ali o takvim stvarima razmišljaš i pitaš tek nakon mjesec dva što je akvarij u funkciji, a ako ga ti još mjesec dva nećeš ni kupit, imaš još dosta bezbrižnog vremena za ne mislit o takvim stvarima.
      akvaristika je ''spor'' hobi, znači nema naglih pokreta itd i sl, osim naravno ako ti pukne staklo pa sljedi poplava.
po meni ti je to još jedan hobi za ljude koji vole ''prtljat'' s prstima, i puno radit oko sitnih detalja da velika slika na kraju bude lijepa, ali, imaš ono pravilo - IF IT AIN'T BROKEN, DON'T FIX IT! jer previše prtljanja tipa - sad ću pojačat rasvjetu, pa malo ovo pa malo ono pa bla bla bla, poremeti ravnotežu, na koju se i biljke i ribe u akvariju naviknu, da to su živa bića, iako evolucijski puno niža od čovjeka, ali imaju i to u svojim genima da se mogu prilagodit različitim uvjetima, a ne samo idealnim.
     možda ti je ovo sve zbrda zdola, al eto, preko 6000 članova ti je tu na forumu, naići ćeš na razna možda i oprečna mišljenja, no u principu, ako si strpljiv i ne trkeljaš previše po akvariju, uspjet ćeš.

Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2010, 13:55:49 poslijepodne »
Pa naravno da možeš biljkice nabaviti i preko foruma kao i opremu,čemu služe ''akvaristički oglasi''  ;)
Koliko w/l? Sve zavisi o vrstama bilja i o režimima gnojenja..T5 lampe daju više lumena i imaju veču prodornost od t8 lampi,tako da bi dvije  čak bile dosta za večinu bilja osobito sa reflektorima pogledaj si malo druge članke na linku koji sam ti dao,imaš dosta toga i o rasvjeti i svemu..
Temperatura boja-kelvini.. Sve preko 4000k će biti dobro za bilje..A ostalo zavisi samo o ukusu.. Obična uredska lampa bilo kojeg proizvođača oznake 865 što znači da je CRI 80 a kelvini 6500 će biti odlična za bilje, a još bolja 965 čiji je CRI znači 90..samo ne znam gdje ih ima za nabaviti.. Trebalo bi biti relativno lako ugradit još lampi.. Imaš za kupiti i Glomat - gotovo kučište za prigušnicom i grlima,verizja za jednu ili dvije lampe..ili naravno uradi sam..
Protok je jako bitan..Možeš kupit ili vanjski filter odgovarajučeg protoka ili protočnu pumpu.. preporučuje se i protok do 10 puta veči od volumena akvarija.. No može i manji..Sve to zavisi dosta o samom postavu .. Znači ako akvarij ima 125l neki protok od 1000l/h bi po meni bio o.k. Ali za početak će biti dovoljan i protok koji isporučuje serijski filter,znači možeš ga startati tako,pa poslje gledaj kako protok povečati..Što se tiče aeracije vode,pumpa za zrak ti ne treba,dovoljno je da izlaz filtera mreška vodu..
Nemam iskustva sa nutrafinovim sistemom.. Vjerujem da se isti efekt može dobiti i u diy varijanti..Ali za početak je možda dobar jer dobiješ i ljestve sa njim.koje naravno možeš i posebno kupiti.
Na oglasima se isto tako često mogu nači polovni akvariji dosta povoljno pa pogledaj malo i tu opciju..

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2010, 14:26:44 poslijepodne »
Citat:
ako imaš t8 rasvjetu, nisi na velikom gubitku u odnosu na t5 rasvjetu, dosta toga je kao ''bolje'' samo da se izvuče lova iz nas akvarista jer je veoma inertan hobi
Mogu naravno i t8 lampe...Ali
Ako kupuješ novi akvarij ili sam slažeš rasvjetu dugoročno gledano t5 lampe su isplativije: imaš ih dok god rade,duže traju,manje griju,bolje svijetle,zauzimaju manje mjesta..

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2010, 17:09:26 poslijepodne »
OK. Hvala na odgovorima. Napravit ću popis sveg potrebnog pa ću u ponedjeljak malo prošvrljat po trgovinama u Zagrebu (Pet Centar, ZOO Vili) pa ću vidjet kak se kreću cijene akvarija i koliko mi treba novaca.

Koje trgovine mi još preporučate?

I da, u tom JUWEL-u 180L je T5 rasvjeta. 2 lampe.

http://www.juwel-aquarium.de/en/articleinfo.htm?matnr=46400

Vidio sam da je razlika u cijeni 125 i 180L modela oko 450kn. Tak da ću vjerojatno onda 180L uzeti. A i grijač je jači na ovom od 180L (200W), a na 125 ide 100W što mi je premalo jer mi se po zimi temp u sobi zna spustit i do 16 stupnjeva prek noći kad nema grijanja.

« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2010, 17:22:13 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 02, 2010, 17:38:50 poslijepodne »
Pogledaj u aqua terri!
dat ce ti i popust 5%, ja kad sam mislio uzeti novi akvarij tamo je bio najjefitniji(ali sam uzeo rabljeni i nakon toga sam opet uzeo rabljeni)... uglavnom kloni se pet shopa! ja tamo idem samo u razgledavanje jer imaju najveci izbor, a onda kad nekaj hocu kupiti odem u aqua terru jer je jefitnija i to osjetno, od hrane, od zivina itd.. a i blizu mi je relativno!
neznam kolko si racunao misliti potrositi za ovaj sport, ali mene je btw rabljeni rio125 sa stalkom ispao 1500kn + 1000-1500kn za sve ostalo...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 02, 2010, 18:10:53 poslijepodne »
A oko 3000-3500kn planiram potrošiti negdje. A sad za rabljeno i bi i nebi. Inače sam jako sitničav što se tiče bilo kakvih ogrebotina i znam kak neki postupaju sa stvarima pa ne volim rabljene stvari, iako se može desiti da je akvarij bio kod nekoga ko je pazio, al nikad ne znaš što možeš kupiti.. Novi rio 125 je sad 265 eura, dakle oko 1950kn i još sigurno 1000 za sve preparate, korjenje, šljunak, podlogu, ribe, biljke...

Aqua Terra mi je dosta daleko, a nemam auto, tamo ću otići kad budem baš kupovao sve,a pogledat ću u pet centru jer me zanima okvirna cijena.. Pogledat ću i u viliju. a za ostale trgovine ni ne znam

« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2010, 18:26:00 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Siječanj 02, 2010, 22:46:47 poslijepodne »
sto se tice riba najeftinije su u Aqua Terra  a i uzgojene su kod nas tak da su navikli na nasu tvrdocu vode evo meni jos ni jedna ribica nije od njih uginula a i akvariji su dosta povoljni kod njih pa pitaj kolko bi te doso kod njih akvarij sa opremom (ak ti se neda poklopac radit sam).samo staklo sam ja platio nekih 400kn od 160l akvarij a sad ima i popust 10 ili 20% na akvarije