Srpanj 22, 2025, 11:37:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako zadržati konstantnu tvrdoču vode  (Posjeta: 1842 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rozma

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako zadržati konstantnu tvrdoču vode
« u: Ožujak 10, 2005, 17:29:00 poslijepodne »
Zanima me zašto se tvrdoča vode s vremenom mijenja, koji su kemijskiprocesi odgovornida vodi koja je jednom nalita u akvarij postepeno raste tvrdoča!
Varaždin / Hrvatska

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 10, 2005, 17:50:00 poslijepodne »
sol diže tvrdoću kao i vapnenački kamen....
Vraćam se odmah - Godot

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 10, 2005, 18:09:00 poslijepodne »
Faktora koji utječu na promjenu tvrdoče vode ima više. Jedan može biti ovo što veli moto, topljenje raznih soli iz podloge i ukrasnog kamenja. Drugi koji može biti još drastičniji je isparavanje vode, iz akvarija ti lagano odlazi "cista" voda a ostaju soli, nadoljevanjem vode istih vrijednosti polako dižeš kH i Gh.
No Kh i Gh mogu i pasti, humidne kiseline (ima ih u tresetu, odamrlom bilju i hrani) ga smanjuju a te soli ti koriste i biljke, ribe i posebno puževi za svoj metabolizam i izgradnju kostura.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 10, 2005, 18:13:00 poslijepodne »

Najme u čemu je problem!

Voda koja teče iz moje slavine ima tvrdoču između 18°i 20°dh, a ja želim da bude 6°do 8°dh.

I što sadda napravim?

Naravno vrlo jednostavno, odem do marketa kupim gomilu destilirane vode(tamo me naravno ljudi čudno gledajua prodavaćice u marketu misle da sam lud kad vide velika kolicapretrpana karnistrimadestilirane vode, teta na blagajni lagano odblokira 20ak karnistara, a ja uredno masno platim tu vodu i sav sretan odem doma, ako ne računam da k tome još treba poprilično vremena da"iskrcam" sve te karnistre iz auta dok susjedi laganou nevjerici promatraju što to radim i nebi bio tako čudan podhvat!

I sad lijepo ulijem u akvarij 70% destilirane vode i 30% pripremljene vodovodne vode i dobijem tu toliko željenu i masno plačenu vodu tvrdoče od otprilike 6°7°dh!

Sav sretanizmjerim i ostale parametre i dok utvrdim da je situacija u akvariju gotovo idealna nije mi žao ni onoga novca kojeg sam potrošio za destiliranu vodu.

I tako prođe 2 tjedna ribe plivaju, bilje raste i dođe vrijeme za ponovno testiranje i djelomičnu promjenu vode!

Kad tako nakon dva tjedna tvrdoča vode više nije nekih 7°dh nego je narasla na nekih 15ak° dh što če reči da ako želim ponovno spustiti tvrdoču trebam promijeniti pola akvarija ponovo sa destiliranom vodom i potrošiti brdo love!

Osim toga ako i ne računam na financije nije ni poželjno mjenjati tako veliku količinu vode odjednom,kad se jetek počela stvarati biološka ravnoteža u akvariju, što da radim!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 10, 2005, 18:24:00 poslijepodne »

Hvala moto i Tuljan na savjetu sve mi je to već poznato, u akvariju imam isključivo kvarcni šljunak koji je kemijski stabilan a doljnji sloj podloge je obogačen serinim floradepotom tako da ujedno imam i dosta treseta u akvariju koji može samo pomoći a ne odmoći kad je u pitanju tvrdoča, dakle krivac bi trebalo biti isparavanje vode i možda još nešto?

Dali i vi imate sličnih problema!
Varaždin / Hrvatska

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2005, 07:38:00 prijepodne »
Za koje ribe želiš smanjit toliko tvrdoču?
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2005, 12:04:00 poslijepodne »

Pa većini riba odgovara tvrdoča između 6° i 12° dh, nekima čak i manje, a tvrdoča moje vodovodne vode je već spomenutih 18°dh i više!

Trenutno u akvariju imam jedno manje jato barbusa, a to su ribe koje vole dosta mekanu vodu, mada i u ovoj tvrdoj kakva je kod mene izgledaju poprilično živahno i sve je u redu. Ali ipak to nije to!!!

Kad kupim veći akvarij želio bi imati jato neonki i kolise koje su mi posebno ljepe i drage ribe.

No zapravo tvrdoču ne spuštam zbog riba nego zbog bilja, u drugom akvariju imam rasadnik bilja u kojem među ostalog uzgajam "alternantheru reineckii" koja mi puno bolje uspijeva u mekanoj nego u tvrdoj vodi. U mekanoj vodi je i manji kh pa mi je potrebna imanja koncentracija smjese u reaktoru, a samim time smjesa duže traje i lakše se održava niži ph oko 6,8ph.

Pošto je tim zahtjevnijim biljkama uz puno co2 potrebno i puno svijetlosti, makro i mikro nutrienata u tvrdoj vodi uz jaku rasvijetu i bogato gnojenje mi dolazi do neželjenog rasta algi dok u mekanoj to nije slučaj.

Eto to je glavni razlog zašto muku mučim sa borbom oko smanjivanja tvrdoče vode. Zbog razmaženih crvenih biljčica!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2005, 13:35:00 poslijepodne »
Jesi probao sa mutacalom, makar sam čuo da on diže ph,ali eksperimentiraj probaj staviti mutacal u kombinaciji sa tresetom i pretpostavljam da Co2 imaš,neznam koliko ti je star akvarij ,jer ja sam primjetio na svome da se s vremenom stvar oko vode ustabilila našao sam neki ajmo reči recept kod održavanja,također stavljam destiliranu i to u omjeru 50-50%,ali se više ne zamaram sa mjerenjima ono što mi je bitno je da su ribe ok bilje napreduje ,nema algi i to je to.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline BOORNA

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2005, 15:11:00 poslijepodne »
Mutacal radi odlicno.
U svom akvariju (imas ga i tu na forumu) u 24 sata
tvrdocu sam spustio da nisam mogao vjerovati... Nakon
toga mutacal treba ubaciti u dvije litre vode u kojoj je
pola kile soli da se regenerira. Iako tako pise na
kutiji, nisam to ucinio... ko ce se s tim bakcat cijelo
vrijeme, a tvrdoca raste...

Predlazem sljedece: kad sljedeci put idemo u Austriju,
mozes s nama pa si kupi R/O uredjaj. Ja sam ga platio
100 eura. Najjednostavniji nacin za snizavanje tvrdoce
vode...

Offline BOORNA

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2005, 15:12:00 poslijepodne »
I jos nesto:

Kakve god ribe da imas, izdrzat ce one tvrdu vodu.
Recimo, ja sam diskuse dva mjeseca drzao u "pipovaci"
koja je 20-etka cista, pa su bili vedri i veseli...

R/O sam kupio s ambicijom da ih jednog dana mozda malo
izmrijestim, jer bi me takvo sto veselilo...

Nadam se da sam barem malo pomogao

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2005, 17:04:00 poslijepodne »

Da Mx-67 hvala na savjetu, to sam i ja zaključio!!

Izgleda da je R/O sistem jedino pravo i dugotrajno riješenje, ove fore sa destiliranom se jednostavno ne isplate jer je to skup sport i puno gnjavaže kad tvrdoča ionako za par tjedana opet poraste.

To je ista stvar kao da želiš sniziti ph sa preparatom PH-, isipaš pola bočice i koliko toliko uspjieš smanjiti ph kad ono za par dana sve ispočetka.

Zato za konstasntnu regulaciju ph treba stalno dodavanje co2, a za konstantnu vrijednost tvrdoče vode treba češće mijenjati vodu pomoću R/O sistema!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 11, 2005, 17:13:00 poslijepodne »

Vjerojatno ću si u budučnosti nabaviti neki kvalitetniji R/O sistem, jer je to investicija koja se dugoročno isplati!

Do tada se moram pomiriti sa ovom tvrdom vodom, a ribe i biljke se moraju prilagoditi, nema im druge!

p.s.-blago onim sretnicima čija voda iz slavine ima vrijednost 5° do 10° dh.
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 11, 2005, 18:25:00 poslijepodne »
Rozma velika večina bilja puno bolje raste u tvrđoj vodi (več sam sam sebi dosadan s tim ponavljanjem), čak i one koje u prirodi rastu u mekim vodama bolje uspjevaju u tvrdim. Ne pričam na pamet, rađeni su pokusi u tvrdoj i mekoj vodi i kod svih vrsti je prirast u tvrdoj bio bolji i do 80%. Probleme ti eventualno može raditi pre siromašna i pre tanka podloga.
A što se tiče barbusa imam tri vrste koje se redovito mrijeste bez ikakve moje intervencije u vodi te tvrdoće, rijetko što preživi od malaca ali uvjek se nađe pokoji malac koji doživi spolnu zrelost, znači njima ta tvrdoča ne smeta.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2005, 20:56:00 poslijepodne »

Dobro Tuljan, ako je to istina, a nema razloga da ne vjerujem u to, tada su mnogi moji problemi riješeni!

Od sad se više neću zamarati spuštanjem tvrdoče u akvariju s biljem (prije sam se bojao da mi bilje koje inače raste u mekim vodama neće dobro uspijevati)

Jednostavno ćuredovno mijenjati ovakvu tvrđu vodu kakva mi je dostupna pa ću za par mjeseci vidjeti rezultate.

Hvala!
Varaždin / Hrvatska