Srpanj 25, 2025, 22:13:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Demasoni 170L  (Posjeta: 12010 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Demasoni 170L
« Odgovori #75 u: Studeni 29, 2009, 11:55:37 prijepodne »
Ne bi bilo šljiva nit rata, ipak to je samo razmjena mišljenja.

Akvarista si pravi akvarij po svom ukusu, i šta če on staviti u njega njegova je volja.I stavio je slike, naravno dobio je onake i take komentare.I sve su to bile neke sugestije, samo uvek se ufurava , kako kaže Mastino zelena linija.Nema i tu ničeg lošeg.
Medjutim kad bi ti ciklidi bili u 400 l akvariju, kamo če i otiči i sve to bilje onda bi to bilje bile nezanemarivo, ipak to je veči akvarij i uopšte ne bi bilo takve debato po pitanju zleno, bilje ili ne.I opet imam ja neku primjedbu, da tako obojeni ciklidi, što su Ps.demasoni, bolje ispadnu u malo tamnijem akvariju /crna pozadina,tamnije obojeno kamenje/.
Medjutim neku stvar generalizirati i u to upetljavati bitop "cijeli svet" i tako dalje, to je opet po meni mlaćenje prazne slame.
Ipak da ponovim, biotop je životni prostor, bilo to jezero Malawi, kozarac od krastavca ili akvarij...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #76 u: Studeni 29, 2009, 12:01:43 poslijepodne »
Jedno je bit Biotopist a drugo Bioutopist.. Znači,preskupo je dati lovu za stiropor sa obale Malawija i ostalo.. :D  Ali pohvalno je ribama simulirati što sličniji okoliš onom iz kojeg dolaze.. Ne moraju svi tako razmišljati ali oni koji tako razmišljaju će naravno dati svoj komentar i upozorit na to. Kad sam ja imao biotop maksimirskih jezera nažalost nije bilo vas da me upozorite da tamo ne spada Cabomba  :D

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #77 u: Studeni 29, 2009, 12:11:27 poslijepodne »
Može biti akvarista biotop akvarista ili biotop kvarista.

Da ponovim, prirodno je da sasvim jednakih uslova kao što su u prirodi mi u kvariju ne možemo nuditi, ako sve valja, limitirani smo prostorom, međutim trebamo se truditi da uradimo šta možemo i da na taj način način imitiramo prirodnu okolinu neke ribe ili grupa riba.Mislim, da se u sadašnoj dobi interneta to nit nije neki teži problem.I akvarista bih trebao da teži ka tome.I to je smisao akvaristike.I nemojte mi molim mješati biotopa sa prirodnim staništom.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #78 u: Studeni 29, 2009, 13:52:22 poslijepodne »
ja imam istočno afrički bijotop u akvariju  ;)  :up: .
- povremeno na lapu pustim onaj filmić "Jewels Of The Rift" i okrenem ga prema akvariju, kako bi ribe znale kaj se događa u jezeru dok one tu lade j... i na kraju krajeva, kak da se ponašaju. probo sam im puštat neke druge, al neće gledat, tak da sam ziher da je istočno afrički bijotop s posebnim naglasakom na jezero tanganiyka.  :up: 8)

- bogami shebasmo čovjeku temu...LoL  :diablolol:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #79 u: Studeni 29, 2009, 15:02:34 poslijepodne »
To je sad več zezancija i da ne tupim ,ko je shvatio bit biotopa je shvatio, ko ne nikom ništa  :)no ko to nije shvatio , shvatiti če kad tad ipak uraditi biotopski akvarij jeste umjetnost i akvaristi jesu umjetniki, sad kakvi pitanje je.
skoro pa zaboravio:
Neka vas i dalje prati snaga ciklida.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #80 u: Studeni 29, 2009, 15:13:44 poslijepodne »

:rolleyes: nije zezancija, kaj nebi ja ribama puštao filmove iz rodnog kraja?? jbg, da znam da biljke i kamenje ima oši , i njima bi puštao.  a ak si mislio da zezam tebe, onda si potpuno u krivu.
-   sam sve sfatio, al jednostavno ne želim biti dijelom borga.  :P

slažem se s, mejbi malim neukusom, metanja bilja u akvarij malavija ili tange, al održavat akv bez ijedne biljke je muka isusova... s nekom biljkom si ipak mogu dozvolit da danas ne promijenim neznamkolkopostotaka vode u akvariju, nego da samo bedasto buljim u njega.  ;)

Neka vas i dalje prati snaga ciklida.
resistance is futile.  :up:
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2009, 16:13:41 poslijepodne od aquabot »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #81 u: Studeni 29, 2009, 15:51:05 poslijepodne »
Ni na kraj pameti mi nije došlo, da bih se tvoj post odnosio na mene.Kad sam napisao "zezancija" mislio sam onako uopšteno,jer je u toj temi bilo svega od svetskih biotopa, do zelene linije, ronioca,i što ne bi bilo i malo filmiča :D
Mislim akvaristi smo dobri ljudi i tu dvojbe nema.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #82 u: Studeni 29, 2009, 16:01:54 poslijepodne »
najprije bi zezanje išlo onog munjenog kanibala,, .

ti vjerojatno ne znaš kaj pišeš il?
nit me na znaš da bi mogel tak nešto napisat..
..mislim ne vjerujem..
ima nas svakakvih

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #83 u: Studeni 29, 2009, 16:05:59 poslijepodne »
Za mene je blesavo govoriti o biotopu u koji ću ja dovesti sve iz malawi jezera.. pijesak, kamenje itd.. mislim da su to lagane zafrkancije malawi ciklidofila "zelene linije" jer kako opravdati bilje?? Ono mi omogućava da bolje i lakše  održavam akvarij.. Ma vidi vidi.. pa uz dobru filtraciju sve može biti dobro riješeno bez dodavanja bilja. Ja nisam protiv biljnih akvarija, ali sa ribama koje barem žive u takvom sličnom okolišu. U tome je bit.. Iskreno ,Vi "zelenaši", meni je ružno, groteskno i preprepre..kičasto vidjeti malawi ciklide u akvariju punom zelenog bilja.
To je samo moje mišljenje.. ;)
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #84 u: Studeni 29, 2009, 16:25:24 poslijepodne »
nemam malawi ciklide. imam bilja u akvariju. ne "usisavam" dno nikada. imam ancistruse, ampularie, malaian trumpet snaile i one sitne crvene puževe sa tanga ribama. redovito čupam i bacam višak bilja. imam baš finu filtraciju. filtracija nemre zamijenit utjecaj i djelovanje akvarijskog bilja i bilo kakvog biljnog organizma u akvariju i vodi akvarija. onaj ko svoj akvarij naziva "biotopskim" bi u najmanju ruku mogo bit laganini iskompleksiran, ako radi ničeg drugog, već radi toga kaj se opterećuje potpuno nevažnim stvarima. jer mu akvarij nije biotopski, kolko god se trudio... ;)  :D  

- lijepo ili ne, kako kome. tako da uopće ne vidim smisao ovih i ovakvih rasprava. u moj stiropor i pur pjena neće uć pa makar radio novi akv od 19mm stakla da istrpi barem 60kg kamenja.  :up: radije vidim tri kamena nego bocu pur-pjene u akvariju.  :down:

kanibal, nemoj anti citirat nekaj kaj ja nisam reko... stalno si antiprotivan i imaš priviđenja od bdijenja.  :D
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2009, 16:42:12 poslijepodne od aquabot »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #85 u: Studeni 29, 2009, 18:27:16 poslijepodne »
Polako če biti sve jasno:

Biotop = životni prostor
Dakle ako smo se odlučili, da čemo u našem akvariju imati Malawi ciklide, mi u njega NEČEMO staviti vodu iz jezera Malawi, nit kamenje nit pesak iz tog jezera.
Pogledamo kako izgleda prirodna okolina gdje žive naši odredjeni ciklidi i mi se trudimo tako dočarati i u našem akvariju, sa peskom iz Bauhausa, kamenom iz Save i sa vodom iz pipe, kako bih imali neku "vjernu" kopiju prirodnog okruženja.
Naravno vodimo brigu i o filtraciji, ako i o redovnom mijenjanju vode.

Medjutim nekima takav akvarij ne izgleda dobro, pa u njega stavi bilje, ništa to nije pogrešno, no treba imati u vidu, da to bilje na kraju krajeva neče opstati.

Kad se priča o Malawi akvariju , trebamo biti svesni, da su tu glavni akteri ciklidi, a ne bilje ipak sami smo se odlučili za njih.
Sasvim bi suprotno bilo, da u neki akvarij sa recimo skalarima ne stavimo bilje.

Želim samo reči, da je smisao akvarisitke baš u tome, da se napravi uredjenje akvarija ,identički sa prirodnom okolinom.To je smisao akvaristike.Takav akvarij je estetski , lep i ugodan za gledanje.I zato ja kažem, da je akvaristika umjetnost i akvristi umjetniki.
Eto nije to neka nauka.

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #86 u: Studeni 29, 2009, 21:39:43 poslijepodne »
Slažem se Bojko.. a sad svima koji vole stavljati bilje sa malawi ciklidima predlažem da pogledaju akvarij od avoanta u temi malawi 800lit. Ono je zaista dan trud oko simuliranja malawi priobalja.. Za onaj akvarij dajem sve pet i sad kad u njemu narastu primjerci malawaca to će bit rapsodija boja..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #87 u: Studeni 29, 2009, 22:43:40 poslijepodne »

je, u pravu si i slažem se s tobom u potpunosti. :up: :up:

-- i bio bi red da se makarskoj očisti tema od bedastoća i glupih i nepotrebnih komentara, pa i da... 6 stranica zajedljivog pametovanja... :dead:

-- ajd izljubi avoanta, čim ga vidiš, lol...
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2009, 23:04:15 poslijepodne od aquabot »

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #88 u: Studeni 30, 2009, 01:52:12 prijepodne »
Kao sta vam je Bojko vec naglasio tu su vam dosta lijepo i ukratko objasnjene neke stvari:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=436:bilje-da-ili-ne-u-akvariju-sa-istonoafrikim-ciklidima&catid=34:lanci&Itemid=118

Koliko vidim spadas u nekolicinu njih koji jesu zatrpali temu bedastocama, glupostima i nepotrebnim komentarima kako si i sam rekao da ne spominjem Off topic pa bi tebe i ostale lijepo zamolio da to u buduce ne radite, razmislite prije postanja, a da se pritom prvenstveno drzite pravila foruma.

Svako daljnje pametovanje bit ce sankcionirano!

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #89 u: Studeni 30, 2009, 16:44:05 poslijepodne »
Bilo bi zato zgodno da se otvori novi podgorum za filozofe a da se ribe prepuste vodi i njihovim zaljubljenicima.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #90 u: Studeni 30, 2009, 18:18:44 poslijepodne »
Bilo bi zato zgodno da se otvori novi podgorum za filozofe a da se ribe prepuste vodi i njihovim zaljubljenicima.
Meni je jako žao, da neki još dandanas nisu shvatili bit akvaristike, ma koliko se reči prelilo preko tastature.
mada opet takvi su u manjini i akvaristika , htjeli oni ili ne, napreduje velikim koracima.
Često su u prošlosti vizionare okarakterizirali filozofima, da bih ti isti sad bili cijenjeni.
I u akvaristiki ja tako ,neki se drže nekih starih ili svojih ideja dok večina slijedi trendove u akvaristiki i žele to dočarati i ostalim akvaristima jer samo to je garant za dalji uspešan razvoj akvaristike ali opet ti vizionari u nekima su očima filozofi.
I da ponovim filozofski: Akvaristika je umjetnost i akvaristi su umjetniki, mada neki ispadnu naivci, dok su drugi profesionalci.

Offline dori

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Studeni 30, 2009, 19:14:41 poslijepodne »
meni je lijepo vidjeti kad se netko potrudi u akvariju simulirati što vjerodostojniji izgled prirodnog staništa iz kojeg potječe određena vrsta ribe. uz demasone ni nikako ne paše zelenilo, iako mi je zelenilo jako ugodno za oči. podjednako čudno bi bilo vidjeti diskuse i neonke među hrpom kamenja, bez biljaka.
kamenje u ovom akvariju izgleda užasno nestabilno, djeluje kao da će se srušiti svaki tren -?

hmmm...kako objasniti da volimo svoje ribice, da smo "zaljubljenici u ribe", a akvarij uređujemo prema svojim afinitetima i željama, a ne onome što bi bilo bolje za ribe. ako je tako tada je akvarij samo ukras u prostoru, a ne pokušaj da se unutar 4 zida dočara dio prirode, što je po meni srž akvaristike. ko voli i mbune i zeleno, savjet bi bio uredit 2 različita akvarija i uživat u ljepoti oba.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #92 u: Studeni 30, 2009, 22:10:48 poslijepodne »
meni je jako žao da je čovjek s veseljem napravio i slikao svoj akvarij, postao slike ovdje, a od trećeg-četvrtog, nepotrebno "raspravljačko- svađalačkog" tona posta, naišao na toliko negativnih kritika, onako, "s visoka" i omalovažavajućih konotacija... kip d god vrk.  :up:

makarska je napravio lijep akvarij i hvala mu kaj je s nama podijelio svoju viziju akvaristike iz svog doma. :up:

@ TiTech, između ostalog, i na sebe sam mislio.  :up:

tenkju, over, and out.  
« Zadnja izmjena: Studeni 30, 2009, 23:04:26 poslijepodne od aquabot »

Offline dori

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Studeni 30, 2009, 22:57:55 poslijepodne »
pa na forumu je uvijek bilo i uvijek će biti i pohvala i kritika i komentara ovakvih-onakvih. svako ima pravo na svoje mišljenje i obranu svog stava, bolje rečeno: na razmjenu mišljenja. uopće ne vidim u čemu je problem? nije mi djelovalo da se makarska ljuti, pa dobio je i mnogo pohvala. zašto se uvijek neko deseti nađe prozvan i uvrijeđen?
pa kad stavljamo slike na komentiranje, spremni smo čuti svačije mišljenje. mislim da bi i svakom trebalo biti drago da dobi komentare iskusnijih akvarista koji su svoje znanje i dobru volju dokazali bezbroj puta. po čemu je to onda pametovanje? ako se ima nešto pametno za reči - ja to pozdravljam, bilo to pohvala ili kritika.
makarska - sretno s akvarijem, demasoni su ti predivni, i čestitke na nabavci 400L pozdrav!

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #94 u: Prosinac 01, 2009, 09:20:05 prijepodne »

akvarij ti ima slabu točku - dvije hrpe kamenja koje
a) ne izgledaju stabilno
b) previše blješte, ali to bi alga trebala zazelenit s vremenom, pa...
c) položaj,izgled tih otoka je malo u disbalansu, dvije hrpe oblutaka u akvariju, nikakva poveznica između njih, između njih i podloge i okoline, onak, bode u oči...

bilje- ako te veseli, samo daj... ni ja u načelu nisam pristalica previše bilja u akvarijima s afričkim ciklidima iz Malawia ili Tanganyke, ali ne mogu reć da ga nisam i sam stavljao :D uvijek mi se neki anubias ili valisneria potkrala :D U to sam vrijeme bio više vrtlar nego ciklidaš, pa si nisam mogao pomoć...

premali je, ali to ćeš popravit koliko sam vidio sa 400 litrašem...

Ostatak teme? Pa istina je da ovakve teme odu uvijek u ovakve rasprave i to je ok, jer je ovo FORUM, razmjena mišljenja uz argumentiranje i međusobno uvažavanje... Na žalost uvijek se nađe pokoji diskutant koji u najmanju ruku unosi loše vibracije u cijelu priču, sad, da li zbog potrebe da se pravi pametan ( često bez pokrića) , da li zbog dnevnih životnih frustracija koje mora negdje ispucat, ne znam i to je samo po sebi nebitno... Znam samo da bih vrlo rado sada ponovno bio na mjestu administratora i iz čiste zlobe ( jbg, niski ljudski porivi :diablolol:) , a zbog višemjesečnog trkeljanja po Forumu, banirao jednog "diskutanta" koji je uvijek najpametniji, osjetno arogantan, podcjenjivački nastrojen spram forumaša kojima ne bi ni svijeću mogao držat po pitanju akvaristike i općenito dijete u tijelu odrasle osobe...

No da se vratim na temu, makarska, samo piči, s vremenom ćeš također vidjeti što tebi najbolje odgovara u akvariju, a znat ćeš da je to dobro kad će ti akvarij biti u istom stanju ( bez prekapanja, preslagivanja i kemijanja ) duže od 6 mjeseci ;)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #95 u: Prosinac 02, 2009, 08:42:38 prijepodne »
lol, šest mjeseci.  :D već u zadnja dva dana ziher dvaput presložio , kamen sim, kamen tam... ;)

Offline makarska

• Punopravni član
    • http://www.ibs-nekretnine.hr
« Odgovori #96 u: Prosinac 10, 2009, 11:06:49 prijepodne »
lol, šest mjeseci.  :D već u zadnja dva dana ziher dvaput presložio , kamen sim, kamen tam... ;)
HAHAHAHAAH e ovo je prvi put da nisan jos nista dira u tanku od kad san ga slozio (valjda mi se svida hihihi)
Ljudi nema ljutnje pa tu ima svako pravo na svoje misljenje biotop ne biotop....
Drago mi je da su se svi ovako zustro ukljucili u diskusiju jer to je pravi dokaz SNAGE CIKLIDA
i mislin da su svi bar malo u pravu (ko vise ko manje)
ali moj pokusaj nije ni bio stvaranje biotopa kao sto i naslov kaze , da san to zelio onda bi ga ubacio u temu biotop.
Samin tin sto san odabra samo demasone za akva nije biotopski jer sa njima u Malawiju zive i druge ribe.
Mislim da je mojim ribama dobro jer imaju osigurane uvjete (voda struja hrana zena itd itd), malo in je zelenije al nece in smetat.
Samo da javin da je jedna demasonkica napunila usta i da pod hitno (prije preseljenja dolazi jedan od 300L , a ubrzo se nadam i preseljenju .

SNAGA CIKLIDA

P.S. moderatoru nemoj brisat postove bas je lipo vidit.....
pozdrav iz makarske

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #97 u: Prosinac 10, 2009, 13:47:40 poslijepodne »
Čestitke na mrijestu  :klap:
To je dokaz da je ribama ugodno i lijepo u tvom akvariju :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)