Srpanj 23, 2025, 04:54:48 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Naultinus grayii  (Posjeta: 1527 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline puska

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Naultinus grayii
« u: Prosinac 03, 2009, 14:09:41 poslijepodne »
Evo ak netko zna nesto o tim gusterima bio bi mu vrlo zahvalan na svakoj informaciji, jako mi se svida, ali za sad se raspitujem samo onako informativno nista ozbiljno,znaci onak neke osnovne informacije:kolko naraste, koliki bi mu trebao terarij i kakva rasvijeta i cime se hrani.Cuo sam da im temperatura mora biti jako niska preko noci pa me zanima dal bi to bilo nekak izvedivo, i koja je otprilike cijena ovog gustera ako se uopce moze nabavit?

Hvala!  ;)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Naultinus grayii
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2009, 17:55:01 poslijepodne »
Ovaj gušter s Novog Zelanda dugo je smatran "svetim Gralom" teraristike.
Iako ih nekolicina europskih uzgajivača uspješno uzgaja več zadnjih nekoliko godina, još uvijek su rijetki a cijene su im paprene (vidio sam ih pred godinu-dvije po 1500-2000€).
Obzirom da se radi o planinskoj vrsti koja ima neobičan metabolizam za jednog guštera - sličniji je tuatari ili nekim vodozemcima - nije mu lako osigurati uvjete u terariju. Naime zahtijeva relativno visoku vlagu u kombinaciji s niskim temperaturama, kao i veliku razliku u dnevnoj i noćnoj temperaturi.
Ova vrsta guštera je u prirodi aktivna i kod vrlo niskih temperatura - često ne više od +5C!
Evo jedne zgodne slike iz divljine da ti dočara o čemu pričam:

Nadam se da će se s vremenom razviti tehnike uzgoja ove vrste, jer i sam slinim za njima već dugi niz godina... :drool:

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2009, 17:57:21 poslijepodne »
Jako su ljepi al 1500-2000 eura  :o

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2009, 21:01:16 poslijepodne »
nda...baš vam fala... bila sam hepi dok nisam znala za ovu vrstu a sad razmišljam dal je pametno opljačkat lokalnu banku...

:D :D :D

jednog dana...kad bu Kisa bogata i slavna profesorica biologije i kemije.... onda će ovo malo zeleno čudo hopsat meni po sobi  8)

Offline puska

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2009, 21:02:39 poslijepodne »
Auuuu tak puno kostaju nemogu vjerovat, jako su zahtjevni kak bi se na koju foru postigla vlaga u terariju ak je hladno(kak ce voda isparavat), zestoki su za drzanje stvarno nema sta, ali u nadi je spas  ;)
Nino G valjda ce jednog dana u skorijoj buducnosti i nama obicnim smrtnicima bit dostupni, ali ako ti jos nemas iskustva s njima cisto sumnjam da cu ga ja ikad imat  :D
Ja kad sam vidi mislio to kao i drugi neki gekoni tipa Gekko vittatus il tak nesto kad ono vrh vrhova, u covjece sta visoko pucam al i nisko padam sve mi se cini  :D
Hvala na infu Nino G!

Offline Timo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Maribor
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2009, 10:23:42 prijepodne »
Pozdrav kolegi! Ovo su stvarno lijepi gekoni, i lijepši kad jih vidiš u živo! Cijene su pale na 1500€ za mladiča, cene so visoke, jer so živorodni i imajo malobrojna legla po 2 mladiča. Vrtsa se uspješno razmnožava u ujetništvu, par mojih kolega ima sad bebe, ljudje mislijo, da jih nije jer je Naultinus scena jako zadržana.

Nino, ovo nije slika iz divljine, ovo je slikano u Švici kod mog prijatelja Nicolasa Defabiana.

Lep pozdrav

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2009, 13:23:33 poslijepodne »
i dalje puno...
dragi nebi bio hepi kad bi ga pitala za guštera koji mu maltene dođe 3 mjesečne plače *cvil*