Evo kupili bumo akvarij od 100L onda i stavili bumo dva ciklida i to malawi,sad je pitanje jel OK staviti muškog i ženskog ciklida unutra?Mislim jel to OK, 
E Damir / nije to OK.
Malawi ciklidi,pa i m9bune koje su dio tih ciklida su
poligamne ustonoše.Poligamna ustonoša znaei,da treba da budu u grupi od više priomjerka,a jedan omjer znade biti jedan mužajk i 4 i još bolje više ženki.
Takav sistem im je u "krvi" i samo u takvim grupama ti ciklidi djeluju naravno,divno i atraktivno.
No iapk kupiš samo par ,time eeš možda postiei,bude li ti par,muškarca,da u trenutki strasti bude ganjao ženku do bridkog kraja.
A i prirodi ti se ciklidi zadržavaju u poveeoj grupi,koju saeinajava vodeei mužjak,koji ujedno i štiti svoju teritoriju od uljeza,a od zavisnosti od vrsta ženke se drže skupa sa mladuncama,obieno na periferiji teritorije ili su pak same,ali opet na teritoriji dominantnog mužjaka.
Budeš li imao nesreee pa ti par bide dvoje mužjaka,tad,kad lee biti polno zreli jedan skoro neminovno gine,jer vodeei mužjak obraeuna sa svim suparnicima,a to je opet jedan od razloga što se nam neki mužjaci u akvariju ofrabajo uboje ženke,samo zato da bi oeuvali glavu.
Oeeš li par onda treba da se osredotoeiš na monogamne ciklide,koje žive u roditeljskom odnosu,ali opet to Malawi ciklidi nisu.
Jes da su Malawi ciklidi lepi i zanimljivi,mada oeemo li mi u tome uživati,ipak treba postupati i uraditi i akvarij i grupe kako to njim pritiee,jer samo tako eemo biti mi sretni a ciklidi sijajni.
Malawi ciklidistika jeste jako pogodna za akvariste,no treba poštovat pravilaigre,jer prije ili kasnije se to ispostavi i u praksi.