Srpanj 10, 2025, 04:58:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako prvi mjesec s biljem?  (Posjeta: 2798 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gold

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Kako prvi mjesec s biljem?
« u: Listopad 02, 2009, 15:37:25 poslijepodne »
Pozdrav svima. Danas mi dolazi bilje tako da napokon nakon gotovo tri mjeseca mogu početi slagati akvarij. Nigdje nisam našao definirano na koji način postupiti s biljem i izmjenama vode u prvih mjesec dana. Što se tiče gnojiva mikroelementi su JBL Ferropol a kruti makroelementi su naručeni preko e-baya KNO3, K2SO4 i KH2PO4. Pitanje je koliko često treba mjenjati vodu za vrijeme cikliranja akvarija i kako i kada treba početi gnojiti sa mikroelementima i makroelementima. Ima dosta različitih mišljenja oko ovoga a pošto sam nakon 10 godina ponovo u akvaristici a nature setup nisam nikad radio trebam savjete. Ne želim na početku zbrljat iako me ništa ne bi iznenadilo. Akvarij ću ubrzo predstavit na forumu a u pitanju je rio 240. Hvala.

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: Kako prvi mjesec s biljem?
« Odgovori #1 u: Listopad 02, 2009, 19:11:09 poslijepodne »
U prvih 2-3 tjedna dodaji samo K, uz naravno CO2. Izmjene vode nek budu malo "jače", da se ne destabilizira omjer makroelemenata koje ispušta podloga i koji dolaze s vodom. Recimo, jednom tjedno 50%.

Nakon što primjetiš da ti je bilje počelo rasti polako počni dodavati makro i mikro.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 02, 2009, 19:15:38 poslijepodne »
vidiš meni je bilo drugačije, nakon 2 tjedan sam moral uvodit i K i P, a onda sam dodal i N

zašto?, bilje mi je izgledalo nekak ko popareno i odlučih dodati K, a onda me napala i zelena točkasta pa pičim sad trenutno i sa 1ppm dnevno P, a onda još usput i N

mislim svugdje je različito i ovisi o puno faktora, CO2, rasvjete, podloge, interval svijetla i bla bla

jedino sad mogu potvrdit da nakon uvođenja mikro i makro el., bilje ima finu zelenu boju, nakon što su se i otocinculusi uključili u komunaliju, i nevjerojatna je promjena sa gnojenjem..

zakaj sam ja to uopče sve napisal.... nemam pojma, al nek se nađe

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Listopad 02, 2009, 22:05:10 poslijepodne »
moje mišljenje je da u početku treba biti oprezan s dodavanjem gnojiva i svjetlom, bilje kad popikaš tek se treba prilagoditi i ne raste isti tren punom snagom
koliko to traje trebaš sam ustanoviti promatranjem biljaka

mikroelementi su JBL Ferropol

ne poznajem ovaj proizvod u detalje, u imenu ima Ferro (željezo), trebalo bi provjeriti da li su to i mikroelementi ili samo željezo

na jbl stranicama piše: # Contains iron, potassium and other essential minerals and trace elements in a form readily-accessible for plants.
dakle ima tu svega, nije samo Fe
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 02, 2009, 22:24:43 poslijepodne »
ferropol koristim ja i mogu reć da sam zadovoljan, dnevno pičim 2,5ml u ayq od 54l brutto

Offline gold

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Listopad 03, 2009, 12:25:14 poslijepodne »
Da li kalij moram dodavati svaki dan kroz ta 2-3 tjedna? Koliko na akvarij od 240 litara, da li to moraju biti manje doze u početku pa da ih postepeno povečam kroz ta tri tjedna dok bilje ne počne rast?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2009, 16:52:08 poslijepodne »
Kalij neće uzrokovati alge ako ga je viška, tako da se ne moraš previše brinuti. Osobno dodajem 2x tjedno jednu žlicu direkt u akvarij.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Listopad 03, 2009, 21:17:16 poslijepodne »
Evo da se i ja malo umijesam u raspravu, za vecinu vas sam totalni pocetnik (pa i za sebe) ali nakon dosta procitanih tekstova usudio bi se dodat koji komentar  :)

Nakon dosta citanja i razmisljanja dosao sam do zakljucka da doziranje mikro i makro elemenata uopce nije toliko jednostavno kako se cini.
Ajmo se sada zadrzati na makroelementima. Oni su medjusobno povezani i visak ili manjak jednog elementa moze utjecati na drugi element.
Recimo visak kalija moze dovesti do toga da biljke pokazuju nedostatak magnezija, a sa jos vecom koncentracijom mogu pokazati znakove koji ukazuju na nedostatak kalcija.

A i sam izracun za unos makroelemenata bazira se na litrazi akvarija sto isto moze dovesti do mnogih pogresaka. Svi akvariji iste litraze ne trebaju jednak broj svih makroelemenata. To ovisi o puno cimbenika, pocevsi od vode koja se unosi, pa od podloge koja se nalazi u akvariju, zatim od bilja koje je u akvariju (svaka biljka nema iste zahtjeve za makroelementima) te biljne mase tog istog bilja, rasvjete, co2 te na kraju broja riba u akvariju.

Sad ne kazem da je nemoguce uzeti neke opce izracune za makro elemente po litrazi, jer koliko vidim dosta ljudi tako radi i ima super ubiljene akvarije, samo po mom shvacanju cijele problematike oko makroelemenata najbolje i najpreciznije bi bilo mjeriti stanje svakog pojedinog elementa u vodi.
Nazalost nabavak testera za svaki element za nase financijske prilike je skoro pa nemoguce a uglavnom i nepotrebno (ako uzmemo u obzir da je ovo ipak samo hobi i vecina ljudi to ne dize na profesionalnu razinu).

Zasto onda ovakav tekst ako je nepotrebno, pogotovo od mene totalnog amatera koji ima samo dva manja akvarija? Samo sam htio upozoriti na cinjenicu da visak ili manjak bilo kojeg makro elementa ne mora biti bezazlen. Pa tako i kalija.

Ne zelim da iskusniji akvaristi, ili bilo tko na kraju krajeva, misli da mu solim pamet, jer ovdje ima dosta fenomenalnih ljudi koji su svojim savjetima i znanjem pomogli mnogima (ukljucujuci i mene) ali eto iznio sam svoje skromno misljenje  ;)
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 03, 2009, 21:35:42 poslijepodne »
a gledaj artal ima sve to veze i nema

neve koliko znam gnoji po principu pps, znači dnevno koliko bilju treba, i tjedno tad nisu potrebne tolike izmjene vode

ja gnojim sistem ei (al u dnevnim dozama), s time evo sad velim pičim sa fosfatima 1ppm dnevno, što je više od preporučene doze, a ei se zasniva da napraviš višak elemenata, al jednom tjedno mijenjaš 50% vode, da resetiraš sistem

mislim po ovom od kad ja koristim makroelemente nema nekog pisanog pravila, neg jednostavno pratiš tank kak se ponaša, uz obavezno dodavanja mikroel., željeza , co2 i naravno visoke rasvjete..

i ja sam mislil kak je to komplicirano, al eto lp, me nagovoril i mogu reć da nije tak strašno teško i komplicirano, samo malo iskustva i prepoznavanja kaj ti bilju treba i kak se ponaša prilikom povećavanja il smanjivanja doza

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 03, 2009, 22:04:18 poslijepodne »
mislim po ovom od kad ja koristim makroelemente nema nekog pisanog pravila, neg jednostavno pratiš tank kak se ponaša, uz obavezno dodavanja mikroel., željeza , co2 i naravno visoke rasvjete..

Znam za ei i pps metode gnjojenja, a ovo sto si ovdje napisao ljudi stjecu iskustvom. Nekome tko tek pocinje tesko je prepoznati znakove koje bilje salje, a neki znakovi mogu zavarati cak i one iskusnije.
A sto se tice samog doziranja makroelemenata na nacin na koji ti radis nemam sta prigovoriti tome, mislim da cu se ja odluciti za pps sistem buduci da imam akvarij od 450 litara na cekanju pa bi velike promjene vode bile poprilicno teske.

Sa mojim postom ja sam samo htio napomenuti da mi bez mjerenja ne znamo stanje u nasem akvariju i ako dodje naglo do nekih promjena tesko je prepoznati zbog cega je do toga doslo (naravno iskusni akvaristi ovdje su u prednosti).
Jer ipak izracuni po tablicama uzimaju u obzir samo volumen vode, ne koliko biljaka,koje biljke, koliko riba... imamo u akvariju

Ja bi osobno bio najsretniji kad bi mogao testirati kolicinu svakog elementa i tocno znati koliko trebam cega dodati  :-[

Uglavnom evo samo da vidis koliki sam ja pocetnik ovo je fotkica mog malog akvarija

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 03, 2009, 22:14:34 poslijepodne »
ne znam zašto je moj post opet shvaćem krivo... nisma al stvarno nisam i nemam namjeru bit bahat, pametan il ne znam kaj...

govorim ono što sam uspio da sad skužit sa biljem , možda igra ulogu i to što sam sa starcima bil u proizvodnji cvijeća, pa znam kak se bilje ponaša kad mu nešto fali...

slažem se artal da je previš emjenjat u aq od 450l 50% vode i da bi bilo previše, a naravno pps je uu takvom slučaju bolja opcija :up:

pa imaš za kupit testere i testiraj, kaj bi po meni bilo bolje ak se ne mijenja velika količina vode tjedno

nadalje kaj se tiče tvog tanka, ovo je pogostemon jel..

po njemu vidiš da je popareni, fali mu kalija i željeza vjerojatno, to je to nema tu velike mudrolije, samo pratiš i mućkaš, nisam ni ja prije kužil koliko, kad, zašto, uglavno sam isprobavaš, meni je zelena točkasta užasno radila probleme, probal sam prvo sa 0,4 ppm dnevno, pa pojačal na 0,6, sad sam trenutno na 1 ppm, nitrati su ostali na istom i kalij isto, mada bi trebal lmožda pojačati zbog rotale jer mi se čini da se počela povijati...

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 03, 2009, 23:59:08 poslijepodne »
ne znam zašto je moj post opet shvaćem krivo... nisma al stvarno nisam i nemam namjeru bit bahat, pametan il ne znam kaj...

Tvoj post nije krivo shvacen, i ne mislim da si bahat ili sta vec, upravo suprotno. Vidim da si uvijek spreman pomoci bilo kome i na tome  :up:

Imas pravo ono je pogostemon i na onoj slici je tek bio zasadjen. Sad se malo oporavio, cak sam ga i sisao (ovdje stvarno treba stavit kvacicu  :)), ali kao sto kazes najvjerojatnije mu fali dosta stvari. problem je sta nemam makro elemente pa ne zelim pretjerati sa mikro ili rasvjetom. Ako ne uspijem kupiti makro elemente za diy verziju morat cu za pocetak uzeti tvornicke.
Pitao sam u par apoteka u splitu i u jednoj me napala zena da zelim napravit bombu  :D

Otisli smo dosta OT, mojom krivicom al ponijela me tema :-[

Mislim da su savjeti da se oprezno krene s gnjojenjem i svijetlom u novom akvariju na mjestu, posebno ako je jos uz to i podloga hranjiva.

Gold sretno s akvarijem i nek ti bilje buja  ;)