Srpanj 26, 2025, 05:06:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć za novi akvarij  (Posjeta: 2323 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vzveki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Pomoć za novi akvarij
« u: Rujan 17, 2009, 21:29:51 poslijepodne »
Pošto je moj stari akvarij u potpunom kaosu zbog početničkih grešaka, krenuo sam raditi novi. Pročitao sam vodič za početnike ali me zanima mišljenje više ljudi :). Imam par pitanja vezanih za početak mog novog akvarija, ali najprije da vam ga predstavim.

Akvarij ima 54 litre (uvijek zaokružim na 60), rasvjeta nepoznata, filter made in china :nuclear:, neka glupost sa spužvicom motorčekom i zrakom, baš niš posebno :down:. Riba nema, nisam ih ni kupovao više od kada sam vidio da nemam šanse u borbi protiv svih bolesti, alga i svega drugog.

Prvo bi pitao za podlogu, da li mi je bolje da kupujem zemlju ili da ju  namačem u vodi 2 tjedna :question: Podloga bi trebala biti prikladna za biljni akvarij.

Svjetlo, imam mjesta za jedno, ajde nekak se može nagurat drugo pa tražim preporuku za njega. Imao sam ih mali milijon, od nekih plavih pa onda rozih pa običnih, ma svakakvih i nikak skužit koja je fora, koliko dugo da bude upaljeno ! Svako ima neki drugi sistem !

Sad filter. Mislio sam uzeti- EX 600 (za akvarije 60 – 120 L). Vidio sam puno pohvala za njega pa mi se čini kao najprikladnijim.

O mikro i makroelementima neznam ama baš ništa osim onog najosnovnijeg kao što je proces fotosinteze. Znam kakvu tvrdoću vode treba koja biljka i ostale takve stvari jer ih je lako naći na netu al neznam što mi treba za mjerenje svih tih parametara u vodi.

Ovo je sve ono što bi išlo unutra :

RIBE:
Hyphessobrycon herbertaxelrodi
Paracheirodon axelrodi
Neocaridina denticulata sinensis var. Red
Aphyosemion australe (ako nađem :D)

BILJKE:
Eleocharis  acicularis
Pellia endiviifolia
Anubias barteri var. nana"Petite"
Vesicularia sp.

To je to, unaprijed hvala svima ! :) :) :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Pomoć za novi akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2009, 00:45:50 prijepodne »
malo mi ovo- Aphyosemion australe, škripi , al bolje i to nego žaba ili zmija... ;)

Offline vzveki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2009, 20:16:40 poslijepodne »
malo mi ovo- Aphyosemion australe, škripi , al bolje i to nego žaba ili zmija... ;)

?? ne kužim, što škripi ?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2009, 20:17:55 poslijepodne »
škripi, žarg. ne paše, šteka..... ;)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Rujan 18, 2009, 20:26:38 poslijepodne »
Redom

1. Zemlja je svakak najbolje rješenje al ju namoči barem min 3 tjedna jer buš imal sranja sa amonijakom, što povlači alge za sobom, pošto je akvarij malih dimenzija ne bi trebala bit prepreka i gotov supstrat za akvarij

2. Svijetlo - ovisi kakav akvarij želiš imati i kakvo bilje, ak imaš zahtjevnije bilje naguraš dvijelampe t5 od 24w plus reflektori i imaš unutra kaj hoćeš od bilja, ak ne onda ostavi ovu jednu od 15w, uzmi neku sa spektrom oko 7000K (meni je odlična arcadia freshwater)

3. Filter biraš sam koju firmu, na forumu imaš puno postova o filterima i iskustva drugih, ja se furam na seru, al ponavljam ti biraš, ovaj s protokom od 600/h kad ga napuniš sa materijalom bit će kojih 400 dovoljno, al preferiram barem da 10 put okrene vodu u akvariju na sat,

4. Što se tiće makro i mikro el. ak nebudeš imal zahtjevno bilje uz tjedne izmjene vode imat će dosta hrane, ako ćeš imat zahtjevnije onda svakako mikro i makro, uz obavezno uvođenje co2 sustava, u ovakava akvarij i diy varijanta prolazi, vezano za tvrdoću vode, nek te ne brine jer se bu bilje snašlo,a količina otopljenog co2 na tu litražu bit će zadovoljavajuća

5. bilje i ribe biraš sam ali pametno

sretno ak te kaj zanima pitaj, tu smo da pomognemo ;)

Offline vzveki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 19, 2009, 12:31:32 poslijepodne »
Zanima me gnojenje, sa čime da gnojim i koliko CO2 trebam dozirati dnevno

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #6 u: Rujan 19, 2009, 13:06:49 poslijepodne »
Zanima me gnojenje, sa čime da gnojim i koliko CO2 trebam dozirati dnevno

odgovor je dao cannibal:

4. Što se tiće makro i mikro el. ak nebudeš imal zahtjevno bilje uz tjedne izmjene vode imat će dosta hrane, ako ćeš imat zahtjevnije onda svakako mikro i makro, uz obavezno uvođenje co2 sustava, u ovakava akvarij i diy varijanta prolazi, vezano za tvrdoću vode, nek te ne brine jer se bu bilje snašlo,a količina otopljenog co2 na tu litražu bit će zadovoljavajuća

pročitaj i ovo ako nisi http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=191:mikro-i-makroelementi&catid=34:lanci&Itemid=118

sve ti ovisi o bilju koje odabereš, poželjno je da sve imaju približno iste prohtjeve

BILJKE:
Eleocharis  acicularis
Pellia endiviifolia
Anubias barteri var. nana"Petite"
Vesicularia sp.

primjer tvojih biljaka, Eleocharis  acicularis treba jako puno svjetla a Anubias barteri var. nana"Petite" treba malo, no to se rješava sakrivanjem anubiasa nekud u sjenu (ko ja na moru :D), ali ako je slabo svjetlo ništa neće pomoči Eleocharis da raste

prema biljkama stavljaš jačinu rasvjete, ako je svjetlo slabije bilje troši manje i skoro uvijek je dosta svega što se u vodu dobije prirodnim putem (riblja kakica, izmjene vode i sl.)

ako staviš jako svjetlo onda moraš pomagati prirodi dodavanjem potrebnih tvari, ali tu više nema zaje......, tu više nema "ovo budem dodavao a ovo mi se neda"

..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.