Srpanj 15, 2025, 13:53:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: smeđa alga ?  (Posjeta: 2236 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prodz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
smeđa alga ?
« u: Prosinac 13, 2009, 16:55:13 poslijepodne »
   kako da se rijesim ovoga ? po svim listovima su se pojavile smede flekice. najvise na onim listovima koji su direktno osvjetljeni.

rasvijeta 1 aquastar 15w i 1 grolux 15w akvarij je od 40l.
   stanovnici su 4 coridorasa, 1 synodontis eupteris, 1 bikolor i 10 gupija.

rasvijeta mi je upaljena tako da se prvo upali grolux u 09:00 pa zatim aquastar u 10:00 i tako zajedno svijetle sve do 19:00 kada se gasi akvastar i naposljetku grolux u 21:00.

jedno tri tjedna imao sam sijamskog algojeda ali nije bas nesta pomogao. jeo je hranu kojom hranim ostale ribice i samo se stalno tukao sa gupijima. cak je jednog dotukao na smrt. gupiju je sav rep bio pojeden, tako da sam sijamca izvadio i vratio u trgovinu gdje je kupljen.

prije tjedan dana sam promijenio 50% vode i upotrijebio ALGUMIN. danas isto promjenio vodu 50%. ali mi se cini da za sada ne pomaze.

inace koristim i EASYCARBO i PROFITO i biljke rastu jako dobro.
   filtracija TERATEK ex 600 i u cijevima se isto tako nakupi smede alge koju tjedno perem ali mi to vec ide na jetra, pa ako neko zna kako se rijesiti ovoga neka mi pomogne. unaprijed zahvalan....

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
Odg: smeđa alga ?
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2009, 11:27:29 prijepodne »
Pretpostavljam da je to novi akvarij, jer se crna obično javi u novo startanom akvariju. Koristim Easycarbo, Profito i Nutrafin NPK (količine za oko 100 litara vode iako imam nešto preko 200 litara) i kod mene se nakon dva mjeseca, dogodila slična situacija, s tim da je  crna alga vremenom prekrila dio listova i prednje staklo, tako da sam je morao čistit ručno jednom tjedno jer je to bio period u kojem bi staklo postalo neprovidno od algi. U akvariju su uz ostale ribe i 4 sijamca i 2 kineza, ali oni se najedu hrane za ribe pa ih alge ne zanimaju (osim kad ih se izdvoji na dan-dva bez hrane).
Rasvjeta mi je radila oko 12 sati, što sam na kraju sveo na 6 sati, prestao dodavati Profito, postavio DIY CO2 i svaki vikend mjesec dana mijenjao oko 30% vode te čistio spužvom alge sa stakla i listova. Ovo mi nije puno pomoglo, alga se stalno vraćala, te sam nakon mjesec dana "pranja ruku" za probu dodao 20-tak kozica. I poslije dosadnog ribanja stakla spužvom, sada, nakon dva tjedna što sam dodao kozice nemam nigdje vidljive alge, kozice lijepo napreduju i množe se, a bilje je ponovno zeleno.  :)

Ne znam, možda je voda s vremenom došla do nekih uvjeta u kojima se ne stvara crna alga (ali po testovima no2, no3 i ostalo se nije promijenilo) ili su kozice site i sretne.

Sada imam 11 satnu rasvjetu (polako povečavam foto period), mijenjam 30% vode jednom u dva tjedna, dodajem ponovno Profito, Easycarbo i NPK i za sada nema nikakvih algi...

Moje iskustvo s crnom algom je tu, pa ako je što pomoglo, drago mi je....

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: smeđa alga ?
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2009, 23:52:07 poslijepodne »
ali ovo sto ja imam dal je to crna ili smeda alga ?
probat cu napraviti co2 reaktor u diy varijanti pa mozda pomogne.
naravno svijetlo sam smanjio.

hvala na pomoci.
javim kada bude nekih promjena.