Kolovoz 05, 2025, 01:52:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: makroelementi za 15l akvarij  (Posjeta: 1063 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
makroelementi za 15l akvarij
« u: Studeni 17, 2009, 18:52:02 poslijepodne »
mislim složit jedan takav mali akvarij, bilje glossa i cuba samo..
dal je netko možda mućkal il već ima, i koliko čega u ppm-u, ei sistem u akvarij te litraže..
išo bi na ei, al dnevne doze (to mi se na 54 litre učinilo kao bolje rješenje), pa pitam dal netko ima iskustva s tim i ak ih može podjelit..
co2 bi bila diy smjesa i ne bi unutra bilo riba, samo bilje  ;)

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: makroelementi za 15l akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2009, 19:28:23 poslijepodne »
10 litara, oko 8 litara vode unutra. Dodajem 2 ppm KNO3 i 0,2 ppm KH2PO4 na dnevnoj bazi. Svaki drugi dan (više manje ;) ) dodajem i 0,2 ml csm+b prema pps-pro receptu (80 grama na 1 litru destilirane).

Pokušao sam sa više KH2PO4, izletilo svašta nešto zeleno po dnu i kamenju. Povećavao i KNO3, nije bilo razlike pa sam smanjio nazad na 2 ppm.

Isto DIY CO2.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2009, 19:32:37 poslijepodne »
znači mogo bi ja frknut bez brige do 4 ppm-a kno3, a fosfate ostavit kakve jesu kod tebe, kalij ću probat sa 3 ppm-a dnevno..

co2 vjerujem imaš sa bell reactorom, kak ti se pokazalo, i kakv filter koristiš?, samo hang on il si malo podebljal cirkulaciju? i kak se ponaša bilje?

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2009, 20:30:59 poslijepodne »
Mogu ti nešto reći?Mogu?Dobro.
Akvarij,17l,moj.Nema hranjive podloge,nema co2,nema gnojenja(nikakvog).Filterčić neki hang on,žarulja štedna 9W.
Rezultat:glosa i pogostemon divne zdrave boje,vrlo pristojno rastu,algi ni u tragovima.Kozice uživaju.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2009, 20:34:37 poslijepodne »
sve štima sarita  :)

al htio bi ga nabrijat jer mi treba za nekaj u kratkom vremenu i htio bi vidjet kak bu išlo, ribe nit nikaj drugo ne mislim stavljat u njega, znači nema hrane, riba koza, nema niti nitrata i ostalih tvari potrebnih za rast bilja..
inače mislim puknut u njega 3 litre hranjive podloge i gore 3-4 kg šljunka, al trebaju mi makroelementi i co2 kojeg mislim nafilat što više

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2009, 20:36:52 poslijepodne »
A to je onda druga stvar.Ja u zadnje vrijeme volim sve pojednostaviti jer nemam kad komplicirati i davati se u neke veće projekte.Ma kaj veće,ne stignem ni ribe nahraniti skoro.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 17, 2009, 21:54:14 poslijepodne »
Hang on filter, protok 200 l/h pa protok nisam povećavao. Izlaz filtera je usmjeren prema bell-u, ja sam jako zadovoljan.

Zaboravio sam prije napisati, 1 cm debela zemljana podloga. Zemlja za cvijeće. Preko šljunak, nekih cm-dva.

Jesi li siguran sa 4 ppm nitrata, mislim da bi onda trebao imati više fosfata? Možda brijem, samo si provjeri matematiku još jednom. Recimo, 250 litraša gnojim sa 8 ppm nitrata i 1,5 ppm fosfata (svaka dva dana).

Evo baš sam provjerio:

KH2PO4 - 7,2 grama u 0,25 litara. 5 ml diže fosfate za 2 ppm. Odnosno ti gnojiš svaki dan, pa je dovoljno 1 ppm dnevno.
KNO3 -  33 grama u 0,25 litara. 5 ml diže nitrate za 8 ppm, odnosno dodaješ 4 dnevno.
(sve za 50 litarski akvarij)

Nikako onda nebi trebao dodavati samo 0,2 ppm fosfata?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 17, 2009, 22:02:50 poslijepodne »
hm.. u ovom od 54 litre dnevno stavljam 4ppm-a nitrata i 0,4 ppm- fosfata i štima, vidjet ću kak se bu ponašalo..
koja dva tri tjedna mislim samo sa kalijem malo, pa onda postepeno uvodit nitrate i fosfate, na koliko? ne znam na koliko će mi co2 dopustit.. ;)

...al trebale su mi smjernice za početak, hvala