Srpanj 15, 2025, 17:28:11 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moje carstvo!  (Posjeta: 3397 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline CentralForward

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
Moje carstvo!
« u: Listopad 07, 2009, 18:29:01 poslijepodne »
Pozdrav svim znatiželjnicima.

Nisam dugo akvarist, skoro godinu dana, međutim obzirom na vrlo nisku stopu mortaliteta mojih ribica - očito nisam i loš akvarist (s čim se ziher puno vas neće složiti kad pročitaju tekst do kraja).
Mada sam spojio unutra po nekima "nespojivo", meni moje ribice izgledaju sretno i zadovoljno.
Moje carstvo sačinju: 2 plehića (15 cm imaju već ziher ;), 2 algojeda, 8 coridorasa, 3 botie (one dugačke - neda mi se sad ići tražit podvrste) i 2 one narančaste botie, 8 neonki, 5 skalara, 5 pulchera, 5 hokejki, 2 black moly (kad sam riješavao se živorotki njih 2 nikak nis uspio uhvatit) i 2 betta borca (dečka i curu naravno).
Podloga pijesak, zemlje nema. Nemam zahtjevne biljke, dodajem tekuće gnjojivo i to je to.
Vodu mijenjam svakog prijestupnog mjeseca i to ne više od 20 litri (kolko su mi karnisteri). Dodajem aditive easy life i sl. i ok je.
Komentari dobrodošli i poželjni.

L.p. CF
CF

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Moje carstvo!
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2009, 18:44:31 poslijepodne »
Ovo je ugodno iznenadenje. Iskreno, kad si nam pricao koje si vrste smuckao unutra, ocekivala sam da akvarij nece bas nesto biti ni izgledom, ali meni ovo uopce nije lose. Za to  :up:. Za nemijenjanje vode  :down:. Nemoj biti lijen, ribice ce ti biti zahvalne. ;) Kaj vele bette na pistiu?  :)

(Btw, mislim da bi ovo trebalo biti u vaši slatkovodni akvariji.)

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2009, 18:55:01 poslijepodne »
Pa nisam ni ja tolko lijen, kolko se vodim po savjetu još jednog starijeg akvarista; čim manje prčkaš po njemu - tim bolje. I ponavljam, jebiga pali. Ne sjećam se kad mi je koja uginula. Je da pojedine nestanu nekam pod kamen Prvenstveno botie nap.a.), pa ih ne vidim par dana, al to je uglavnom to.
E da, nabavio još 2 puža i zaboravio navesti 2 ramireza. ;)
A ove biljke su super. Samo se nikak da sparkiraju nekam, pumpa ih cirkulira većinu ;(. A nadao sam se mirnom močvarskom dojmu, na to sam i pucao..
CF

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2009, 18:59:53 poslijepodne »
Nadam se da nisi puzeve uzeo iz vrta.  :D  ;)
Inace, meni se svida ovak naslagano plosnato kamenje i pijesak, makar to dosta tu kritiziraju. Lijepo izgleda.  :up:

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2009, 19:03:11 poslijepodne »
Nisam, isto sam večer pičio za ZG i fulao destinaciju, neplanirano završio u Španskom pa sam odmah uzeo puževe. Nisu imali više od 2, a trebalo bi mi. Bar njih 6.
CF

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2009, 19:07:12 poslijepodne »
Dat cemo ti mi male dok budu. ;) Uostalom, sami ce ti se mozda razmnoziti.

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2009, 19:10:18 poslijepodne »
Ma nema brige, prvom prilikom ih nabavljam i instaliram. I još si razmišljam ubacit one 2-3 bijele male žabice.. ;)

Trešnja na tortici životinjskih vrsta.. ;) He he.
CF

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2009, 20:36:41 poslijepodne »
Ja ne volim ljudima govorit da im nesto ne valja ali evo tebi cu reci. Fotke su ti katastrofa  :D

Koliko litara je akvarij? Osobno meni se ne svidja onako poslagano kamenje ali to je stvar ukusa i glupo je o tome raspravljati ako tebi pase. Sad sta se tice broja riba i njihove kombinacije cini mi se da ih je malo puno. Posebno dva "plehica" koja najvjerojatnije rade vise otpada nego sta ciste.

Uglavnom palac gore na niskom mortalitetu riba  :up:
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 07, 2009, 20:40:10 poslijepodne »
A teško mi je obuhvatit cijeli akvarij kad je širok..

180 litara Juwel.
CF

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 07, 2009, 21:19:01 poslijepodne »
Moram priznati da mi je izgledao cak i veci  :)

Steta sta slike nisu malo jasnije jer akvarij izgleda simpaticno.
Mozda bi mogao razmisliti da ubacis jos bilja unutra. Moglo bi pomoci u odrzavanju kvalitete vode s obzirom na kolicinu riba.
Samo nemoj vise riba ubacivat, bar dok ne dodje veci akvarij  :D

Samo naprijed sa hobijem i nadam se da ce ti akvarij biti jos lijepsi a ribe jos sretnije  :up:

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #10 u: Listopad 07, 2009, 21:32:01 poslijepodne »
ok ja necu 100 rijeci i saka u glavu.. negu cu preskocit rijeci...

uglavnom.. meni je ovo.. onak.. grozno.. kaj da ti muljam.. jel osobno misljenje je.. da ga neki dijele.. vjerojatno da... kolko vidim imas hygrophilliu polyspermu, egeriu densu i pretpostavljam da je ovo neki  echinodorus desno... mozda ozelot...

ne dopada mi se kaj si izmjesao ribe sa svih mogucih podneblja.. i to ribe koje narastu velike.. plechostomusi.. skalari.. botie...sve ce to narast veliko.. i kaj onda... jos kad ti hygre pocnu samarat zracno korijenje.. a egeria ti se razraste... pa onda ako ovaj echinodorus ikad krene ( ne izgleda mi bash veselo) pa ti rokne hladovinu.. pa ti donji dijelovi bilja istrunu.. imat ces mocvaru kakvu si samo sanjao...
ribe se nemaju di skrivat.. nit ce poslije imat otvorenog mjesta za plivanje....

ova filozofija.. sto manje prckanaj tim bolje u dosta slucajeva jako fino pali.. pogotovo kod nezahtjevnoig bilja...
ti se betta "tjerala" koji put?
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 07, 2009, 22:05:15 poslijepodne »
Nije se betta tjerala, bar kolko je meni poznato.

A kaj se ovih svih ostalih tvojih navoda tiče, neću reći da je nit neću reći da nije (kad ne znam). Kada i ako ti problemi iskrsnu, tako i tad ću se njima bavit. Ne bavim se ovim već 100 godina i lakše naučim kroz iskustvo nek kroz pravilnike i sl.

Ponavljam, zasad je sve 5 u akvariju, potrudit ću se da i tako ostane.
CF

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Listopad 07, 2009, 23:25:33 poslijepodne »
Lijepo samo naprijed i studiraj ;)a ti ces svakako tumbat taj akvarij dok ga ne dotjeras do perfekcije ko i svi iskusni i neiskusni...kako sta preraste u akvariju uvijek mozes zamjeniti sa nekim za bilje,ribu ili sta vec pa cak i prodati nekom akvaristi ili shopu..Jos jedna stvar drzi se redovnog mjenjanja vode, ciscenja akvarija,i raznolike prehrane svojih riba ako mislis nesto ozbiljno napravit..ps dobar savjet je uvijek dobro dosao on moze nekada da se lose dozivi al ima dobar rezultat..LP
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #13 u: Listopad 07, 2009, 23:43:44 poslijepodne »
vidi se da su ti skalari imali sretno djetinjstvo.  ;) :up: 

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 09, 2009, 13:04:46 poslijepodne »
Ipak sve intenzivnije razmišljam da uzmem neki mali akvarijić za Bette, ukoliko stvarno se svi slažete da bi bile zadovoljnije tamo.
Neću ga extra dekorirat, malo šodra na dno i par plutajućih biljaka i to je to. Bez pumpe, bez grijača i da vidimo kak bu to izgledalo.
Mala investicija, ne škodi probat.
CF

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 09, 2009, 13:49:50 poslijepodne »
A zast sad bez filtera i grijaca? Dolazi zima, mislim da ti ne budu bas sretni u 18 stupnjeva ili koliko vec bude.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2009, 14:22:06 poslijepodne »
Ipak sve intenzivnije razmišljam da uzmem neki mali akvarijić za Bette, ukoliko stvarno se svi slažete da bi bile zadovoljnije tamo.
Neću ga extra dekorirat, malo šodra na dno i par plutajućih biljaka i to je to. Bez pumpe, bez grijača i da vidimo kak bu to izgledalo.
Mala investicija, ne škodi probat.

Muzjaka i zenku ne drzati skupa u malom akvariju, moglo bi biti gadnih incidenata, a moglo bi cak i fatalno zavrsit.  -?

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 09, 2009, 14:23:19 poslijepodne »
A onda nek ostanu gdje su i mirna Bosna.
CF

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 09, 2009, 14:28:41 poslijepodne »
Ili osiguras uvjete i premjestis. Mislim, nemoj se uvrijediti, ali mislim da ulazes premalo truda u to da nest naucis i osiguras ribicama bolje uvjete (pogotovo, kad si vec smuckao tolike nekompatibilne vrste).

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 19, 2009, 13:56:40 poslijepodne »
Ne slažem se da ulažem premalo truda u učenje, već jednostavno želim sam naučiti nešto preko svojeg iskustva, a ne tuđeg.
I ne slažem se da su vrste nekompaktibilne zato što svaki dan gledam dokaze o suprotnom.
Btw, pistia se množi ko luda, već sam 2 puta moral rijedit.. ;)
CF

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 19, 2009, 14:39:13 poslijepodne »
Ne slažem se da ulažem premalo truda u učenje, već jednostavno želim sam naučiti nešto preko svojeg iskustva, a ne tuđeg.
I ne slažem se da su vrste nekompaktibilne zato što svaki dan gledam dokaze o suprotnom.
Btw, pistia se množi ko luda, već sam 2 puta moral rijedit.. ;)

Annie ti je dala dobar savjet a ti ovako  >:(
Sta to znaci da zelis ucit preko svog iskustva? Odes u zoo hoby vidis ribu koja ti se svidi pa je ubacis u akvarij pa sta bude?!! Ako o necemu nesto ne znas onda ne mozes uciti iz vlastitog iskustva vec iz vlastitih gresaka. Istina tako se moze steci iskustvo ali greske u akvaristici obicno lose zavrse po ribe i biljke.
Zasto muciti zivotinje i isprobavati ko zna kakve kombinacije ako se mozes informirati o njihovim potrebama i pokusati im te potrebe zadovoljiti.
A ovo sta tvrdis da vidis svakodnevne dokaze da su vrste u tvom akvariju kompaktibilne po cemu to zakljucujes?
Mozda po tome sta se jos nisu fajtale ili ubile jedna drugu? Ako nisu ne znaci da i nece.
I kako ti znas da ti se ribe ugodno osjecaju u akvariju, da nisu pod konstantim stresom i sl?

Svima se zna dogodit pokoja greska i do vecine tih gresaka je dolazi iz neznanja. 
I zato me ljuti kad netko kaze da ne zeli uciti i informirati se jer u ovom hobiju bavimo se zivim bicima i kad mi grijesimo ona pate!

I kad ovo sve uzmes u obzir molim te daj mi jedan dobar razlog zasto je bolje uciti na svojim a ne na tuđim greskama?

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Listopad 20, 2009, 13:10:46 poslijepodne »
Pa slažem se nominalno sa svime kaj si naveo. Al ipak stojim kod svojeg.
Ti "priručnici" i sl. literatura su prava stvar kad laik starta s akvaristikom.. Al ima i puno stvari koje ne drže vodu. Evo iz glave par primjera; botie (ni narančaste ni druge) ne jedu male puževe. Puževi mali prugasti (Nar-nešto) ne jedu zelene točkaste alge sa stakla.
Vodio se jesam po pravilima, pa nisam baš vrlo prošao.
A taj svoj nagon da uzmem svaku ribu koja mi se svidi savladavam i znam da tak nemre. To stoji.
CF

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #22 u: Listopad 20, 2009, 14:28:20 poslijepodne »

Ti "priručnici" i sl. literatura su prava stvar kad laik starta s akvaristikom.. Al ima i puno stvari koje ne drže vodu. Evo iz glave par primjera; botie (ni narančaste ni druge) ne jedu male puževe. Puževi mali prugasti (Nar-nešto) ne jedu zelene točkaste alge sa stakla.
Ne slažem se s tvojim tvrdnjama. Botie jedu puževe, možda ne svaka ribica, ali načelno jedu, ali  ni lav neće ići u lov po  hranu ako ima  hrane u izobilju, a puževi jedu alge, samo  očigleno da na tom  staklu ima  malo više algi pa ih ne može pojesti od jednom,a puževi neće doći jesti  gdje je prestao jučer, nego ide dalje.
No ako tebi to sve odgovara, odgovara i meni, samo pokušaj se malo   uživiti da si ti u takvim uvjetima, s toliko  sustanara oko sebe i u takvoj okolini. Biljke će ti  rasti čak i napredovati dok dodaješ gnojivo, poslije toga  staje.
U svakom slučaju tvoja je namjera bila  pokazati nam svoj akvarij, ali ne i saslušati   neki savjet..prema tome  još jednom ponavljam ako tebi odgovara, odgovara i meni,ali  sumnjam i  tvojim "ljubimcima", bez obzira što ti  imaš dojam da su sretni...( uvijek mogu  biti i sretniji).