Pozdrav. Kao što vidite u naslovu posta, imam dva problema.
1. Po ovim vrućinama temperatura vode u akvariju poraste čak iznad 28 stupnjeva (jednom sam vidio da je bilo blizu 29). Je li to problem za ribe? Obično se kaže da je neka optimalna temperatura između 24 i 26 stupnjeva. Ako je problem, na koji način sniziti temperaturu?
2. Drugi problem (sumnjam da je povezan s prvim problemom jer taj problem imam već dugo) je najezda puževa. Kako to riješiti jer ih ima jako puno? Pokušavao sam sa sredstvom protiv puževa (mislim da se zove Snailgol ili tako nešto, kupljeno u Pet centru na preporuku prodavača) i to riješi problem ali samo na kratko. Prema riječima prodavača, sredstvo djeluje samo na žive puževe, ali ne i na ličinke. Da li ima neki drugi način da potpuno "istrijebim" puževe iz akvarija?
3. Trebam savjet kako očistiti akvarij. Pročitao sam da se kod promjene vode mijenja samo 10-15% vode ali na dnu imam dosta "smeća" pa me zanima kako to pokupiti? Probao sam crijevom kod promjene vode, ali ne mogu pokupiti sve. Da li se smije promijeniti kompletna voda u akvariju? Spužve iz filtera ne bi mijenjao nego bi ih za vrijeme dok promijenim cijelu vodu stavio u kantu s vodom koju izvadim iz akvarija. Hoću li tako pobiti "dobre" bakterije koje služe filtriranju?
4. Da li se i koliko često smiju mijenjati spužve iz filtera? Pretpostavljam da se ne smiju promijeniti sve odjednom.
Eto, za sada toliko. Hvala svima koji su bili strpljivi i pročitali post do kraja, a pogotovo onima koji mi pomognu.
Saša