te dvije lampe koje dobiješ u paketu sa juwelom 125 su ti dosta, pogotovo ako imaš reflektore, eventualno dodaš jednu lampu više što je jednostavno i ne skupo, al zašto nije nužno, na kraju posta ću ti reć. ako imaš t8 rasvjetu, nisi na velikom gubitku u odnosu na t5 rasvjetu, dosta toga je kao ''bolje'' samo da se izvuče lova iz nas akvarista jer je veoma inertan hobi, pogotovo ako si početnik. ja sam u 112 litara (80*35*40) imao dvije t8 lampe, i biljke koje su bile pod kategorijom ne za početnike i teške za održavat su mi uspjevale bez problema, a opet čuo sam kako se ljudi sa x brojem lampi muče. to ti kažem tek tolko da se ne bojiš previše i opterečuješ sa svime, jer vidim da te brine gro toga što je i mene brinulo kada sam počinjao, a na kraju vidiš da nije ništa strašno.
aeracija vode ti je potrebna u početku dok se akvarij ciklira i dok nema dosta biljaka da one same rade kisik za ribe.
za to ti treba pumpa za zrak, crijevo, zračni kamen. da, može se desiti da je pumpa za zrak preslaba, ali onda ne uroniš zračni kamen tolko duboko u akvarij, a ako je prejaka kupiš mali ventil (par kuna) i reguliraš protok.
što se tiče same kupnje akvarija, prodaje se često tu na forumu nešto, ili preko drugih oglasnika, nemora nužno biti rio 125 ako možeš dobit nešto tipa 80x35x40 za duplo manju lovu, a sa svom opremom.
za biljke ti treba zemlja za biljke (iz pet shopova cca 100 kuna, ili florabela cca 10 kuna), pa na to šljunak koji ti se sviđa, i u to pikaš biljke, te uz to dodaješ tekuće gnojivo, po mogučnosti s dodatkom željeza, ima ga u svim veći pet shopovima (cca 40kuna).
što se tiče gupija, jesu ribe koje se hrane pri vrhu, al eto u mom iskustvu, gupiji će ti biti svukuda, po cjelom akvariju, od dna do vrha.
kad ćeš radit djelomiče promjene vode, možeš radit s destiliranom, al treba stavljat i ''običnu vodu'' u akvarij, makar, za te tri četiri vrste biljaka što ćeš imat i za par gupija ili corydorasa, mnogi ih drže samo u pipovači i imaju ih dugo dugo...
što se tiče CO2, to isto možeš napravit u DIY varijanti, i košta par kuna, i gotovo podjednako je efektno ko i ovaj kupovni sistem, ali o takvim stvarima razmišljaš i pitaš tek nakon mjesec dva što je akvarij u funkciji, a ako ga ti još mjesec dva nećeš ni kupit, imaš još dosta bezbrižnog vremena za ne mislit o takvim stvarima.
akvaristika je ''spor'' hobi, znači nema naglih pokreta itd i sl, osim naravno ako ti pukne staklo pa sljedi poplava.
po meni ti je to još jedan hobi za ljude koji vole ''prtljat'' s prstima, i puno radit oko sitnih detalja da velika slika na kraju bude lijepa, ali, imaš ono pravilo - IF IT AIN'T BROKEN, DON'T FIX IT! jer previše prtljanja tipa - sad ću pojačat rasvjetu, pa malo ovo pa malo ono pa bla bla bla, poremeti ravnotežu, na koju se i biljke i ribe u akvariju naviknu, da to su živa bića, iako evolucijski puno niža od čovjeka, ali imaju i to u svojim genima da se mogu prilagodit različitim uvjetima, a ne samo idealnim.
možda ti je ovo sve zbrda zdola, al eto, preko 6000 članova ti je tu na forumu, naići ćeš na razna možda i oprečna mišljenja, no u principu, ako si strpljiv i ne trkeljaš previše po akvariju, uspjet ćeš.