Kolovoz 14, 2025, 01:52:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: NEONKE  (Posjeta: 2269 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tikky2

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
NEONKE
« u: Srpanj 24, 2009, 21:19:48 poslijepodne »
DANAS  SAM KUPIO 2 NEONKE.. NIJE BILO VIŠE.. I NAKON ŠTO SAM IH DONIO STAVIO SAM IH U AQ I NAKON NEKIH 5 SATI SU IZGUBILE(BOJU) SJAJNU PRUGU I ONO CRVENO ISPOD REPA... ŠTO SE DOGAĐA??

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: NEONKE
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2009, 21:49:22 poslijepodne »
kao prvo gasi caps tipku jer izgleda ko da vićeš ;)

vezano za neonke, to što si kupio dvije nije dovoljno jer su one plovne il jatne ribe i trebaju min 7 kom da bi se osjećale dobro i sigurno, no to i nije problem koji je rezultiral ovome

najvjerojatnije se radi o stresu i tada riba iztgubi boju, s vremenom će se vratit, al savjetujem ti da nabaviš još neonki osim ak ih još imaš u aq.

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 24, 2009, 21:57:53 poslijepodne »
krivo sam napiso 3 su.. i nemam ih više... mislioc sam uzet više al' nije bilo..
btw što se tiče kapsluka navikao sam tako pisat.. pa se ne sjetim ugasit ga...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 24, 2009, 22:08:19 poslijepodne »
boja će se vratit i svakako nabavi još jer vole biti u jatu, naročito ak imaš veči ak jer su stvarno najljepše naročito navečer prije nek se gase svjetla kad se skupe u jato, ma milina ih je gledat.

ja imam u aq od 54l 15 komada i prekrasne ribe, meni najdraže tetre ;)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Srpanj 25, 2009, 11:17:47 prijepodne »
Jeli dovoljno star tank?jel nije visok pH?
Neki dan sam ih uzeo 10maleckih i naravno sutra dan navecer sam pincetom vadio dvije sitne prozirne kraljeznice..za ne povjerovat!uginule mi dvije..sto bi?klimatizirao sam ih pola sata jer nisam mogao duze zbog posla,ubacio ih i sve na povrsinu!kod mene u tom tanku je nizi pH i to ih je sokiralo!u drugom tanku prosle godine isto tako,uzeo 10 dvije sutradan odapele..
Ne zurit sa klimatiziranjem i ne drzat visoku temp i stavljat ih u stariji tank!
Eto vec par dana ostalih 8 odlicno pliva u jatu(nes ti jata!lol),boja fenomenalna sve super!
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 25, 2009, 11:44:30 prijepodne »
aq je u funkciji oko mjesec dana.. 2 tijedna ciklitanja pa su se u njemu mrijestili koryji.. pa san ih izvadio i sad stavio neonke... najbolje su ribice.. nema šta....

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 25, 2009, 12:14:59 poslijepodne »
kod mene su preživjele i preživljavaju temp vode od 30 stupnjeva (hladim ventilatorm al nema koristi, kad nemam klimu doma)

voda mi je tvrda ko vrag 19,9, ph 6,9 i žive sretno ;)

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 25, 2009, 12:27:00 poslijepodne »
pa kako nemožete ohladit aq... jednostavno se ugasi rijač i stavi se malo leda.. nekoliko kocka 4-5 u kotilicu.. da se topi i nema direktni udar na ribe...

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Srpanj 25, 2009, 12:44:41 poslijepodne »
visoka ti je to temp za plave neonke al to vec sam znas,ali i kod mene je bilo 29-30(zbog usrane dodatne rasvjete,a i klima mi riknula).pH je kao i kod mene 6.8-7 to je ok.
Ama samo da je stariji akvarij i sve super!
Odlicne su to ribice!koliko su mi zivosti dale u ovom biljnom sad!uf.al kad narastu jos su mi lijepse 8)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Srpanj 25, 2009, 15:40:31 poslijepodne »
pa kako nemožete ohladit aq... jednostavno se ugasi rijač i stavi se malo leda.. nekoliko kocka 4-5 u kotilicu.. da se topi i nema direktni udar na ribe...
Znaš koliko leda treba za akvarij od 120l? Ja probao s cca pola litre leda, temp. se spustila pola stupnja u 2 sata.

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 25, 2009, 21:12:32 poslijepodne »
najbolje ti je onda da smrzneš 3-4 boce od pola litra sa vodom i stvih iš da plutaju.. al prije nego ih staviš ubaci ih malo u hipermangan da se sve bakterije sa boca nebi oprale u aq..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 25, 2009, 21:37:45 poslijepodne »
najbolje ti je onda da smrzneš 3-4 boce od pola litra sa vodom i stvih iš da plutaju.. al prije nego ih staviš ubaci ih malo u hipermangan da se sve bakterije sa boca nebi oprale u aq..

prevelik je to šok za ribice, stoga rađe ne

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #12 u: Srpanj 30, 2009, 09:06:24 prijepodne »
neonke su super ali svakako nabavi jato... mi smo u ponedjeljak kupili 5 i jučer odmah još 10 i da vidiš koja razlika :) kad ih je više nekako su drže bliže i izgledaju mrak (govorim o kardinal neonkama)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Srpanj 30, 2009, 12:32:32 poslijepodne »
Iako ovo nije tema vidim da imate svi problem sa hlađenjem... Evo ja imam 4xT5 39w 850mm i ventilator je stavljen da vuče zrak van i aq, radi konstantno dok je svijetlo upaljeno, a poklopac mi je otvoren samo 5cm na suprotnoj strani ventilatora, tek toliko da ventilator može saugat zrak izvana i provuč ga kroz poklopac i stvarno mogu reč da nema problema, voda je max 26oC, čak moram pazit kad temperature padnu ko prošli tjedan da mi temp u aq ne padne ispod 25oC.
Ovo sam napisala jer sam primjetila da dosta ljudi stavlja ventilator da upuhuje zrak u aq što nije toliko učinkovito, kao i pogriješe jer ostave previše otvoren poklopac pa se ne dobi to strujanje zraka koje pobere toplinu od lampi.
Zagreb

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #14 u: Srpanj 30, 2009, 13:34:12 poslijepodne »
Vandalka,thnx na korisnom savjetu  :up: .

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 30, 2009, 13:39:46 poslijepodne »
Iako ovo nije tema vidim da imate svi problem sa hlađenjem... Evo ja imam 4xT5 39w 850mm i ventilator je stavljen da vuče zrak van i aq, radi konstantno dok je svijetlo upaljeno, a poklopac mi je otvoren samo 5cm na suprotnoj strani ventilatora, tek toliko da ventilator može saugat zrak izvana i provuč ga kroz poklopac i stvarno mogu reč da nema problema, voda je max 26oC, čak moram pazit kad temperature padnu ko prošli tjedan da mi temp u aq ne padne ispod 25oC.
Ovo sam napisala jer sam primjetila da dosta ljudi stavlja ventilator da upuhuje zrak u aq što nije toliko učinkovito, kao i pogriješe jer ostave previše otvoren poklopac pa se ne dobi to strujanje zraka koje pobere toplinu od lampi.

moj primjer ne potvrđuje tvoju tvrdnju, 2 ventilatora upuju zrak u aq i sa 30 spustili na 23 stupnja, u sobi mi je 26, tak da baš ne drži vodu  ;)

evo ovdje se vidi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=33094.0

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Srpanj 30, 2009, 18:19:29 poslijepodne »
Moj primjer potvrđuje moju tvrdnju i bome drži vodu... na dobroj temperaturi  ;)

Link ne kužimm osim tvoje jedne rečenice da si stavil 2 ventilatora i da je sad super. A to sam ja upravo rekla- ili 2 ventilatora da upuhuju ili 1 da sauga zrak van...  :D
Najbolja solucija je dakako 2 ventilatora svaki na suprotnoj strani jedan upuhuje a drugi puše zrak van, tako se napravi odlična cirkulacija zraka i pokupi najviše topline od svijetla u najkraćem vremenu.

I sjećam se prvog ljeta kad sam i ja stavljala zaleđene boce u aq!  :-[ Kad sam to rekla svi se hvatali za glavu  :D

Ajde, sretno svima sa tom temperaturom i nadam se da će i nama bit lakše ubrzo, bar nama koji ostajemo u Zgu...  :dead:
Zagreb

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 31, 2009, 11:38:40 prijepodne »
Moj primjer potvrđuje moju tvrdnju i bome drži vodu... na dobroj temperaturi  ;)

Link ne kužimm osim tvoje jedne rečenice da si stavil 2 ventilatora i da je sad super. A to sam ja upravo rekla- ili 2 ventilatora da upuhuju ili 1 da sauga zrak van...  :D
Najbolja solucija je dakako 2 ventilatora svaki na suprotnoj strani jedan upuhuje a drugi puše zrak van, tako se napravi odlična cirkulacija zraka i pokupi najviše topline od svijetla u najkraćem vremenu.

I sjećam se prvog ljeta kad sam i ja stavljala zaleđene boce u aq!  :-[ Kad sam to rekla svi se hvatali za glavu  :D

Ajde, sretno svima sa tom temperaturom i nadam se da će i nama bit lakše ubrzo, bar nama koji ostajemo u Zgu...  :dead:

e čitaj dario  čitaj :k022: :k022: :doh:

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 04, 2009, 00:30:36 prijepodne »
tužna vijest.. nkon 2-3 dana sve su otišle. kaput... vjerijatno im nijr odgovarala moja voda..

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #19 u: Kolovoz 04, 2009, 07:40:25 prijepodne »
:( :( :(

vjerojatno nije dovoljno zacikliran akvarij ... probaj nakon nekog vremena opet ali provjeri prvo kakva je voda s testerima
Trigon190
Cayman 60

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #20 u: Kolovoz 04, 2009, 22:53:56 poslijepodne »
Neonke je najbolje stavljat u 6mjeseci star akvarij. Neonke su jako osjetljive ribe i treba im jako dobro zacikliran akvarij.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 14, 2009, 09:37:13 prijepodne »
Neonke je najbolje stavljat u 6mjeseci star akvarij. Neonke su jako osjetljive ribe i treba im jako dobro zacikliran akvarij.
ja sam ih stavil nakon 3 tjedna i sve ok, ovisi iz kakvog su uzgoja, tak da baš ta priča i ne stoji

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #22 u: Kolovoz 14, 2009, 10:10:30 prijepodne »
ja sam ih stavil nakon 3 tjedna i sve ok, ovisi iz kakvog su uzgoja, tak da baš ta priča i ne stoji

također stavljene nakon 20-ak dana, prvo pet pa nakon tjedan dana još 10, sve žive :)
Trigon190
Cayman 60

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #23 u: Kolovoz 14, 2009, 10:20:23 prijepodne »

također stavljene nakon 20-ak dana, prvo pet pa nakon tjedan dana još 10, sve žive :)

Ja kad sam formirao svojeg 660 litraša, neunke su ušle nakon dva tjedna isto kao i diskusi i sve OK. Cirkulacija akvarija bila je pospješena stavljanjem u pogon i već zacikliranog filtera. Neonke i nisu toliko osjetljive kao što kažeš. Kod mene su znale biti par dana i na 32 stupnja i sve OK.