Kolovoz 09, 2025, 22:57:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem sa pretoplom vodom i invazijom puževa te malo savjeta...  (Posjeta: 2334 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Problem sa pretoplom vodom i invazijom puževa te malo savjeta...
« u: Lipanj 17, 2009, 18:46:20 poslijepodne »
Pozdrav. Kao što vidite u naslovu posta, imam dva problema.

1. Po ovim vrućinama temperatura vode u akvariju poraste čak iznad 28 stupnjeva (jednom sam vidio da je bilo blizu 29). Je li to problem za ribe? Obično se kaže da je neka optimalna temperatura između 24 i 26 stupnjeva. Ako je problem, na koji način sniziti temperaturu?

2. Drugi problem (sumnjam da je povezan s prvim problemom jer taj problem imam već dugo) je najezda puževa. Kako to riješiti jer ih ima jako puno? Pokušavao sam sa sredstvom protiv puževa (mislim da se zove Snailgol ili tako nešto, kupljeno u Pet centru na preporuku prodavača) i to riješi problem ali samo na kratko. Prema riječima prodavača, sredstvo djeluje samo na žive puževe, ali ne i na ličinke. Da li ima neki drugi način da potpuno "istrijebim" puževe iz akvarija?

3. Trebam savjet kako očistiti akvarij. Pročitao sam da se kod promjene vode mijenja samo 10-15% vode ali na dnu imam dosta "smeća" pa me zanima kako to pokupiti? Probao sam crijevom kod promjene vode, ali ne mogu pokupiti sve. Da li se smije promijeniti kompletna voda u akvariju? Spužve iz filtera ne bi mijenjao nego bi ih za vrijeme dok promijenim cijelu vodu stavio u kantu s vodom koju izvadim iz akvarija. Hoću li tako pobiti "dobre" bakterije koje služe filtriranju?

4. Da li se i koliko često smiju mijenjati spužve iz filtera? Pretpostavljam da se ne smiju promijeniti sve odjednom.

Eto, za sada toliko. Hvala svima koji su bili strpljivi i pročitali post do kraja, a pogotovo onima koji mi pomognu.

Saša

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
Odg: Problem sa pretoplom vodom i invazijom puževa te malo savjeta...
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2009, 18:59:35 poslijepodne »
Pozdrav. Kao što vidite u naslovu posta, imam dva problema.

1. Po ovim vrućinama temperatura vode u akvariju poraste čak iznad 28 stupnjeva (jednom sam vidio da je bilo blizu 29). Je li to problem za ribe? Obično se kaže da je neka optimalna temperatura između 24 i 26 stupnjeva. Ako je problem, na koji način sniziti temperaturu?

2. Drugi problem (sumnjam da je povezan s prvim problemom jer taj problem imam već dugo) je najezda puževa. Kako to riješiti jer ih ima jako puno? Pokušavao sam sa sredstvom protiv puževa (mislim da se zove Snailgol ili tako nešto, kupljeno u Pet centru na preporuku prodavača) i to riješi problem ali samo na kratko. Prema riječima prodavača, sredstvo djeluje samo na žive puževe, ali ne i na ličinke. Da li ima neki drugi način da potpuno "istrijebim" puževe iz akvarija?

3. Trebam savjet kako očistiti akvarij. Pročitao sam da se kod promjene vode mijenja samo 10-15% vode ali na dnu imam dosta "smeća" pa me zanima kako to pokupiti? Probao sam crijevom kod promjene vode, ali ne mogu pokupiti sve. Da li se smije promijeniti kompletna voda u akvariju? Spužve iz filtera ne bi mijenjao nego bi ih za vrijeme dok promijenim cijelu vodu stavio u kantu s vodom koju izvadim iz akvarija. Hoću li tako pobiti "dobre" bakterije koje služe filtriranju?

4. Da li se i koliko često smiju mijenjati spužve iz filtera? Pretpostavljam da se ne smiju promijeniti sve odjednom.

Eto, za sada toliko. Hvala svima koji su bili strpljivi i pročitali post do kraja, a pogotovo onima koji mi pomognu.

Saša

1. tražilicom pronađi na forumu...desetak tema je otvoreno zbog pretople vode
2. botie macracanthe-ima još riba koje su prirodni neprijatelji puževa,ali u mom slučaju su se pokazale ove uspješnima.
3. na crijevo ufiksiraj bocu od pola litre,odreži dno i napravio si usisavač za akvarij...na taj način češ lakše očistiti    dno,a da ne usisaš šljunak...za ostatka pitanja pročitaj vodić za početnike na glavnoj strani
4. ja ih nisam nikad mijenjala,ali ako postoji potreba drugi dio tvog pitanja je dobro pretpostavljen

u svakom slučaju-vodić za početnike ;)

Offline sasha

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2009, 19:06:38 poslijepodne »
1. tražilicom pronađi na forumu...desetak tema je otvoreno zbog pretople vode

OK, ovo sam pronašao s tim da poklopac cijelo vrijeme držim otvoren. Još moram samo probati isključiti grijač da vidim da stvarno nije pokvaren.

2. botie macracanthe-ima još riba koje su prirodni neprijatelji puževa,ali u mom slučaju su se pokazale ove uspješnima.

Za botie su mi rekli i u Pet centru, ali nema pomoći. Kupio sam jednog (imam akvarij od 120 litara) jer mi je prodavač rekao da je za takav akvarij jedna botia dovoljna.

3. na crijevo ufiksiraj bocu od pola litre,odreži dno i napravio si usisavač za akvarij...na taj način češ lakše očistiti    dno,a da ne usisaš šljunak...za ostatka pitanja pročitaj vodić za početnike na glavnoj strani

OK, pročitat ću i isprobati.

4. ja ih nisam nikad mijenjala,ali ako postoji potreba drugi dio tvog pitanja je dobro pretpostavljen

u svakom slučaju-vodić za početnike ;)

Hvala na odgovorima.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2009, 19:19:16 poslijepodne »

1. postoje i ventilatori  za komp.koje ekipa spaja u poklopac akvarija
2. botie  ne narastu preko noći, ja ih imam šest komada u 220 litara i  ne samo da nema puževa,već im extra ubacujem puževe
3. :up:
4. ;)

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 19, 2009, 19:38:22 poslijepodne »
Botie su društvene ribe, pa je preporučljivo da ih imaš barem tri-četiri.Za tvoju veličinu akvarija najbolje bi odgovarale lochahate ili striate.Meni su one potamanile sve puževe, ali im treba malo vremena za prilagodbu.

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #5 u: Lipanj 19, 2009, 22:31:22 poslijepodne »
dobro ti kaze renata, striata je dobar odabir za tvoj akvarij, mala a ucinkovita ,!!!!
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........