Srpanj 11, 2025, 00:01:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako urediti ak.  (Posjeta: 1705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Silver24

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
kako urediti ak.
« u: Travanj 17, 2009, 12:18:48 poslijepodne »
evo ovako, idemo opet ispočetka.....kupio sam RIO 400 i sad ga namjeravam staviti u pogon....
naravno htio bih čuti i vaše mišljenje....
kanister filter i grijač kupljeni novi, pozadinu radim sam!!!

a sada me zanima malo stvari oko bilja, jer do sada nisam imao susret sa CO2, a to sam dobio sa ovim ak.
kako staviti CO2, gdje, jer se to treba nešto posebno regulirati,paziti?
A za podlogu sam mislio samo staviti kvarcni pijesak,jer u sadašnjem ak. mi je ok, i bilje raste bez problema, naravno tu i tamo stavim gnojivo u tekućem stanju.
hvala
Jetta VR-6
zagreb

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
Odg: kako urediti ak.
« Odgovori #1 u: Travanj 17, 2009, 12:24:59 poslijepodne »
za početak imaš lijepu litražu.trebao bi nam reći kakav uopće želiš slagati akvarij?biljni,ciklidni,koji ciklidni? inače co2 ti se koristi kad ima dosta i bilja i dovoljno rasvjete.a za dobar rast bilja trebala bi ti i podloga.kažem trebala a ne i da mora ali je bolje.ima ljudi koji imaju akvarije i bez podloge ali tu je onda gnojidba svakodnevna,češće promjene vode i svašta nešto.inače co2 češ staviti u upotrebu tek kad zasadiš bilje i kad ga bude dosta.ako misliš staviti par biljčica onda ti nije potrebno..

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 17, 2009, 12:38:55 poslijepodne »
mislio sam biti i dalje znači tropski-biljni,jer mi je to lijepo, makar sam razmišljao i o ciklidnom,ali ne znam....
do sada sam imao jedan od 40l i 80 l koji je još uvijek u funkciji...i kad složim ovaj  trebao bi prebaciti ribe i bilje u veliki. makar dok nebudem zadovoljan nejdu ribice iz maloga van.....
htio bi imati lijepo i zdravo bilje, a opet ne previše,ako me razumiješ....ono iza velike, pa srednje biljke i niskog rasta...
e sad kupio sam jednom ne znam ime,ali svi kažu da dobiješ golf teren sa njom, i nije mi uspjelo....puno sam gledao akvarije i nagledao svačega i zato sad ovdje pišem,jer jednostavno ima puno lijepih ak. i ja bih najrađe imao sve takve... :D :D
Jetta VR-6
zagreb

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Travanj 17, 2009, 12:39:58 poslijepodne »
Ako misliš imati biljni,svakako stavi hranjivu podlogu.Šteta da to ne učiniš odmah.Ipak je to krasan akvarij što se litraže tiče.Na početku si pa si odmah napravi besprijekorno.

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 17, 2009, 12:42:50 poslijepodne »
pa da, to je.....rekao sam da ako treba 6mj. slagati onda 6mj. ali hoću da to bude kako teba.....

jer sa ovim malim sam se zeznuo, nabrzinu radio, i onda opet morao sve ispočetka...lol

e sad ima koja druga stvar za podlogu osim zemlje???
Jetta VR-6
zagreb

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Travanj 17, 2009, 13:02:33 poslijepodne »
zemlja ti je najisplativija podloga što se tiće cijene i kvalitete, jer ove gotove podloge su dosta skupe a tebi bi je trebalo dosta za taj akvarij...

Nebi ti preporučio kvarcni pijesak, jer bilje u njemu ne raste kako treba, stavi zemlju za cvijeće koja se prije toga namaće nekoliko tjedana i na to šljunak granulacije 1-3 mm, možeš to razdvojiti onom mrežicom za žbuku da ti se zemlja ne diže pri sadnji bilja, pronađi na forumu, ima puno tema o tome.

CO2 kasnije kada se bilje primi i malo razraste...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Travanj 17, 2009, 13:36:59 poslijepodne »
možeš to razdvojiti onom mrežicom za žbuku da ti se zemlja ne diže pri sadnji bilja, pronađi na forumu, ima puno tema o tome.
CO2 kasnije kada se bilje primi i malo razraste...

Na ovom forumu nema gotovo nista o tom razdvajanju, ali evo posto ja to imam u aq, reci cu ti da to ne radis. Zasto? Zbog zaustavljanja gasova iz podloge, koji se onda nakupljaju. Naravno dovoljno debeo sloj sljunka, te pazljivo sadjenje i cupanje se podrazumijevaju kod zemlje. :up:

CO2 savjetujem odmah... :up:

Reci nam kakav sistem si dobio? :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #7 u: Travanj 17, 2009, 13:44:11 poslijepodne »
za te biljke kao tepihić ti treba hranjiva podloga,jako puno svjetla i jako puno prehrane bilja.zemlju možeš staviti za cvijeće,par tjedana je namačeš u vodi.isto tako odeš u baumaxa ili slično i uzmeš fini sitni kvarcni pijesak,imaš ga uzeti i vreća od 25 kg ti dođe oko 20-27 kn kako gdje.gledaj da ti ne bude sitniji od 0,8 jer bi ti od njega nastajalo zbijeno blato ili ne krupniji od 4mm jer bi bilo baš onako..prekrupno..bar meni.dakle,gledaš nešto od cca 1-4mm i bit će ti ok.bilje će super rasti jer neće biti presitan radi korjena a opet nije preoštar i preveliki radi ozljeđivanja ribica..

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2009, 17:26:38 poslijepodne »
da ok.....moram još sve to razmotriti
Jetta VR-6
zagreb

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2009, 18:00:45 poslijepodne »
ak uzimaš zemlju stavi onu floraguard jučer sam baš gledal koje sastojke ima ph je 7,0, od teških metala skoro pa ništa već je čisti treset, namoći ju koja 3 tjedna i stavi ispod ;)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2009, 18:07:37 poslijepodne »
za te biljke kao tepihić ti treba hranjiva podloga,jako puno svjetla i jako puno prehrane bilja.
Za glossu ne treba hranjiva podloga.Imam je u nanu od 12 l i samo šljunak.Ali dodajem gnojivo i Easy Carbo.Rasvjeta na tih 12 litara je 9W.

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 17, 2009, 23:38:58 poslijepodne »
kada ovo gledam, u principu za neke stvari je dobro imati podlugu, a opet i netreba imati podlogu.....a kada sam u svom čistio i micao podlogu, moram biti iskren....smrdi kao kuga.....skoro sam umro dok sam čistio ak....poslije sam stavio samo kvarcni i ok je....

ovako je izgledalo poslije

Jetta VR-6
zagreb

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 18, 2009, 11:18:58 prijepodne »
i gdje kupiti u zsgrebu silikon za akvarij??? ili može ići običan ali onaj neutralni???
Jetta VR-6
zagreb

Offline Silver24

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2009, 23:57:45 poslijepodne »
par pitanja, bio u par dućana u zagrebu i nigdje nisam naišao na digitalni termostat, jeli netko zna gdje ih ima za kupiti?
i drugo koju rasvjetu staviti na rio 400?
i da još jedno pitanje....koliko i kako vi imate upaljeno svijetlo u ak. i zanima me ovaj moonlight? jeli to stalno gori? samo preko noći? nemam baš iskustva s time
Jetta VR-6
zagreb