pozdrav!
nisam strucnjak za teratistiu ali za ukrasno bilje jesam jer mi je to u opisu posla!
naime, agave i aloe su sukulentne biljke koje uspijevaju u aridnim (sto ce reci susnim) predjelima planete i
kao takve trebaju toplinu i puno svijetla da bi rasle i razvijale se do svog maximuma. zbog svog stanista te
vrste (kao i drugi sukulenti u koje spadaju i brojne vrste cuvarkuca (Sempervivum sp., Echeveria sp. ili
Crassula sp. iz porodice Crassulaceae), ali i mljecika Euphorbia sp. iz porodice Euphorbiaceae) imaju
zadebljale listove i/ili stabljike, koji su ponekad prekriveni raznim dlacicama, bodljama i zadebljanjima koja
ima omogucavaju obranu i sakupljanje rose i kisnice.
sto se konkretno agave i aloe tice, nisam bas presiguran da bi one bile dobre u terarijima zbog svoje
velicine. naime, agava naraste do 2m visine (samo listovi, a sa cvjetnom stabljikom i do 5m), a aloe naraste
do 1m. ali, tu sad dolazi druga strana medalje! i jedna i druga rastu sporo, pa im da dostignu te visine
trebaju godine. to je mozda i dobro jer ih se onda moze staviti u terarij dok su male i izvaditi kad postanu
prevelike. jos jedna stvar je dobra, a to je da u teglama rastu jos sporije zbog nedostatka prostora u kojem
bi se korjenov sustav mogao siriti i razvijati. s druge strane, cuvarkuce i mljecike su manjeg rasta sto ih
cini idealnima za upotrebu u malim prostorima.
jos jednu stvar trebam naglasiti. sve ove vrste koje sam nabrojao trebaju puno svjetla i nisku vlaznost zraka. u suprotnom, kada je vlaga zraka visoka, a svjetla premalo ili nije dobre kvalitete, biljke se izduzuju i postaju svjetlije (nedostatak klorofila). mislim da je to vazno za terarije ciji stanovnici trebaju visoku vlagu za zivot kao npr. kameleoni (jel tako?).
evo, nadam se da sam malo pomogao.
pozdrav!
davor