Kolovoz 14, 2025, 11:55:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć početnici  (Posjeta: 2490 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mimoza

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Pomoć početnici
« u: Studeni 12, 2009, 19:44:49 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima. Nova sam na forumu kao i u akvaristici, pa možda griješim što se uključujem na tuđu temu, umjesto da otvorim svoju novu.  :( Dugo vremena sam planirala da ću jednog dana imati svoj akvarij a onda se desilo najednom neplanirano i ja sam se sa svojim neznanjem našla u 100 problema. Sin mi je za rođendan dobio akvarij 54l i 7 guppy-a, 5 ženki i dva muška. Tek kasnije sam saznala da ribice nesmiju u neciklirani akvarij, ali i ovako nisam imala kuda sa njima. 1 ženka je uskoro crknula a ostali su preživjeli. Nakon tri tjedna krenula sam u kupnju ostalih ribica. Prodavač u shopu me je uvjeravao da mogu bez problema staviti skalare sa njima, i usput mi prodao još jednog muškog guppy-ja sa predivnim repom. X-( Dva dana nakon toga sam našla mrtvog muškog guppy-ja. Krenula sam se raspitivati čak sam i kupila Tetra contra spot za liječenje jer je i jedna ženka guppy ležala iznad filtera na plivajučoj travi čitav dan. Danas sam opet našla još jednog mrtvog muškog guppy-ja, pojedenog repa. Izbacila sam skalare u 5l staklenu posudu i kroz sat vremena guppyći živnuli. Treba mi hitno riješenje, šta da radim ? Kupim novi 150 l akvarij gdje ću staviti skalare, ali sa kojim ribicama ? U 54l dodam sa guppy-ima, plati, i moly ?  Zaboravila sam spomenuti imam i tri ancistrusa. Dali da u međuvremenu dok nabavim novi 150l i cikliram ga vratim skalare u 54l, a guppy preselim u nešto manje ? Puno sam se raspisala, ali imam tako puno pitanja i toliko malo vremena. Jadne ribice, pomagajte  :'(

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
Pomoć početnici
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2009, 22:19:08 poslijepodne »
mimoza da ti odgovorim tu,kad si već tu.skalare pod hitno ili vrati ili prodaj ili pokloni ali vadi ih hitno van iz te čašice..sa svakog skalara treba oko 50 litara vode bar 50 cm visok akvarij. to šta su ti umirale ribice prepiši skalarima jer su skalari teritorijalne ribice-ciklidi i ako je u neadekvatnim uvjetima netko stradava u ovom slučaju sitnija ribica.inače kada se planira staviti skalar sa tako sitnim ribicama prvo se stave te sitne ribe da se aklimatiziraju u akvariju i skalari dolaze kao zadnji da oni moraju osvajati teritorij među malima..u suprotnom se smatra napadnut i brani se...

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
Odg: Pomoć početnici
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2009, 10:01:55 prijepodne »
pozdrav...
i ja sam imala slicnu situaciju sa skalarima, meni su lijepi ali ih nikad vise ne bi stavila u akvarij. bas iz razloga sto im treba puno prostora na jednog ide 50l. a sto se tice gupi ribica one ti se non stop mrijeste, tako i molly. jer ih ja imam... ali su prelijepe. pa tako da ako si spremna da ih mrijsetis mozes ih sastaviti.... sretno
ako te jos sta zanima pitaj... koliko ja znam pomoci cu ti
sretno

Offline mimoza

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2009, 10:26:02 prijepodne »
Hvala ti puno na savjetu, znam da moram pod hitno zbrinuti skalare i zato me lovi panika. Razmišljam o još jednom većem 150l akvariju ali dok to riješim i iscikliram ga moram naći privremeno rješenje. Dali bi mogla da kupim jedan 20l, pumpu i spužvasti filter i tamo prebacim guppy-je (ostalo ih je 5), a u 54l vratim skalare. Imam ih 2…da znam da svakom treba 50l, ali još su jako mali pa bi možda privremeno izdržali. Još jedno pitanje. Sa kojim ribicama da prvo naselim 150l prije nego li uselim skalare (i zar mogu samo tri unutra). U 54l su prvo i bili guppy pa su tek kasnije došli skalari a ipak su ih kasnije napali. Dali zato jer je premali akvarij pa ribice imaju manje prostora za skrivanje ? Možda gnjavim ali stvarno mi je žao ribica i želim da ne ugibaju i da im omogućim stanište gdje će biti zadovoljne. Hvala svima vama na savjetima.  :P

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2009, 10:40:59 prijepodne »
hmmmmmmmm... prvo ubaci malie ribice, a poslije skalare, da bi se prvikli na sastav akvarija....
ako vec hoces ubaciti jos neke ribice mozes neke manje, ja u svom akvariju osim muljara i staklara imam gupi, molly, svert, bijela tetra, neonka, jednu zlatnu ribicu i mislim da je to to... i one super zajedno funkcionisu, a skalare sam izbacija zbog prostora a i zbog toga sto su dosadni(lijeni)!!!   :P :P :P :P :P
jos imam 20-ak gupija koje mi je zenka izmrijestila... ako te jos sta zanima reci

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2009, 12:27:38 poslijepodne »
Berina.selvedin, citaj malo vise forum i informiraj se. Zlatna ribica je hladnovodna, o ove ostale toplovodne i nikako nebi smjele biti zajedno. Na kojoj temperaturi ih drzis? Neonke su jatasice i treba ih biti vise. Itd... Mimoza, sorry sto se ubacujem u temu s komentarom koji nije za tebe.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2009, 12:49:06 poslijepodne »
Berina.selvedin, citaj malo vise forum i informiraj se. Zlatna ribica je hladnovodna, o ove ostale toplovodne i nikako nebi smjele biti zajedno. Na kojoj temperaturi ih drzis? Neonke su jatasice i treba ih biti vise. Itd... Mimoza, sorry sto se ubacujem u temu s komentarom koji nije za tebe.

Slažem se ;)
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 13, 2009, 13:08:36 poslijepodne »

one super finkcioniraju... pa tako da... a znam da se ne praktikuje da su zajedno ali eto kod mene su zajedno i cak sam uspjela izmrijsetiti zlatne samo prosle godine i uspjela ih se rijestiti... kako kod koga i kako ko zna...
ipak hvala na savjetu

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 13, 2009, 13:16:04 poslijepodne »
Molim te ipak da nam kazes na kojoj temperaturi ih drzis.

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 13, 2009, 13:24:41 poslijepodne »
Molim te ipak da nam kazes na kojoj temperaturi ih drzis.

20-24

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 13, 2009, 13:34:54 poslijepodne »
Bas precizno. Ocito nemas grijac. Citaj i uci. Ja nemam zivaca objasnjavati ti kad odbijas ista poslusati.

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 13, 2009, 13:45:04 poslijepodne »
Bas precizno. Ocito nemas grijac. Citaj i uci. Ja nemam zivaca objasnjavati ti kad odbijas ista poslusati.

izvini ja ne odbojam nista ocito da se ne moze s nekim podijeliti misljenje... imam grijac i da nemam sta.... kod mene zive godinu dana i nista ima misli ova kombinacija sa zlatnim ribama i toplovodnim.... ja samo dijelim misljenja a ne prepucavam se ... svi imamo razlicita iskustva

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #12 u: Studeni 13, 2009, 13:47:52 poslijepodne »
A koliko ti je riba riknulo, kad je takva oscilacija temperature
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 13, 2009, 13:50:30 poslijepodne »

izvini ja ne odbojam nista ocito da se ne moze s nekim podijeliti misljenje... imam grijac i da nemam sta.... kod mene zive godinu dana i nista ima misli ova kombinacija sa zlatnim ribama i toplovodnim.... ja samo dijelim misljenja a ne prepucavam se ... svi imamo razlicita iskustva
vjeruj mi...ako se i dalje budeš bavio akvaristikom kroz neko vrijeme bi ti ovo što radiš s mješanjem riba smješno i nevjerovatno.
I potpisujem Annie.
I križam se lijevom rukom.Kako ne shvačaš da to ne ide i zašto ne želiš poslušati?

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 13, 2009, 13:55:09 poslijepodne »

vjeruj mi...ako se i dalje budeš bavio akvaristikom kroz neko vrijeme bi ti ovo što radiš s mješanjem riba smješno i nevjerovatno.
I potpisujem Annie.
I križam se lijevom rukom.Kako ne shvačaš da to ne ide i zašto ne želiš poslušati?

daj ba ljudi sta trebam poslusat.... imam pravo iznijeti svoje misljenje...
gospodjice ili gospodjo izvini na ovom saranju u tvojoj temi...
sretno

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 13, 2009, 13:58:09 poslijepodne »

I potpisujem Annie.

daj ba ljudi sta trebam poslusat.... imam pravo iznijeti svoje misljenje...
gospodjice ili gospodjo izvini na ovom saranju u tvojoj temi...
sretno
znači ti si na forumu da iznašaš svoja mišljenja koja dolaze iz dugogodišnjeg iskustva bavljenjem akvaristikom?Ne bih rekla.Samo te dobronamjerno savjetujemo.Ali badava. -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Studeni 13, 2009, 14:29:28 poslijepodne »
ajme, koliko će ljudi tražiti savjete od iskusnijih, a onda kad ih se upozori, onda odbijati i dapače, otpiliti ih/nas ko balavce?

draga berina - zlatne NE IDU s toplovodnim ribicama i obratno!
ako ih hoćeš mučiti - neka ti idu na dušu, ali onda doista nema smisla da tražiš od nas savjete, a bome, niti da dijeliš (totalno krive) savjete drugima!
osim toga, kao moderator te upozoravam na ton kojim se obraćaš na dobronamjerna upozorenja kolega - to je nešto što se ni na kojem ozbiljnom forumu ne tolerira!

mimoza - dobila si dobre savjete, poslušaj ih, skalare pod hitno udomi, a kad nabaviš veliki akvarij, lako ćeš nabaviti (ili udomiti od nekoga tko će tada imati isti problem kao ti sada) nove ribice i neće biti rizika od njihova uginuća!