Dobro nisam bas sve sam napravio, nesta sam dobio nesta i kupio ali evo.
od prijatelja sam dobio staklo, malo 500x250x350, stvarno malo ali mi se svidjelo pa sam za to staklo odlucio napraviti stalak a buduci da radim kao bravar montaze nije mi to bio problem.
prvo je trebalo napraviti tacnu za staklo koju sam napravio od L profila 30x30. nije problem, profil se izreze dijagonalno pod 45 stupnjeva i zavari. poslje se dodaju poprecni flahovi tako da drze i sredinu dna stakla. nakon toga treba napraviti ormar na kojeg dolazi tacna. jednostavno sam pod tacnu zavario 4 L profila koje sam na dnu ucvrstio cijevima dijagonalno i po rubovima (pogledajte sliku "kostur stalka" sve ce biti jasnije). na njih sam navario plocice na koje sam kasnije naljepio gumice da mi se ne guli parket(ali ionako kad jednom dode voda nema micanja

). sve to sam prvo prefarbao temeljnom i nakon toga crnom mat bojom za metal.
e da, navario sam i sarke za vrata na lijevoj strani i izbusio rupe na L flahovima (stupovima) i u rupama narezao navoje da mogu nasarafiti sperplocu. toliko o varenju i metalu. slika
stjenke ormara su drvene sperploce debljine 20 mm i njih kada sam ih izrezao na mjeru sam ocrtao po onim rupama koje sam probusio na L profilima i probusio. jedino je bio problem ocrtati one rupe za sarke ali uz malo mjerenja i mirne ruke sve ispadne ok. nakon toga i sperplocu sam ofarbao. e da napravio sam i rucice za vrata. jedna cijev vanjskog promjera 10 mm(krom) sa navarenim nozicama duzine 25 mm.
e sad poklopac.

odluka je pala na akril( pleksiglas ili fleksiglas neznam kako se kaze

) dosta vremena sam proveo racunajuci mjere i crtanje samog izgleda poklopca. na kraju sam se odlucio na coskastu varijantu. za ljepilo sam koristio onaj pistolj koji otopi one silikonske stapice i stvarno dobro drzi.
jbga mijere nisam zapisivao tako da ako neko to zeli ponoviti morace sam nanovo crtati i racunati ali to i je dio cari DIY akvarija. straznji dio poklopca sam ostavio otvoren samo sam izrezao dva L komada i zaljepio ih u coskove da mi strazni dio bude cvrsci. pomicni dio poklopca sam na poklopac, pazi sad, zaljepio krep trakom jedno tri sloja pa onda preko toga radi vlage dva sloja onoga sirokog smedeg selotejpa i onda sam cijeli poklopac preljepio sjajno crnom samoljepljivom folijom. nisam se htio zamarati sa sarkama. stvarno super drzi i bas se dobro otvara. jedino treba pripaziti da pomicni dio poklopca malo viri van da ga se moze lakse podici.
e da prije ljepljena crne folije sam ispod poklopca naljepio laminat da mogu nasarafiti reflektore i rasvijetu.
jos jedan savjet: pod poklopcem granicnik(letvica) koji nasjeda na staklo treba poljepiti cijelom duzinom poklopca tako da ne dolazi do curenja kondenzata po vanjskim stranama akvarija (naucio na tudoj greski koju je netko napisao na forumu, hehe).
rasvijetu sam kupio dvije fluo cijevi T-8 18w Sylvania akvastar i grolux 345mm. 2 prigusnice iz stedne zarulje. nesto kabla, uticnice, dva analogna timera, luster kleme i sve mi je to pospajo elektricar Jura kojem se zahvaljujem. reflektor sam sam napravio od tankog lima 0.10 mm kojeg sam poljepio alu folijom i super reflektira, bolje nego kupovni

.
filter je eksterni Tetratecov EX-600 i newattov keramicki grijac. sa filterom sam imao problema jer je curio pa sam ga reklamirao i imao prave peripetije jedno dva tjedna i na kraju sam ga odlucio sam popraviti. u pitanju su bile brtve. stvarno aljkavo od PET CENTRA OS. da kada kupis nov filter da su na njemu potrgane brtve. al ajd nema veze filter za sada radi bez curenja.
korijen vinove loze sam dobio od jednog profesora iz đakova. prokuhao ga jedno tri puta u slanoj vodi i namako ga jedno tri dana u hladnoj vodi tako da tone u vodi. korijen je star tako da mi nepusta tanin.
neke biljke sam dobio a neke kupio. za sada im neznam imena pa ako ih netko prepozna volio bih da mi napise koje su vrste i dali sam ih dobro stavio, ono prednji srednji i straznji plan.
akvarij sam prije tri dana stavio da se ciklira i sada treba samo imati strpljena pa ondak unutra idu ribice. za njih jos nisam siguran koje ali imam dva tjedna da se odlucim. ipak trebam racunati na male dimenzija akvarija da mi ribicama nebude pre tijesno.
eto ja se raspisao ali nadam se da cu mozda ovim postom nekome pomoci u pravljenju svoga prvog akvarija. ja sam se totalno upecao na ovaj hobi.