Srpanj 20, 2025, 23:42:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koja RO za slatkovodni?  (Posjeta: 2557 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Koja RO za slatkovodni?
« u: Rujan 22, 2009, 10:38:06 prijepodne »
Bok, razmišljam o kupnji uređaja za RO, mislim ga koristiti kod slatkovodnog akvarija zbog nekih biljaka, riba, možda tu i tamo pri nekom mrijestu. Ne snalazim se baš kod tih uređaja, ne znam kaj trebam gledati kod specifikacije, pa vas molim za neku sugestiju pri kupnji. Ne treba imati veliki izlazni kapacitet, ne mora biti preprofi, i bilo bi dobro da nije preskup. Ne mislim prelaziti na morsku akvaristiku slijedećih par godina sigurno, tak da će neki prosječni uređaj biti super. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline TITO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: Koja RO za slatkovodni?
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2009, 10:54:07 prijepodne »
Samo iz ciste znatizelje: sto znaci "RO"?

nebi bilo lose da se nekoriste bas sve skracenice,
postoji ljudi koji su "iz vana" kako vi to nazivate,
i koji nerazumiju sve te neke stvari
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2009, 10:57:05 prijepodne »
Reverzna osmoza... guglaj ako ne znaš majku mu ;) :D

A čuj, uzmi neku jeftiniju..ako možeš skočit van na farmu recimo, možeš proć dosta jeftinije, ako kombiniraš sa šopingom u Grazu i slično :D To ti je ona stara kapitalistička- KUPUJ da UŠTEDIŠ :D :D

JBL je ok, RoMan je ok, AquaMedic također... do 1000 kn gledaj, ne isplati se više od toga dat...

Offline TITO

• Punopravni član
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2009, 11:04:57 prijepodne »
Reverzna osmoza... guglaj ako ne znaš majku mu ;) :D
ajd ubaci ti RO u gugl, da vidim sto ce ti izbaciti.
u glavnom zahvaljujem na "prijevodu"  ;)
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2009, 11:07:20 prijepodne »
:D :D ok, ok, dodaj i water :D :D

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2009, 12:04:34 poslijepodne »
RO preporuka, mora imati back flush za ispiranje membrane, vrlo bitno jer se membrana zapuni sa sedimentom i prljavstinom, back flush ispere membranu i samim time membrana dugo traje. Mora imati prozirna kucista za ugljen i sediment da se vidi količina prljavstine unutra. Mora biti standardna sa jednostavno promjenjivim membranama i prefilterima, takoder prefilteri trebaju biti povoljni. Treba imati manometar koji pokazuje pritisak inace neces znati koliki ti je pritisak u RO i u slucaju lose kvalitete vode neces znati sto je krivac za to, pritisak ili los ro. Preporucio bi RO od minimum 200-400 lit na dan, one male 90-120 ne daju nista nakon nekog vremena i cijeli dan zauzimaju mijesto u kupaoni da bi nakapali pola kante vode.
Treba gledati na omijer prljave i ciste vode sto vecina ne gleda, ima ro koje imaju omijer 5:1 (500 litara prljave da bi dale 100 litara ciste vode) kvalitetne RO imaju omijer cak i 1:1 iako su te preskupe ali ima danas vec i od 2:1- 2,5:1 .
Uzmi kvalitetnu jer je mozes koristiti i za kucnu upotrebu, zasto je koristiti samo za akvarij kada se moze i za ljudsku upotrebu a ujedno kostaju 4-5 puta manje od zepter i slicnih gluposti koje samo stave naljepnicu i istu ro prodaju za 7000 kn.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2009, 12:17:54 poslijepodne »
Uff!! Blue! Totalni  :respekt-ss: za ovaj tekst! Ovo bolje nebi objasno ni sami izumitelj RO uređaja. Jako korisne informacije.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #7 u: Rujan 22, 2009, 12:34:37 poslijepodne »
ma sve to stoji, ali ipak on sam veli da mu ne treba neki ekstra uređaj, jer mu ni potrebe za vodom mislim neće prelazit 100 litara mjesečno... a s tim će mu i jeftiniji uređaj držat..

e , a ovo za kućnu upotrebu- za to mu pak treba ro koji dodaje soli magnezija i kalcija ako se ne varam, a to je opet ponešto skuplje... jel ima takvih uređaja kod nas kad smo već kod toga?

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2009, 12:38:40 poslijepodne »
Ma ovo je u 5 minuta napisano, ima tu jos puno puno toga ali ove osnovne smjernice pokazuju gdje treba ici. Takoder ali to se ne moze napisati vec treba probati a bome sam isprobao dosta ro uredaja. Na slici sve izgledaju super (mislim na one kvalitetne) medutim uzivo su neke vrlo lose, vrlo bitan dio su kvalitetni spojevi (john guest) koji spajaju membrane, iskreno tek sam nedavno probao ro uredaj koji je savrsen po tom pitanju.

U slucaju da kupujete RO DI (DI je samo za akvarije i laboratorije, nije koliko znam za ljudsku upotrebu barem ne u vecim količinama) DI membrana mora biti okomito postavljena, vertikalno postavljen DI je katastrofa koja nakon kratkg vremena daje jos goru vodu nego sto ulazi u nju. Takoder ima ro sa milion membrana  :D to su gluposti i u vecini slucajeva su marketinske fore da vam uvale ro koji je nekvalitetniji od standardnog ro uredaja sa 3 membrane (prefilter ugljen, sediment prefilter ro membrana). I obavezno nabavite tds metar koji je jeftin a bez tds metra ro je nis koristi. Ovisi o kvaliteti vode koju imate u slavini neki prefilteri mogu vrlo brzo otici te vam tds metar pokazuje rast otpada u vodi sto znaci da je vrijeme mijenjanja prefiltera koji su jeftini. U slucaju da nemate tds metar i prefilteri vam otidu otpad pogotovo klor/kloramin udu u ro membranu i tada je mozete baciti u smece posto je ro membrana najskuplji dio cijelog ro uredaja.

Takoder biste trebali pitati vas lokalni vodopskrbni centar sto koriste klor ili kloramin za dezinfekciju vode. Klor zahtijeva jednu vrstu ugljena u prefilteru a kloramin drugu... ali to je vec prekompleksno za napisati u kratkim crtama.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2009, 12:41:53 poslijepodne »
ma sve to stoji, ali ipak on sam veli da mu ne treba neki ekstra uređaj, jer mu ni potrebe za vodom mislim neće prelazit 100 litara mjesečno... a s tim će mu i jeftiniji uređaj držat..

e , a ovo za kućnu upotrebu- za to mu pak treba ro koji dodaje soli magnezija i kalcija ako se ne varam, a to je opet ponešto skuplje... jel ima takvih uređaja kod nas kad smo već kod toga?

Razlika izmedu kvalitetnog i onog koji ce zavrsiti u smecu ili davati goru vodu nego sto je na ulazu je par sto kuna, e sad je pitanje da li zelis kupiti smece za 800-1000 kn ili nesto kako treba za 1500 kn.
Ne treba ti mineralizator na kraju uredaja, to je to sto mislis. Cilj ro je da daje cistu vodu bez otpada i otrova, minerale dobijas kroz hranu u dovoljnim količinama, u svakom slucaju mineralizator nije skup i moze se dodati na kraju svakog ro uredaja.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2009, 13:06:59 poslijepodne »
ja sam uzeo  Ro- man uređaj i iako nisam toliko informacijski potkovan ko blue, mogu reći da jako fino zadovoljava moje potrebe. Toplo ga preporučam

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2009, 14:25:54 poslijepodne »
ja sam uzeo  Ro- man uređaj i iako nisam toliko informacijski potkovan ko blue, mogu reći da jako fino zadovoljava moje potrebe. Toplo ga preporučam

kolko para

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 22, 2009, 16:12:33 poslijepodne »

kolko para

uvijek se sve vraća na to...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 22, 2009, 16:15:56 poslijepodne »

kolko para

uvijek se sve vraća na to...

kaj sad.... pa pital sam te ljepo kolko si ga platil, ne vidim u čem je problem ak ga tak toplo preporučaš

kaj cigo danas baš nisi najbolje volje, vidi se iz tvojih današnjih postova  :D :D :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 22, 2009, 16:30:25 poslijepodne »
ma lapsus lingue... mislio sam da misliš na onu staru "kolko para, tolko muzike"  :D :D

ma nije tak loš dan, samo mi je birokracija pojela mozak...

Ne sjećam se baš točno kolko je moj bio, ali mislim oko 1400 kn, tak nešto.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 22, 2009, 16:35:58 poslijepodne »
 :D :D :D sad kad sam čiat ispočetka i ja sam sam sebe tak skužil kolko para tolko muzike :D

znači tu bismo mogli tu poslovicu primjenit, nije kao kod filtera, al mislim da bi meni npr. bilo neisplativo kupovati ro sistem za 54 l brutto vode -?

kakav prijedlog za mene, pošto je kak vedran veli voda bijela,a stranice akvarija nakon hlapljenja vode turbo bijel i ima na njemu pol kile kamenca  :D

dal jednostavno destilirana il imate možda neku drugu možda jeftiniju ideju, samo ne kišnica jer kiše kod nas nije bilo bogami dobrih mjesec dana :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 22, 2009, 16:44:59 poslijepodne »
pa ovak, na tvom mjestu ja nebi razbijal glavu s mekom vodom iz nekoliko razloga:

1. nemaš ribe koje zahtijevaju meku vodu
2. ne mrijestišš ribe koje traže meku vodu
3. velika večina akvarijskog bilja koja se koristi za različite scape-ove ne zahtijeva meku vodu osim nekih 5-10 vrsta za koje se ne moraš brinuti jer ih niti nema u našim dučanima za kupiti
4. financijski je neisplativo za tako malu litražu kupovati RO uređaj jer tjedno bi trebao nekih 40 litara, a to bi ja riješio na način da odeš u srednju kemijsku i tamo ih tražiš da ti napune dva kanistra od 20 litri. znaš one koje imaš za vino  ;)

Mislim da se čak i prodavala ta voda po nekih 1-2kn/L ali se više ne sijećam gdje...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 22, 2009, 16:48:25 poslijepodne »
thnx cigo, tak sam si i mislil al eto pošto mi je gh 19,9 onda mi je malo bad, da bilje nije tak preloše, ribeki se snalaze kaj je najbitnije, a litraža je kak veliš premala za kupovanje ro sistema i mislim da se co2 dovoljno topi, tak da.... ah hvala sve u svemu na prosvjetljenju, a da one karnistere za vinčeko nemam, kad pijem, pijem pivo :D :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 23, 2009, 11:50:01 prijepodne »
a da one karnistere za vinčeko nemam, kad pijem, pijem pivo :D :D

Ma nema veze, znam ja di ima i pive u rinfuzi.  :D :D

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #19 u: Rujan 23, 2009, 14:57:39 poslijepodne »
Hvala svima na idejama, gledao sam malo po netu, i na aquashop.si sam našao Rowa Silver Line SL 30, čini mi se kao dobar izbor za mene. Ima manometar, mogućnost čisćenja membrana, a košta oko 1000 kn, znači taman koliko sam i mislio dati. Kaj velite na taj proizvod, ima netko iskustva?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8