Ja sam svoje akvarije ciklao onako na spor naein,ali proveren.
Lepo sam ih složio i stavio u pogon i na svake toliko ubacio u akvarij hranu,kako bi se te nitrifikacione bakterije lepo same od sebe nasjelile u akvarij.I obieno se i nasjele nakon 14 do 21 dan.Zanm svaki akvarista jeste nestrpljiv pa voli baciti ribe i prije,mada skoro uvek takvom nestrpljivom akvaristu dogodi se :novi akvarij i naravno ili amonijak ili NO2 urade svoj posao.
No ta možemo je nazvati i "prirodna "metoda traje malo duže,ali opet pošto je akvaristika hobi za strpljive,šta onda znaei 3 nedelje ....ništa napram godinama koje se onda bavi tim divnim hobijem.
Naravno ,preporuka jeste,da se posle ubacivnaja riba u takav akvarij svakodnevno meri NO2,te u poratu toga i vrši promene vode.
Ali za vreme ciklanja akvarija voda se ne menja.
Druga bi metoda bila,da nam stariji akvarista ili prijatelj,dadne malo svoje podloge i koji komad filter medija.U podlogi i u filter mediju nailaze se te bakterije i sa tim einom mi eemo unaš akvarij prije staviti ribe negoli po prvoj metodi.
Treea metoda jeste kemija ili SERA Nitrivec,to je sredstvo koje se stavlja u akvarij,naravno po uputama i za 24 sati ,tako piše,vee plivaju ribe.
No pita li se mene,što bi akvarista bacio pare za nešto,ako je strpljiv,samo od sebe nastaje u akvariju,i to džabe

.