Lipanj 01, 2025, 13:01:29 poslijepodneNajnoviji Član: Osman123

Autor Tema: Vodena kornjača - pomoć  (Posjeta: 8732 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline l.e.x.i

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Vodena kornjača - pomoć
« u: Svibanj 11, 2009, 12:09:08 poslijepodne »
Pozdrav,

imam 3 vodene kornjače, kupljene su dok su bile male male prije 8 mjeseci. Imaju velik akvarij, sunca, kamenja, redovito mijenjam vodu i hranim ih.

Dvije od te tri su super, lijepo jedu i rastu i živahne su. No treća je ostala mala mala kakva je bila i prije 8 mjeseci. Dugačka je negdje 3 cm, jede, ali dosta manje od druge dvije. Spava puno više nego druge dvije. Ne znam u čemu je problem. Help?

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
Odg: Vodena kornjača - pomoć
« Odgovori #1 u: Svibanj 11, 2009, 13:24:54 poslijepodne »
Bilo bi dobro da nam kažeš koje vrste su ti kornjačice, može i tu biti razlika u veličini, a drugo postoje kornjače koje su pasivnije, ako nemaju simptome kosog plivanja, plutanja ili neke druge, pa da znaš dal' su bolesne, upala pluća i sl.
Mala kornjača ima slabiji imunitet, jer je u fazi razvoja, ovoj tvojoj čak bi bilo dobro dati dodatnu kuru vitamina i pojačati prehranu, možda ju izlolirati u manji prostor sa opremom i posebno joj se posvetiti.
Očito nešto nije kako treba, pa trebaš dati više podataka.
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline l.e.x.i

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 11, 2009, 13:47:40 poslijepodne »
ne znam koje je vrste, ali evo slika ako pomaže..

nema nikakvo neobično ponašanje, normalno pliva, hoda, roni, sve.. samo puno spava i malo jede. Ali tako je od prvog dana, dakle nije novost. Najviše me brine to što ne raste :(

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2009, 14:00:28 poslijepodne »
Sasvim je normalno da nerastu sve kornjacu
iste dobi (pa cak i iz istog legla) istom brzinom.
Mozda je potiskuju ostale dvije, pri hranjenju su jednostavno jace.
To sto puno spava, je jednostavno sto je kronjaca plasljivbija od ostalih dvije.
Dok normalno jede, nemas razlog za pretjeranu brigu.
Mozes je eventualno odvojiti i posebno odhraniti.

To su zutouhe kornjace. Narastu velike :)

To sareno kamenje je uzasno
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Svibanj 11, 2009, 17:01:27 poslijepodne »
Pozdrav,

imam 3 vodene kornjače, kupljene su dok su bile male male prije 8 mjeseci. Imaju velik akvarij, sunca, kamenja, redovito mijenjam vodu i hranim ih.

Dvije od te tri su super, lijepo jedu i rastu i živahne su. No treća je ostala mala mala kakva je bila i prije 8 mjeseci. Dugačka je negdje 3 cm, jede, ali dosta manje od druge dvije. Spava puno više nego druge dvije. Ne znam u čemu je problem. Help?

Malo je neobicno da u 8 mjeseci kornjaca nije nista narasla. Ako mozes odgovori na sljedeca pitanja jer ti sa detaljnijim informacijama mozemo dati konkretniji odgovor:

Koliko je velik akvarij?
Da li imas grijac?
Da li imas filter?
Da li imas lampu za grijanje kopna i UVA-UVB lampu?
S cime ih sve hranis?

Kad kazes da imaju sunca sto tocno mislis pod time? Spektar suncevog zracenja koji je vazan za gmazove se profiltrira prolaskom kroz staklo. Kada drzis kornjace u akvarijskim uvjetima UVA-UVB rasvjeta je neophodna.

Da li prilikom hranjenja pazis da sve kornjace dobe dostatnu kolicinu hrane?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline l.e.x.i

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 11, 2009, 18:18:31 poslijepodne »
Malo je neobicno da u 8 mjeseci kornjaca nije nista narasla. Ako mozes odgovori na sljedeca pitanja jer ti sa detaljnijim informacijama mozemo dati konkretniji odgovor:

Koliko je velik akvarij?
Da li imas grijac?
Da li imas filter?
S cime ih sve hranis?

Kad kazes da imaju sunca sto tocno mislis pod time? Spektar suncevog zracenja koji je vazan za gmazove se profiltrira prolaskom kroz staklo. Kada drzis kornjace u akvarijskim uvjetima UVA-UVB rasvjeta je neophodna.

Pazim kod hranjenja, baš zato što je manja od njih. Nekad jedu sve tri na istom mjestu, ali većinom svaka jede na odvojenim mjestima u akvariju i ne guraju se međusobno. Sve tri uvijek ostave malo hrane, ali ne želim im dati manje da im ne bi bilo premalo.

Imam filter, akvarij je 60x30 cm, visina vode je negdje 10-ak cm, imaju par kamenja pod vodom, a par ih izlazi na površinu. Nemam grijač jer mi je u sobi uvijek toplo. Akvarij se nalazi na stolu koji je blizu prozora pa prijepodne dobije sunca, ali ne toliko da se voda ugrije, nego čisto svjetlosti. S tim da sunce ne upada kroz staklo akvarija, nego direktno na vodu, i to samo na jedan dio. Stolna lampa se ne nalazi na stolu, tako da im ona ne može smetati.

Hranim ih suhom hranom, pročitala sam da vole i sirovo meso, ali ne vidim kako bi ga pojele s obzirom da ne mogu ni cijelog crvića staviti u usta nego si ga capicama prepolove :D

Kornjačica se čini zdrava i oke, samo me brine ta njena veličina.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #6 u: Svibanj 11, 2009, 20:32:17 poslijepodne »

Koliko je velik akvarij?
Da li imas grijac?
Da li imas filter?
S cime ih sve hranis?

Pazim kod hranjenja, baš zato što je manja od njih. Nekad jedu sve tri na istom mjestu, ali većinom svaka jede na odvojenim mjestima u akvariju i ne guraju se međusobno. Sve tri uvijek ostave malo hrane, ali ne želim im dati manje da im ne bi bilo premalo.

Imam filter, akvarij je 60x30 cm, visina vode je negdje 10-ak cm, imaju par kamenja pod vodom, a par ih izlazi na površinu. Nemam grijač jer mi je u sobi uvijek toplo. Akvarij se nalazi na stolu koji je blizu prozora pa prijepodne dobije sunca, ali ne toliko da se voda ugrije, nego čisto svjetlosti. S tim da sunce ne upada kroz staklo akvarija, nego direktno na vodu, i to samo na jedan dio. Stolna lampa se ne nalazi na stolu, tako da im ona ne može smetati.

Hranim ih suhom hranom, pročitala sam da vole i sirovo meso, ali ne vidim kako bi ga pojele s obzirom da ne mogu ni cijelog crvića staviti u usta nego si ga capicama prepolove :D

18l je premalo za čak 3 žutouhe kornjače. To je prepremalo...
Još oduzmi na kamenje i sve- dobiješ da imaju svega 10-ak litara za plivanje.
Grijač po mome bi trebala imati, jer vjerojatno dolazi do oscilacija u temperaturi a tu najviše pomaže grijač, koji termostatom regulira temp. i uključuje se onda kada ta temp. padne ispod zadane.
FILIP (Valpovo)

Offline l.e.x.i

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 11, 2009, 20:39:42 poslijepodne »
18l je premalo za čak 3 žutouhe kornjače. To je prepremalo...
Još oduzmi na kamenje i sve- dobiješ da imaju svega 10-ak litara za plivanje.
Grijač po mome bi trebala imati, jer vjerojatno dolazi do oscilacija u temperaturi a tu najviše pomaže grijač, koji termostatom regulira temp. i uključuje se onda kada ta temp. padne ispod zadane.

pa ne stavim im toliko vode zato što mi puhne, nego zato što sam vidjela da im toliko najviše odgovara. 10 cm visine za kornjače visine 2 cm, s tim da baš i ne idu često skroz do dna, ali idu često na kamenje. I nemaju toliko kamenja :P Za grijač sam pitala u pet centru, ali njega bih uzela jedino ako bih stavila više vode, jer nemaju manje grijače od onih za 20l. Ali već sam spomenula da mi je u sobi uvijek toplo.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #8 u: Svibanj 11, 2009, 22:23:33 poslijepodne »
NEMA VEZE AKO JE TOPLO, vjerojatno dolazi do pada temperature, a ne znam baš jel ugodno životinjicama, pogotovo ovim egzotama da im svako tolko temp. padne za 3 stupnja, onda se povisi na toliko.
Ako neki organizam, kao npr. tropske ribe i ove kornjačice ZAHTJEVAJU grijač, onda ne znam di je problem dati 80-100 kn za novi grijač.
Oscilacije u temperaturi su česte, a tu može pomoći only grijač.

Zatim, kornjača ovog tipa zahtjeva akvarij od minimalno 150 pa sve do 200l, a više od toga je uvijek bolje. Smatram da držanje kornjača nije zezancija - a 18l je ništa za njih, a kamoli ne za 3 kornjače, pa koliko god bile majušne i sitne. Svejedno smatram da im se treba pružiti ono što ih ide., dakle adekvatni uvjeti koji sadrže UVA, UVB svjetla i ine stvarčice, odlična filtracija jer kornjačice prljaju, grijač i veliki prostor na kopnu, dakle izvan vode.
Isto tako - hrana treba biti što raznovrsnija - akvarijsko bilje, salatica, kupovne kvalitetne hrane...itd.

Ne shvati ovo kao prijetnju, ali ako ne možeš adekvatne uvjete osigurati tim prekrasnim bićima koje su nerijetko izložene ovakvim situacijama [mali akvarij, bez grijača] - onda kornjače nisu za tebe pa pričekaj koju godinu kada budeš spreman/a za iste.

Pozdrav!
FILIP (Valpovo)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Svibanj 11, 2009, 22:35:45 poslijepodne »
Nemam grijač jer mi je u sobi uvijek toplo. Akvarij se nalazi na stolu koji je blizu prozora pa prijepodne dobije sunca, ali ne toliko da se voda ugrije, nego čisto svjetlosti. S tim da sunce ne upada kroz staklo akvarija, nego direktno na vodu, i to samo na jedan dio. Stolna lampa se ne nalazi na stolu, tako da im ona ne može smetati.

Kornjace nisu bas rasle jer nisu imale pravilne uvjete niti odgovarajucu prehranu.

Tebi se cini da je dovoljno toplo, ali nije, pogotovo ne po zimi u blizini prozora. Mladim kornjacama treba biti temperatura vode oko 25 stupnjeva, znaci u sobi bi cak trebalo biti 27-28 jer je voda obicno nesto hladnija od okoline. Ne vjerujem da bas grijes sobu na tako visoku temperaturu. Do sljedece zime obavezno nabavi grijac. Inace, ne pouzdaj se u informacije iz pet shopova, u tu kolicinu vode mozes bez problema ubaciti mali grijac od 25 W.

Kornjacama je potrebno sunce na kopnu (mjestu za suncanje), a ne iznad vode jer nemaju nikakve koristi od toga. Kornjace bi trebale imati pravilnu rasvjetu kroz cijelu godinu, svakako nabavi odgovarajucu UVA-UVB rasvjetu za gmazove.

One ne samo da vole meso, nego je ono neophodno za njihovo zdravlje i normalan razvoj. Suha hrana nije pravilna prehrana kornjaca, to je samo dodatak prehrani. Meso i ribu im mozes nasjeckati na male komade koje mogu odmah progutati, a da i ne narezes snasle bi se one vec...

Počni pravilno hraniti kornjace i poboljsaj im uvjete jer bi se lako mogle razboliti (pogotovo ta mala). Ako im trenutno ne mozes kupiti veci akvarij mozes ih drzati u velikoj plasticnoj posudi (sa odgovarajucom opremom naravno).
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #10 u: Svibanj 11, 2009, 22:49:15 poslijepodne »
Nemam grijač jer mi je u sobi uvijek toplo. Akvarij se nalazi na stolu koji je blizu prozora pa prijepodne dobije sunca, ali ne toliko da se voda ugrije, nego čisto svjetlosti. S tim da sunce ne upada kroz staklo akvarija, nego direktno na vodu, i to samo na jedan dio. Stolna lampa se ne nalazi na stolu, tako da im ona ne može smetati.

Kornjace nisu bas rasle jer nisu imale pravilne uvjete niti odgovarajucu prehranu.

Tebi se cini da je dovoljno toplo, ali nije, pogotovo ne po zimi u blizini prozora. Mladim kornjacama treba biti temperatura vode oko 25 stupnjeva, znaci u sobi bi cak trebalo biti 27-28 jer je voda obicno nesto hladnija od okoline. Ne vjerujem da bas grijes sobu na tako visoku temperaturu. Do sljedece zime obavezno nabavi grijac. Inace, ne pouzdaj se u informacije iz pet shopova, u tu kolicinu vode mozes bez problema ubaciti mali grijac od 25 W.

Kornjacama je potrebno sunce na kopnu (mjestu za suncanje), a ne iznad vode jer nemaju nikakve koristi od toga. Kornjace bi trebale imati pravilnu rasvjetu kroz cijelu godinu, svakako nabavi odgovarajucu UVA-UVB rasvjetu za gmazove.

One ne samo da vole meso, nego je ono neophodno za njihovo zdravlje i normalan razvoj. Suha hrana nije pravilna prehrana kornjaca, to je samo dodatak prehrani. Meso i ribu im mozes nasjeckati na male komade koje mogu odmah progutati, a da i ne narezes snasle bi se one vec...

Počni pravilno hraniti kornjace i poboljsaj im uvjete jer bi se lako mogle razboliti (pogotovo ta mala). Ako im trenutno ne mozes kupiti veci akvarij mozes ih drzati u velikoj plasticnoj posudi (sa odgovarajucom opremom naravno).

Hvala Kori ;)
FILIP (Valpovo)

Offline l.e.x.i

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 12, 2009, 10:17:12 prijepodne »

Zbilja nisam znala da im treba veći akvarij.. dok sam kupovala ovaj u pet centru, rekli su mi da je i on prevelik. Mislila sam kupiti veći dok malo narastu, ali mogu i sada :)

Po zimi akvarij nije bio u blizini prozora, nego na drugom toplijem mjestu. Temperatura sobe mi je oko 24 stupnjeva, pa vidim da mi ipak treba grijač.. ah well, shopping :D

Ali dvije kornjače su normalno rasle, samo ova jedna nije. Zato mi je bilo prilično neobično.

Puno hvala :)

Offline cuki1

• Punopravni član
    • www.kornjace.com
« Odgovori #12 u: Svibanj 12, 2009, 10:36:30 prijepodne »
Najbolje je dati sirovo meso u manjim komadićima, iznutrice - pileće srce i jetrica, a kada malo poodrastu i drugo meso koje je malo tvrđe /osim svinjetine/, ali u malim komadićima. Meso možeš pripremiti i u hrpicama zamrznuti. Možeš dati i slatkovodnu ribu,prihvatljivija je od morske zbog unosa soli.
A što se tiće one male kornjačice, ona je u stanju neke poluhibernacije, jer joj je hladno. Voda bi ti samo za nju trebala biti bar 26-27 stupnjeva. Ovako će ti se razboljeti.Kupi si onaj stakleni termometar, košta nekih 10-ak kuna.

To je ono što stalno trubimo, prije kupnje kornjače potrebno je o njima nešto i pročitati. I zbilja bi trebalo educirati ljude u pet centru.... :doh:

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 12, 2009, 10:38:01 prijepodne »
Puffy. Kori. Ima stvari koje ste tocno i dobro napisali.

Ali im a i stvari koje nemaju veze sa realnosti.
pocinjem se nervirati kada vidim koliko se gluposti pise za neke stvari.
Jos pogotovu kada se to tvrdi nekim navodnim "znanjem".
A iza toga nestoji apsulutno nista.

Prije svega, ponavljam:
Normalno je da ne rastu sve kornjace iz
istog legla istom brzinom, istom velicinom.
Normalno je da su neke "jace" od drugih.
Dominantniji od drugih. Te ce male kornjace se
brze razviti od drugih, odnsno neke koje su "slabije" ostace manje.
Tako je u prirodi, tako je i u hobistickom uzgoju.
Ne samo kod kornjaca nego kod svih zivotinja.
Naravno je isto tako moguce da kupiute tri male
kornjace koje se u istom vremeno skroz isto razvijaju.

Adekvatan smjestaj i pravilna hrana su A i O kod
drzanja kornjaca u zatocenistvo.
Pravilna rasvjeta, odgovarajuca velicina, kvaliteta vode,
mogucnost za kopno, odgovarajuca temparatura itd itd....

Pravilna ishrana, za mlade zutouhe meso,
nikako svinjsko, umjereno govedine,
pretezno riblje, i prirodno Gliste,
nuditi im bilje (vodena leca) primjer itd...
A NE "salatice"!!!

150 Litara za tri mlade kornjace od par cm je apsurd.
I svatko tko tvrdi da je to "potrebno" nema pojma o toj tematici.
Cak i oni koji imaju i mjesta i priliku da postave tolike akvarije,
nece to uraditi za tri kornjace od par cm.
Standardni akvarij od 54 Litre (60x30x30) je sasvim dovoljno i normalno za mlade kornjace.

Ja odhranjujem neke vrste kornjaca koje moraju biti
same u posudama od nepunih deset litara.
Jer je to jednostavno najpametniji nacin za nju.

Da ce ti kasnije trebati veci akvarijum, to je izvan svake diskusije.
Tko otvori i jednu stranicu o kornjacama, to u medju vremenu zna.

Preporucijo bi svakome od vas, da prije nego sto nesto toliko sigruno savjetujete
dobro se raspitate sto to uopste govorite, odnosno pisete (mislim konkretno na puffy).
Jer nevrijedi negdje nesto procitati i onda to bez razmisljanja preuzeti.
Ne krijem da me pocinje ignorisanje nervirati.
Kad naprimjer netko pita "dali kornjaca prepoznaje vlasnika svog?"
Onda mu se ljepo, objasni. Ono sto je svakom jasno tko se imalo bavi gmazovima.
I onda ti taj odgovori nesto poput "... ali ja ipak mislim suprotno".
(to trenutno na mom forumu slzucaj i gdje mi se po neznam ti koji puta postavlja pitanje:
.... koji ce mi vrag to sve ... ?).

Ili ovdje kada se napise da je nesto sasvim normalno...
(nitko vam nece dasti o biolo cemu 100% diagnozu dok nevidi zivotinju)
jer mnogi od vas bezpotrebno za neke stvari panicare.
I onda se prelazi preko toga kao da nije nista napisano.
A ja ono sto znam, tvrdim i stojim iza toga i necu dopustiti da
netko tko nezna tri razlicite vrste nabrojati tvrdi suprotno
i stime pravi nesigrune ostale clanove.
Svcatko od vas ima slobodu se zaliti na mene
ili moje savjete ili moje postove ili na moj pristup prema clanovima.
A odluku vodstva ove stranice ja cu naravno u svakom slucaju postivati.

(definitvno sam se raspisao ...)
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2009, 11:03:25 prijepodne od TITO »

Offline cuki1

• Punopravni član
    • www.kornjace.com
« Odgovori #14 u: Svibanj 12, 2009, 10:41:38 prijepodne »
Preklopili smo se, nastavi, ali nemoj se ljutiti :P
Jetrica i srce su izvukli moju bubu, to je mogla siroče gutati, a dalo joj je snage za rast, jesam u pravu?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 12, 2009, 11:14:11 prijepodne »
Preklopili smo se, nastavi, ali nemoj se ljutiti :P
Ne ljutim se, nije stvar u tome.
Nego me nervira ignorancija pojedinaca.

Jetrica i srce su izvukli moju bubu, to je mogla siroče gutati, a dalo joj je snage za rast, jesam u pravu?
Jesi, u pravu si. Takodjer bi tvoju bublicu izvukla da si joj davala i ribu, gliste.
Crvenouhe jesu mesozderi, kao odrasle jedu i bilje, ali ostaju pretezno i dalje mesozderi.
Naravno da ih trebamo tako i hraniti. Davati meso ali i nuditi im bilje (kao sto si rekla najbolje vodeno). Govedje srce, jetra je hrana sa kojom se hrane crveno-, zutouhe,
ali ne u retjeranom smislu. To je prejaka hrana.
Hrani je samo sa govedinom, i imat ces za dvije godine kornjacu koja bi trebala biti te velicine za tek nekih 6 godina. A to nije zdravo. Nije zdravo za njen oklop, za njene organe.
To je cinjenica koja je se ustanovila i nije djabe da iskusni hobisti, veterinari, i svi drugi koji se time bave, kazu da se to treba umjereno davati. (Postoje cak i oni koji savjetuju skroz od toga odustati).
Ja svoje hranim pretezno sa onom zelehranom, ako se sjecas. U njoj je takodjer dio sadrzaja govedina. Nekada dajem i samo pliece srca, govedinsko srce ... ali nekad samo. Umjereno.

Svinjsko, nemoj davati nikad kornjacama. Premasno je, Steti kornjaci. I pored toliko
raznih stvari koje im se mogu dati, netrebamo uzimati ono sto im preko duzeg perioda skodi.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #16 u: Svibanj 12, 2009, 14:00:00 poslijepodne »

Normalno je da ne rastu sve kornjace iz
istog legla istom brzinom, istom velicinom.
Normalno je da su neke "jace" od drugih.
Dominantniji od drugih. Te ce male kornjace se
brze razviti od drugih, odnsno neke koje su "slabije" ostace manje.
Tako je u prirodi, tako je i u hobistickom uzgoju.
Ne samo kod kornjaca nego kod svih zivotinja.
Naravno je isto tako moguce da kupiute tri male
kornjace koje se u istom vremeno skroz isto razvijaju.

Sa svojim odgovorom nisam negirao niti ignorirao ovo sto si napisao, oprosti ako si to tako shvatio. Pojedine kornjace uvijek zaostaju u odnosu na druge, ali kad je l.e.x.i rekla da ta jedna bas nista nije narasla (iako vjerovatno je, ali neprimjetno) bilo mi je sumnjivo. Na kraju je ipak ispalo da ih nije pravilno hranila i da nije imala potrebnu opremu.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 12, 2009, 14:29:09 poslijepodne »
Moj post se u vecini nije odnosio na tebe, nego na drugog "savjetnika".
Trebao bi me u medju vremenu bolje poznavati.
A i utjecaj spomenute teme sa mog foruma igra ulogu sto
potpuno svjestno i burno burno reagiram.

Ali kada vec spominjes. Hrana u ovom slucaju ne igra toliku ulogu,
inace bi sve tri bile istog (malog) rasta, ili barem dvije kornjace
bile manjeg rasta od druge. Ljudi odhrane Kornjacu citav zivot samo
sa kupovnim, susenim rakovima. I uz to sve dolazi cinjenica da je
period prekratak (par mjeseci ako se nevaram ?) da bi hrana toliko
mogla utjecati na jednu kornjacu, pored dvije koje brze razvijaju.
Kornjaca jede, pliva, roni. Vlasnik pazi da dsobio "svoj dio".
Ako se sve to uzme u obzir, onda nema sto drugo biti nego da se
jedna slabije/sporije razvija od druge dvije.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #18 u: Svibanj 12, 2009, 14:51:47 poslijepodne »
nemam pojma o kornjačama, ali sam sigurna da u prirodi kamenčići ovakvih boja ne postoje.. obzirom da su kornjačice ipak u zatočeništvu,bilo bi lijepo barem djelomično fingirati prirodu :up:

ne brini,svi smo imali svoje bisere na početku...no,kad joj napraviš prirodnije okruženje,vidjet ćeš kako će ti se sve činiti još ljepšim :up: posebno glavne glumice ;)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #19 u: Svibanj 12, 2009, 18:51:13 poslijepodne »
Ispričavam se svima što ovako upadam u temu, ali moram primjetiti da se nakon svih ovih postova l.e.x.i. vjerovatno osjeća vrlo zbunjena. Pali su savjeti i kontrasavjeti a autoriteti su se konfrontirali oko esencijalnih pitanja. Pokušat ću, stoga, sažeti ono što je bitno:

- Treba poboljšati uvjete držanja (postaviti grijač i eventualno osigurati UV rasvjetu.)
- Poželjno je slabiju jedinku izdvojiti u drugi akvarij (s istim uvjetima) kako bi mogla nesmetano doći do hrane
- Promijeniti (poboljšati) način ishrane (umjesto suhe hrane osigurati svježu mesnu hranu - riba, pileće iznutrice, goveđe srce, gliste, različiti kukci, itd.)

Što se tiče uređenja akvarija, šareni kamenčići su pitanje osobnog ukusa vlasnika, ali nikako ne mislim da je to kornjačama bitno, niti da utječe na njihov razvoj. Osobno preferiram što prirodnije uređenje, ali to, ponavljam, nije bitno.

Pozdrav
Nino

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 12, 2009, 19:38:20 poslijepodne »
Hvala Nino, to u biti i jeste najvaznije,
skrenuti paznju i dati odgovor na temelju pitanja.

Slazem se stobom da clan koji postavi pitanja,
bude malo zbunjen poslje ovakvih postova.
S'druge strane opet kad pomislim, ako netko, bez obzira tko,
dodje ovdje i nezna razlikovat od koga dobija savjet,
onda neznam koliko ima svrhe tu jos tvrditi neke stvari i uvjeravati.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #21 u: Svibanj 12, 2009, 20:28:19 poslijepodne »
Imao sam kornjačicu u 10 litaru, malu žutouhu, kojoj se na kraju oklopčić smekšao - koristio sam i neke vitamine, no bez UV rasvjete nije bilo ništa moguće.
Od tada ne mislim držati kornjače u tako malim akvarijima - only minimalno 150l - to je moje mišljenje i mislim da su to te životinje zaslužile ;)
No, kako se ja ne bih dalje petljao po ovoj temi - odlazim iz iste - svoje mišljenje sam iznio, a vjerujem da ti TITO imaš puno više znanja o kornjačama, pa tko sam ja da pametujem? Jel? :D

Pozdrav,
Filip!
FILIP (Valpovo)

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 12, 2009, 20:49:00 poslijepodne »
ti TITO imaš puno više znanja o kornjačama, pa tko sam ja da pametujem? Jel?
ocito je tako, inace nebi tvrdio da trebas 150 litara za kornjacu od par cm.