Srpanj 21, 2025, 14:09:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fotografska početnica  (Posjeta: 9018 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nautilu007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Fotografska početnica
« Odgovori #25 u: Studeni 15, 2009, 19:16:42 poslijepodne »
Evo da i ja napisem nesto..

Proletio sam polagao i ponešto i procitao..

Jako lijepo sročeno štivo. Sve je lijepo opisano. Tehnika fotoaparata je lijepo objasnjena isto kao i tehnika fotografiranja. Ja bi malo vise dao slikovne primjere - jer ipak su to djeca. A djeca kroz primjere najbolje uce.
---   npr. u dijelu gdje se opisuju objektivi i njihvi kutevi vidljivosti dao bi jos i slikovni primjer - jer iz osobnog iskustva znam da zna biti problema kada pokusas objasniti ljudima kaj znaci kut od 80°, 120° ili 180°-fish eye na 2D papiru. Pa kad im uz objasnjenje prilozis fotku sve im sjedne u glavi na pravo mjesto.
---   npr. jos bi im malo pokusao isto slikovnim primejrom pokazati na istom kadru sto se moze postici igrom blende i expozicije - na primjeru protreta (tipa - portretna osoba u fokusu, a pozadina (zbog velike blende) mutna i obrnuto. Ili nocne fotografije grada sa povisenog mjesta - nadam se da znas na kaj mislim.
---   dodao bi jos kao primjer i extremno dugu expoziciuju nocnog neba - 15min expozicije npr.
--- dodao bi im jos znacenje "Bokeh-a" u dijelu gdje se spominje zatvarac...

Nemoj molim te samo ovo shvatiti kao kritiku vec kao dobronamjeran savjet posto vidim da je na stranicama O.Š. Pa vjerujem da ce vecinom to djeca i citati pa nadam se i prakticirati.

Jos jednom moje pohvale i pozz

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #26 u: Studeni 15, 2009, 22:00:05 poslijepodne »
nautilu007, hvala za savjete, dobri su. Moram napomenuti da je na netu prva radna verzija što znači da ću je dorađivati. Već su mi predlagali da slikovno proširim sadržaj, ali skucao sam ovo u 2 tjedna i objavio jer jednostavno moram početi raditi s djecom. Za drugo izdanje (naredne šk.god.) kanim ubaciti crteže i dodatne fotografije. Napominjem da sve ovo radim i kroz vježbe pa klincima objašnjavam i dodatno.
Ana: kad te baš toliko zanima - super je raditi u školi i djeca slušaju ako znaš kako s njima  ;) . Ontopic: jako su zainteresirani za fotografiju.

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #27 u: Studeni 15, 2009, 22:22:37 poslijepodne »
nautilu007, hvala za savjete, dobri su. Moram napomenuti da je na netu prva radna verzija što znači da ću je dorađivati. Već su mi predlagali da slikovno proširim sadržaj, ali skucao sam ovo u 2 tjedna i objavio jer jednostavno moram početi raditi s djecom. Za drugo izdanje (naredne šk.god.) kanim ubaciti crteže i dodatne fotografije. Napominjem da sve ovo radim i kroz vježbe pa klincima objašnjavam i dodatno.
Ana: kad te baš toliko zanima - super je raditi u školi i djeca slušaju ako znaš kako s njima  ;) . Ontopic: jako su zainteresirani za fotografiju.

Fotografija je predivan hobi. Ja sam u njemu vec dugi niz godina. Drago mi je da ih interesira. A ovo sto si napravio u dva tjedna je za svaku pohvalu :)

Offline Ana

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #28 u: Studeni 16, 2009, 07:57:19 prijepodne »
Pozdrav E&D!
Ja sam inače fotograf, radim u državnoj firmi kao fotograf i imam završenu školu još jednom kao fotograf.  :D
Evo ti prijedlog kak smo mi radili u školi. Objasniš ekspoziciju i otvor blende i onda im kažeš idite i snimajte!  :D :D :D
Ne, bez zeza. Kažeš im za ekspo. i blendu, odabereš temu npr. ekspo. i otvor blende, pa kompozicija slike, pa portreti, pa korištenje zooma i objektiva itd. i pustiš ih nekih 50-tak snimaka da pokažu kreativnost i onda zajedno gledate fotke i objasniš im šta nije valjalo, šta treba popraviti i tak. Tako je zanimljivo i neće im biti dosadno, a naučit će.
Usput onako, offtopic koliko mi daš iz hrvatskog?  ;) :D :D :D :D :D :D :D
Kako je lijepo biti glupav i mlad...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #29 u: Studeni 16, 2009, 12:59:22 poslijepodne »
Fala, Ana. Jap, praksa je sve, znam to. Imamo vježbe i analize.
A hrvatski? Da ocjenjujem? Nema šanse - nisam plaćen  :D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #30 u: Studeni 16, 2009, 13:08:26 poslijepodne »
Pozdrav E&D!
Ja sam inače fotograf, radim u državnoj firmi kao fotograf i imam završenu školu još jednom kao fotograf.  :D

.. evo malo i ja OT ... e da mi se dočepati takvog posla .... i ja sam školovani fotić :), lova OK?

Davore, sam polako .. druge godine buš i sam vidio kaj treba izmjeniti, kaj dodati, a kaj izbaciti u predavanjima.

Jedino kaj si moraš nabaviti nekaj iz profi arsenala..40D, 50D, 7D, ili pak 5D ;) ... ja sam se preporodio sa 50D! Već  sam skoro zaboravio kako je ugodno i lijepo raditi sa profi opremom.

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Ana

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #31 u: Studeni 16, 2009, 14:38:37 poslijepodne »
Bilo je boljih dana... -? A ok zasad... Furam po terenima sada, navalili su sa slikanjem...
Al još uvijek učim pa mi dobro dođe malo pročitat i podsjetit se nekih stvari.  :D :D :D :D
Imam canona 450D i mali G9 pa stvaram čarolije.  :D :D :D

Moram priznat da mi fali c/b fotografija i da sam zahrđala što se toga tiće al sam zato sva u  :e010:.

Podržavam 100% E&D, fora mi je klince učit fotografiji pa ak trebaš savjete pitaj. Možda ti dam neki pametni. :D :D
Odma me uhvati nostalgija za školom.  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

O, imam negdje bilježnice iz škole pa ak treba odskeniram ti štogod zanimljivog. Oš od povijesti pa sve do video kamera. Tu smo zapeli.. :D
Pozdrav!  :biker: -he, a je mi dobar ovaj na bajsu.. :D :D
Kako je lijepo biti glupav i mlad...