Srpanj 17, 2025, 00:05:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ancistrus mrijest  (Posjeta: 3640 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ancistrus mrijest
« u: Ožujak 18, 2008, 10:07:00 prijepodne »

Evo za neke koji ne znaju kak to zgleda, ancistrus mrijest.

Odlucio sam malo fotkati pa evo text i par slika.

Primjetiti cete
jednog dana da slabo vidate Ancistrus muzjaka. To je zato jer negdje cuva jaja
koja je zenka negdje zaljepila na drvo ili kod mene na kamen. Time je btw zenka
svoje odradila.

Kod mene us za
gnjezdo izabrali najuzi prolaz koji su nasli.

Muzjak mase
perajicama i tako stvara protok vode oko jaja.

Nakon nekog
vremena primjetiti cete repice koji izlaze iz jaja, moja je mama na prvom
mrijestu napravila paniku jer je pomislila da je to neka zivotinjica s puno nogu.

Nakon jednog
izlaska moj pametni ancistrus vratio se u krivi prolaz, prvi do svog gnjezda i
uredno nastavio s mahanjem i tjeranjem vode. Probao sam mu zatrpati taj prolaz
kako bi se preselio u onaj s jajima ali uzalud. Sto to cudo moze biti hrabro i
tvrdoglavo, to je cudo.

Nakon nekog
vremena i prckanja oko gnjezda, jedan manji ciklid Metr. Estherae uvukla se u
rupu i pocela jesti malce. Uspjeo sam raskopati kamenje i pohvatati 10-tak
malaca.

Skoro svi koji su uzvadjeni u toj, kao sto vidite po vrecicama sa zumanjcima, ranoj fazi razvoja, su prezivjeli i sad vec veselo gmizu.

Pozdrav!

Edited by: TiTech

Offline IvanaLeni

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Odg: Ancistrus mrijest
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2009, 09:05:17 prijepodne »
pozdrav,
danas ujuro sam ugledala novo maleno biće u našem 126l akvariju... mala beba ancistrus na staklu,
malo sam pogledala okolo i pronašla ih cca 4-5 komada (nisam sigurna da li mi se jedan premjestio pa sam ga možda dva puta prebrojala)
srca moja mala, dječica... :zagrljaj:
ovo je prvi put da imamo malce a da nisu živorotke, nevjerojatno
istina zadnjih dana mužjak nije izlazio na klopu, čuvao je svoju djecu a mi to nismo ni znali,
mama je zlatni ancistrus ( i to je upitno, kupljena je davno prije u pet centru kao zlatni za 115kn, a iskreno mogla bi biti i albino, nisam sigurna) a tata je crni momak jako razvijenih bodlji, baš pravi muškarac,
mamica je dugo vrijeme bila debela, prvo sam mislila da je trudna, a onda kako je prošlo dugo vremena, mislila sam da je i ona kao sve ostale naše životinje jednostavno- debela :-)
uglavnom djeca su prozirno zlatna, ne znam da li će biti na mamu, ili će kasnije potamniti?

e sad , što s malcima? da li ih ostaviti u akv.? kojom brzinom rastu? koliko često čistiti akv? s čim ih hraniti?
baš se veselim...
slikala sam mobom, ali su samo mrlje pa slikice više izgledaju poput onih točkica fetusa sa ultrazvuka nego malih ribica :-)

btw, slike s početka topica se ne vide...

lijep pozdrav
ivana

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2009, 10:41:55 prijepodne »
baš razvesele ancistrusi s bebama. pogotovo nakon 100 legla mladih gupija :D
ovi kaj su preživjeli nebi smjeli biti pojeđeni osim ako su u akvariju agresivnije ribe (ciklidi?)  meni je većina mladih ostalo u zajedničkom tak da ne bi trebao biti problem kod odvajanja. ja sam ih hranio redivito spirulinom (tableticama najbolje) i brzo su narasli. inače sad budu ti svakih par tjedana malci, barem je tako kod mene bilo. sretno s bebama ;)
pegaC
Prelog

Offline IvanaLeni

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2009, 12:47:44 poslijepodne »
u akvariju je jedan skalar,cca 10-15cm koji je nemilosrdni gad (od milja), bila su dva ali smo drugog jučer poklonili jer je jadnik stalno dobivao batine, osim skalara su uglavnom sve čistaći, (i 1 plati i 1 endler - što su zabunom prešli iz drugog akvarija kao tek rođeni pa ih nismo ni vidjeli da su stigli) jedan čistač je preogroman synodontis feather fin za kojeg se bojim da bi možda mogao dirati malce?

ne bi ih zadržala jer je premali akvarij a već imam nekoliko ancistrusa, crni, smeđi (taj je kupljen kao mix albino i crnog), zlatni, i crni sa žutim točkama (taj je nešto manji veličinom neka druga vrsta, mislim da se on ni ne može pariti s ovim običnim), i mislim da je još jedan smeđi negdje skriven, + bio je još jedan crni dečko ali je taj izgubio bitku od "tate" pa ga više nema.

eto, primam rezervacije za malce kad budu spremni za novi dom  ;)
nadam se da će ostati zlatni na mamu!

lijep pozdrav
Ivana