Srpanj 25, 2025, 04:29:37 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moj prvi akvarij i kako sam ga napravio  (Posjeta: 2520 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prodz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
moj prvi akvarij i kako sam ga napravio
« u: Studeni 17, 2009, 01:50:22 prijepodne »
Dobro nisam bas sve sam napravio, nesta sam dobio nesta i kupio ali evo.

od prijatelja sam dobio staklo, malo 500x250x350, stvarno malo ali mi se svidjelo pa sam za to staklo odlucio napraviti stalak a buduci da radim kao bravar montaze nije mi to bio problem.
    prvo je trebalo napraviti tacnu za staklo koju sam napravio od L profila 30x30. nije problem, profil se izreze dijagonalno pod 45 stupnjeva i zavari. poslje se dodaju poprecni flahovi tako da drze i sredinu dna stakla. nakon toga treba napraviti ormar na kojeg dolazi tacna. jednostavno sam pod tacnu zavario 4 L profila koje sam na dnu ucvrstio cijevima dijagonalno i po rubovima (pogledajte sliku "kostur stalka" sve ce biti jasnije). na njih sam navario plocice na koje sam kasnije naljepio gumice da mi se ne guli parket(ali ionako kad jednom dode voda nema micanja :nerv:). sve to sam prvo prefarbao temeljnom i nakon toga crnom mat bojom za metal.
e da, navario sam i sarke za vrata na lijevoj strani i izbusio rupe na L flahovima (stupovima) i u rupama narezao navoje da mogu nasarafiti sperplocu. toliko o varenju i metalu. slika
    stjenke ormara su drvene sperploce debljine 20 mm i njih kada sam ih izrezao na mjeru sam ocrtao po onim rupama koje sam probusio na L profilima i probusio. jedino je bio problem ocrtati one rupe za sarke ali uz malo mjerenja i mirne ruke sve ispadne ok. nakon toga i sperplocu sam ofarbao. e da napravio sam i rucice za vrata. jedna cijev vanjskog promjera 10 mm(krom) sa navarenim nozicama duzine 25 mm. 
    e sad poklopac. :devil: odluka je pala na akril( pleksiglas ili fleksiglas neznam kako se kaze :roll:) dosta vremena sam proveo racunajuci mjere i crtanje samog izgleda poklopca. na kraju sam se odlucio na coskastu varijantu. za ljepilo sam koristio onaj pistolj koji otopi one silikonske stapice i stvarno dobro drzi.
jbga mijere nisam zapisivao tako da ako neko to zeli ponoviti morace sam nanovo crtati i racunati ali to i je dio cari DIY akvarija. straznji dio poklopca sam ostavio otvoren samo sam izrezao dva L komada i zaljepio ih u coskove da mi strazni dio bude cvrsci. pomicni dio poklopca sam na poklopac, pazi sad, zaljepio krep trakom jedno tri sloja pa onda preko toga radi vlage dva sloja onoga sirokog smedeg selotejpa i onda sam cijeli poklopac preljepio sjajno crnom samoljepljivom folijom. nisam se htio zamarati sa sarkama. stvarno super drzi i bas se dobro otvara. jedino treba pripaziti da pomicni dio poklopca malo viri van da ga se moze lakse podici.
e da prije ljepljena crne folije sam ispod poklopca naljepio laminat da mogu nasarafiti reflektore i rasvijetu.
jos jedan savjet: pod poklopcem granicnik(letvica) koji nasjeda na staklo treba poljepiti cijelom duzinom poklopca tako da ne dolazi do curenja kondenzata po vanjskim stranama akvarija (naucio na tudoj greski koju je netko napisao na forumu, hehe).
rasvijetu sam kupio dvije fluo cijevi T-8 18w Sylvania akvastar i grolux 345mm. 2 prigusnice iz stedne zarulje. nesto kabla, uticnice, dva analogna timera, luster kleme i sve mi je to pospajo  elektricar Jura kojem se zahvaljujem. reflektor sam sam napravio od tankog lima 0.10 mm kojeg sam poljepio alu folijom i super reflektira, bolje nego kupovni :) .
    filter je eksterni Tetratecov EX-600 i newattov keramicki grijac. sa filterom sam imao problema jer je curio pa sam ga reklamirao i imao prave peripetije jedno dva tjedna i na kraju sam ga odlucio sam popraviti. u pitanju su bile brtve. stvarno aljkavo od PET CENTRA OS. da kada kupis nov filter da su na njemu potrgane brtve. al ajd nema veze filter za sada radi bez curenja.
    korijen vinove loze sam dobio od jednog profesora iz đakova. prokuhao ga jedno tri puta u slanoj vodi i namako ga jedno tri dana u hladnoj vodi tako da tone u vodi. korijen je star tako da mi nepusta tanin.
    neke biljke sam dobio a neke kupio. za sada im neznam imena pa ako ih netko prepozna volio bih da mi napise koje su vrste i dali sam ih dobro stavio, ono prednji srednji i straznji plan.
    akvarij sam prije tri dana stavio da se ciklira i sada treba samo imati strpljena pa ondak unutra idu ribice. za njih jos nisam siguran koje ali imam dva tjedna da se odlucim. ipak trebam racunati na male dimenzija akvarija da mi ribicama nebude pre tijesno.
        eto ja se raspisao ali nadam se da cu mozda ovim postom nekome pomoci u pravljenju svoga prvog akvarija. ja sam se totalno upecao na ovaj hobi.  :dead:

Offline prodz

• Punopravni član
Odg: moj prvi akvarij i kako sam ga napravio
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2009, 01:57:38 prijepodne »
zaboravio sam reci da imam i pumpicu za zrak i da na kraju sve to izgleda ovako

PS molim preporuke za ribice!? akvarij je (malih) dimenzija 500x350x250 sa podlogom i sljunkom unjega stane nekih 40 litara vode (racunajuci i eksterni filter).

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2009, 07:11:59 prijepodne »
Još jedanput,sve pohvale za tebe jer radiš sve kako treba od početka.Koliko ja vidim.Zaista su rijetki početnici koji su se toliko informirali.Ma bravo! ;)
Od biljčica imaš Hygrophilu siamensis,anubias,mahovinu.To je ono što ja vidim i nadam se da ne griješim.Mahovinu nisi dobro pričvrstio za panj(granu).Ona se mora skroz na tanko vezati.Zbog predebelog sloja koji si stavio donji dio mahovine će ti propadati zbog nedostatka svijetla.
Inače,za manje akvarije je bolje ako se stavi sitnolisnije bilje jer onda ostavlja dojam većeg akvarija,lijepše izgleda.Ali dobro,s vremenom ćeš to dotjerati.Jesi li razmišljao o gnojenju i dodavanju co2?
Evo ti jedan dobar link o gnojenju pa si i to prouči ako nisi.Ima puno dobrih i kvalitetnih članaka.
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=2

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2009, 10:04:18 prijepodne »
Svaka čast na ovako lijepo izvedenom uradku! Uvijek su mi ljudi koji sami nešto naprave bili pojam.. A za početak si ga i lijepo i jednostavno uredio,što se tiće ribica..Netko će ti preporučit Tetre,netko živorotke.. Ili par patuljastih ciklida.. Šteta da nisi napravio veči ali nema veze stigneš.

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2009, 11:49:13 prijepodne »
Svaka čast na trudu, a i na konačnom rezultatu! :klap:
U radu je spas!

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2009, 11:58:50 prijepodne »
super ...

a pet centar ko pet centar ... što se tiče reklamacija ... kenjkaju pa ipak priznaju :)

Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #6 u: Studeni 17, 2009, 14:41:20 poslijepodne »
koji projekt :up:,kad sam citao dimenzije mislio sam prvo da su u cm,pa gledam koja ce ovo gromada biti.moram pohvaliti i poklopac i stalak,dizajnerski odlicno odradjeno,a kvalitetu necu ni spominjat.prvo mi se panj ucinio prevelik,ali ovako postavljen mi je odlican.e sad malo mi se te hygrophile cine prevelike za ovaj akvarij,znam tek si poceo i to odlicno i tesko je anbaviti svo bilje.ja bi recimo u straznji plan stavio HM,mozda stargrass i tako neke sitnije biljke.mislim da je ono cladophora ,a ne mahovina,ona ce ti jako sporo rast.jos ubaci pokoji microsorum.u prednji plan bi bilo dobro s glossom.glupo je ovako lupat sve ovo stavi ovo nemoj.pogledaj akvarije koji ti se svidjaju pa nesto kopiras nesto sam smislis,svi su tako poceli
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 17, 2009, 16:41:49 poslijepodne »
Pitanje o rasvjeti: koristio si prigušnice iz štednih i spojio ih na t8 žarulje? Mislio sam da moraš imati onda T5 neonke?
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2009, 16:52:03 poslijepodne od Neve »
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2009, 19:01:10 poslijepodne »
prigušnice mogu na t8 ali je velika prednost što mogu i na t5  ;)
pegaC
Prelog

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2009, 19:52:57 poslijepodne »
da,i ja mislim da elektronske, tj prigusnice iz stednih mogu i na t8 i t5,naravno s odgovarajucom watazom

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2009, 21:08:02 poslijepodne »
MOj duboki naklon na uradku :icon_salut:

Offline Leo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #11 u: Studeni 17, 2009, 21:51:03 poslijepodne »
Odlicno  :klap:  :klap: ali ja sam vise gledao onaj motor nego akvarij  :D :D :D

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #12 u: Studeni 17, 2009, 22:01:08 poslijepodne »
kao što su rekli,jako malo ljudi se ovako dobro nformira u samom pocetku, stvarno svaka čast na trudu  :up: :klap:
Kao što su rekli mahovinu razrijedi, a iza higrophile stavi npr.neku rotalu ili neku drugu sitnolisnu biljku.a što se tice riba ja nebi nikako stavljala živorotke, nego npr. par corydorasa, otocincluse, jato nekih malih tetri i par ramireza ili colisu ili bettu...
ali prvo pusti da se aq dobro zaciklira  :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline prodz

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 18, 2009, 02:00:24 prijepodne »
evo mene. hvala na savjetima i pohvalama!

za zarulje sam koristio elektricne prigusnice koje sam izvadio iz stednih zarulja od 20w. moje neonke su T-8 15w tako da tu nema problema. elektricne prigusnice se mogu koristiti na obadvije vrste neonki T-8 i T-5, dok se magnetne prigusnice mogu staviti samo na T-8 neonke.

sto se tice mahovine kada sam ju kupio bila je loptasta pa sam ju ja razbucao na komade i privezao na korijen. i meni se cinilo da je malo previse. btw to uopce nije mahovina vec alga koja (sporo) raste u obliku kugle pa mi je sada zao sto sam ju razbucao (hvala AREA5189 i SARITA na linku i imenovanju biljaka). korijen tako i tako moram izvaditi van da ga ocistim od one bijele paucine sto se nahvatala. ustvari neznam dal da to ostavim ili da cistim ? valjda je to normalna pojava kod cikliranja pa se povuce. ili da stavim jednog puza jabucara koji bi to pojeo. samo moram smisliti kako da mi ne pobjegne jer mi je straznja strana poklopca otvorena (mozda neka mrezica...)
     za pripremu vode za cikliranje koristim easylife-ov AQUASTART koji se primjenjuje tri tjedna tako da se svaki tjedan doda odgovarajuca doza.
sto se tice preparata za biljke koristim easylife-ov PROFITO kojeg sam kupio na blef, bez prethodnog informiranja, ali se ispostavilo da ga na forumu hvale pa valjda nisam pogrijesio. nisam siguran dali da kupim one tabletice koje se stavljaju pored korijena u podlogu. bdw podloga mi je jedno 2cm pecene gline i jedno 3cm crnog sljunka.
rarmisljao sam o CO2 cak sam kupio i kvasac :klap: samo trebam sastaviti reaktor, ali mi se cini da ce to biti previse za sada jer se akvarij ipak ciklira. mozda kada biljke malo krenu...(ako uopce krenu... :roll:)

jedno pitanje u vezi barskih puzeva. anubiase sam dobio od frenda (opet hvala SARITA na korisnom linku, sada mogu imenovati biljke :nerd:), a sa njima i jajasca barskih puzeva. prije nego sam biljke stavio u akvarij sva jajasca koja sam vidio sam odstranio sa listova ali mi se nekako cini da ih nisam uspio sve odstraniti, pa ocekujem da cu imati te male puzice htio ili nehtio. e sad dali da, prije nego u akvarij stavim ribice, vodu tretiram necim kao snailex ili tako necim? jer mi se ti puzici nimalo ne svidaju  !! koliko god drugi pisali da su im bas simpaticni i korisni ja ih ne zelim u akvariju. znam da neke botie papaju te male dosade ali ja bi ih htio preduhitriti i sasjeci u korijenu (stopalu ;)) ako je to moguce.

Offline gremlin

• Novi član
  • *
  • Dob: 48 Lokacija: Biograd na Moru
« Odgovori #14 u: Studeni 18, 2009, 08:28:02 prijepodne »
Sviđa mi se pogotovo kako si ga uredio :up:
ajme meni nije mi dobro

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 18, 2009, 11:17:56 prijepodne »
pa eto znas skoro sve odgovore,tu bijelu sluz na panju ce ti jabucari ili ancistrusi pojest,tu se nemoj brinut.inace nedavno sam vidio easy aquastart,sigurno je dobar,ali mozda ti je bolje nabavit easy FFM,on je jako hvaljen preparat.samo upisi u net ako te vise zanima,Easy profito je isto dobar,a za makrognojiva je najbolje kupit makroelemente i sam smiksat,no to poslije.
a kod puzeva,e meni su botie pomogle,ali one recimo ne idu bas u manje akvarije,a i ja ih nemam vise jer ne idu uz kozice.jako tesko je postic akvarij bez puzeva,uvijek ulete s nekom biljkom.samo nemoj neka kemijska sredstva koristit.inace na forumu se nedavno nabavljao jedan puz,anetome helena,ubojica pouzeva,pa eto kad bude iduca tura mozes njega nabavit.ja sigurno hocu
jos jednom pohvale,stvarno si sve dobro proucio

Offline prodz

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 18, 2009, 14:47:08 poslijepodne »
hvala na odgovoru area. sad se samo trebam strpiti dok se akvarij zaciklira pa onda dolazi na red odluka koje ribice. za sada mi najteze pada to sto treba cekati a nista ne prckati po akvariju. hehe. nista, kada stavim ribice uslikacu ih pa staviti na post da se pohvalim. pozdraf.