Lipanj 19, 2025, 21:41:07 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: mini vivarij  (Posjeta: 2509 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sarita

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
mini vivarij
« u: Kolovoz 16, 2009, 20:15:01 poslijepodne »
"uzela" sam frendici mali šesterokutni akvarij.Stane 17l vode u njega,ali gle čuda,Sarita ga nije napunila. :clown:
Prvo sam ga mislila koristiti za suho uzgajanje bilj,ali....zalutala sam malo.Počela sam nešto u stilu vivarija ili jednostavno da bude kao mali vrtić.Koja je uopće definicija vivarija?
No dobro,da ne davim više.Pošto baš ništa ne znam o tome nemojte me izmlotekati ako pitam dali unutra mogu držati neku fini-mini žabicu?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: mini vivarij
« Odgovori #1 u: Kolovoz 17, 2009, 07:31:08 prijepodne »
Vivarium (lat.) doslovno znači "mjesto za život" i predstavlja rekreaciju dijela ekosistema u kojem držimo neku floru i/ili faunu. To je dakle skupni naziv koji uključuje akvarije, terarije i paludarije (akva-terarije).
Iz nekog razloga, u teraristici se naziv "vivarij" uvriježio za paludarije koji rekreiraju vlažni habitat tropske šume ili močvare i sadržavaju selekciju bilja i životinja tipičan za takve uvjete života.

Na žalost, posuda navedenog oblika i dimenzija neprikladna je za držanje bilo koje vrste terestrijalnih tropskih žaba (barem na dulji period) iz više razloga: premalog je promjera da bi se instalirala prikladna rasvjeta, nema mogućnosti horizontalne/dijagonalne ventilacije (kroz gornji otvor na takvoj posudi evaporira previše vlage, a ukoliko ga zatvoriš/smanjiš stvaraš idealne uvjete za razvoj plijesni), a i premalog je volumena da bi se postavio sustav recirkuliranja vode ("slap" ili još bolje instalacija koja simulira kišu). Za razliku od akvaristike, nano i piko terariji su se uglavnom pokazali kao promašaj.

Ukoliko baš želiš žapca, u tom akvariju možeš držati nekoliko patuljastih akvatičnih žabica Hymenochirus boettgeri koje će uspjevati u vodi temp. oko 25C i malim protočnim filterom.

Mislim da ih je jedan član ovog foruma (napoleon?) čak uspješno razmnožavao.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: mini vivarij
« Odgovori #2 u: Studeni 02, 2009, 18:59:52 poslijepodne »
jel ima u splitunabavit neku malu malu malu zabu mini