Kolovoz 10, 2025, 19:17:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: može li lampa za terarij u aq??  (Posjeta: 1277 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline piksooo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
može li lampa za terarij u aq??
« u: Studeni 02, 2009, 11:33:47 prijepodne »
može li ovo u akvarij? Sylavania reptistar (18w 6500 K) i Arcadia 3D reptile lamp (18w). Na obje lampe piše 5% UVB i 30% UVA ako to išta znači....dobili smo ih od prijatelja, inače su za terarij, ali bi ih mi stavili u akvarij ako može.  :uptnik:

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: može li lampa za terarij u aq??
« Odgovori #1 u: Studeni 02, 2009, 13:29:08 poslijepodne »
To su UVA-UVB neonke za gmazove. Mozes ih koristiti kao rasvjetu za akvarij, ali one nemaju posebno prilagođen spektar rastu bilja. Kako drzim vodene kornjace imam jednu takvu neonku u svakom akvaterariju i nema nikakvih problema, koristim ih u kombinaciji sa ostalim neonkama (za akvaristiku). Mozes probati, ako neces biti zadovoljan lako ih mozes promijeniti.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 02, 2009, 22:39:53 poslijepodne »
ok hvala, ma nemamo neko prezahtjevno bilje, pa mislim da neće bit problem što se tiće toga...naručili smo bili baš lampu za aq al ju čekamo već 2 mj tako da očito niš od toga

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Studeni 02, 2009, 23:01:32 poslijepodne »
6500 K je taman lijepi zeleni spektar da ti naglasi boju biljaka, jedino ne znam kaj znači ovo UV-a i UV-b. Ali vjerojatno neće smetati ribama ako ne smeta koranjačama. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Studeni 02, 2009, 23:33:09 poslijepodne »
...naručili smo bili baš lampu za aq al ju čekamo već 2 mj tako da očito niš od toga

pa od kud ta  lampa stiže?  :o :o

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2009, 13:59:50 poslijepodne »
Ma naručili smo lampu osram 18/865 (zato jer je 50 kn) u nekom poduzeću šta rade neonsku rasvjetu za urede i to, ali ovi nikako da dobiju tu lampu :down:, pa mi je prijatelj dao te dvije lampe. google kaže da se taj UVA-UVB spektar filtrira kroz pleksiglas ili staklo, a pošto je nama ispod lampe pleksi valjda neće biti problema sa time...   :ermm:

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #6 u: Studeni 03, 2009, 18:23:48 poslijepodne »
sad ako je to UV spektar,slcan onom suncevom ili onom koji se koristi u dezinfekciji vode,onda nikako nije dobra bas za ribe
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Studeni 03, 2009, 22:30:48 poslijepodne »
Mijesate dijelove UV spektra. Svaki dan kada izađete van na sunce izlozeni ste UVA i UVB spektru, mnoga ziva bica su ovisna o tim dijelovima spektra. UVC je onaj opasan dio UV spektra koji ubija stanice i koristi se za dezinfekciju, atmosfera ga filtrira inace mi ne bi bili zivi.
Ove neonke o kojima mi pricamo sadrze samo UVA i UVB koji su neophodni za prezivljavanje vecine gmazova u zatocenistvu. U prirodi su rijeke/jezera/bare izlozene i jacem zracenju nego sto pruzaju ove neonke.
Istina je da staklo i pleksiglas filtriraju UVA i UVB zrake. Osim toga te zrake se ne probijaju bas niti kroz vodu najbolje.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Studeni 03, 2009, 22:34:06 poslijepodne »
odi u žaruljoteku i  kupi neku neonku..nisu  skupe a izbor je velik..i najbolje je,  dečki   ti  preporuče  uvijek  ono što ti treba i ako ne znaš  što baš  hoćeš..

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 03, 2009, 22:52:26 poslijepodne »
Mijesate dijelove UV spektra. Svaki dan kada izađete van na sunce izlozeni ste UVA i UVB spektru, mnoga ziva bica su ovisna o tim dijelovima spektra. UVC je onaj opasan dio UV spektra koji ubija stanice i koristi se za dezinfekciju, atmosfera ga filtrira inace mi ne bi bili zivi.
Ove neonke o kojima mi pricamo sadrze samo UVA i UVB koji su neophodni za prezivljavanje vecine gmazova u zatocenistvu. U prirodi su rijeke/jezera/bare izlozene i jacem zracenju nego sto pruzaju ove neonke.
Istina je da staklo i pleksiglas filtriraju UVA i UVB zrake. Osim toga te zrake se ne probijaju bas niti kroz vodu najbolje.
a ja cijelo vrijeme mislio da te za gmazove imaju i UV-C

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2009, 01:02:19 prijepodne »

a šta to znači dali možemo stavit u akvarij ili ne?  :-[

odi u žaruljoteku i  kupi neku neonku..nisu  skupe a izbor je velik..i najbolje je,  dečki   ti  preporuče  uvijek  ono što ti treba i ako ne znaš  što baš  hoćeš..

ma znam, al zašto da bezveze kupujemo ako imamo 2 nove lampe doma (moramo kupit 2 i to nam je cca 100kn znam da nije puno, ali ipak smo studenti i svaki novac dobro dođe)...ako nam ove ne mogu u akvarij oda ćemo ić kupit, ali zašto bacat novce ako nije potrebno (zato smo se i obratili vama, da nam neko kaže dali će nam štetit ribicama ili šta već jer se stvarno ne kužimo u to...)

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Studeni 04, 2009, 03:05:52 prijepodne »

a šta to znači dali možemo stavit u akvarij ili ne?  :-[

Pa vec sam ti u prvom postu rekao da mozes :) One nece stetiti niti ribama niti biljkama - provjereno od strane hobista koji drze vodene kornjace.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 04, 2009, 11:01:12 prijepodne »
Pa vec sam ti u prvom postu rekao da mozes :) One nece stetiti niti ribama niti biljkama - provjereno od strane hobista koji drze vodene kornjace.

nisam skužila da si i ono gore ti napisao, pratila sam samo odgovore,nisam ni gledala ko piše  :-[  sorry
uglavnom, hvala ti  :up:

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 04, 2009, 12:29:28 poslijepodne »
ince 2 lampe te nece doci,100kn,barem ne u zaroljoteci,tj kalistu,18w trifosforne 865 dodju 20ak kn,sto je i vise nego jeftino