nino, samo usputno pitanje (nadam se da ne smeta tvorcu teme)
vidim da je njegova iguana iste veličine (ili čak manja) tj predpostavljam i onda slične starosti ko i moj ali ima puno više smeđe boje. moj je gotovo cijeli zelen, samo par smeđih prugica (http://i116.photobucket.com/albums/o37/Kisa__photos/IMG_3126.jpg)
dal je to do varira do jedinke il po spolu?
Pitanje je na mjestu, ali odgovor nije jednostavan: U načelu, razlika u boji nema veze sa spolom, osim u slučaju spolno zrelih mužjaka u doba tjeranja koji tada, većinom, poprime narandžastu boju ili boju cigle po dijelovima tijela (leđa, krijesta, glava, vrat, i udovi). Varijacije u boji javljaju se često ovisno od lokaliteta s kojeg potječu životinje (npr. primjerci iz El Salvadora su izrazito zeleni i poznati pod nazivom "šumski smaragdi", dok su primjerci iz feralnih populacija na Floridi većinom oker ili smeđe boje). Također, treba znati da zelene iguane (
I. iguana), kao i mnogi drugi pripadnici porodica
Iguanidae i
Agamidae imaju ograničenu mogućnost promjene boje, zahvaljujući specijaliziranim stanicama s pigmentom u gornjim slojevima kože (govorio sam o tome detaljno na predavanju u sklopu Teraristike Zagreb 2008 - tko je bio prisutan zna o čemu pričam), kao posljedice gušterovog "raspoloženja" koje je, pak, direktna posljedica vanjskih utjecaja - npr. stres, hladnoća, glad, strah, itd. rezultiraju tamnijim i manje atraktivnim bojama, dok sretne, site i dobro zagrijane životinje ispoljavaju najljepše boje (u granicama svojih genetskih predispozicija).
Pretpostavljam da bi Inguanova iguana bila i ljepših boja kada bi bila zagrijana na optimalnu tjelesnu temperaturu - oko 36C.