Lipanj 22, 2025, 16:14:15 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: koliko litara  (Posjeta: 1204 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
koliko litara
« u: Travanj 22, 2009, 06:28:30 prijepodne »
eto pitanjce

mislim nabavit i složit jedan ciklidni aq, a nemam iskustva s ciklidima, trenutno imam 54 biljni, a htio bi imat nekaj večeg i ciklidi mi se dopadaju i biotopi mi izgledaju simpa

e sad koliko litara je minimum, dal je potrebno imat bilje (vidim da imate u malim količinama), što mi treba od kemije, kolika rasvjeta, i koje biste mi preporučili za početak?

hvala ;)

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: koliko litara
« Odgovori #1 u: Travanj 22, 2009, 07:43:19 prijepodne »
Pozdrav pa sve zavisi do kojih riba prije svega mozes doci, po mom misljenju sto veci akvarij  to bolji :D sto se tice ciklida a malo prosaraj forumom sve ti je u glavnom receno. S tim da moras paziti sta sa cim cuvas opasni su mixevi i nisu pozeljni,a ciklidima netreba puno  da se u mixaju i naprave cirkus, kao sto vidis ja vec imam problem ne znam i nerazumijem se bas u vrste i tesko je razlikovati muzijake i zenke a i vrste i podvrste pa ti tako to ide u nedogled. A sto se tice ciklida ko ciklida ma oni su legende,ludi su ko struja :D da ti ovo vidis sta sve oni rade ma ludi nema dalje, kopaju, nesto se foliraju, tuku, pa se igraju itd...moj prijedlog malawi od jedno 600 litara i miran si. :up: :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 22, 2009, 07:55:54 prijepodne »
i ja bi 600 litara, vjerujem i svi al onak u skladu s mogućnostima.

razmišljam o kojih 250 litara, a ne znam kak da krenem

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Travanj 22, 2009, 08:13:46 prijepodne »
kreneš autom do Vž, imaš veliki zoo centar, u njemu imaš sve što ti treba, i cijene su ok.
Ja sam prije mjesec i pol dana pokrenuo jedan ciklidni aq 240 litara (prvi aq u životu, ono totalni početnik). Aq, poklopac, filter, protočna pumpa i ostale sitnice, sve je kupljeno kod njih. Što se tiće onog najvažnijeg, ribica, možeš i njih naručiti, točno koju vrstu hočeš, naruđbe idu svakih cca 30 dana,
a ribice dolaze iz uzgajališta iz češke.
Ja ti imam malawi ciklide, doduše uspio sam ih kupiti ovdje preko foruma (dosta jeftinije nego u dućanu), ali opet zavisi koje ciklide hočeš. Moji su još male bebe, a već su prokopali tunele u pijesku između kamenja, sami su si složili dodatna skrovišta ispod kamenja, ma živi su ko živo srebro. Jako ih je lijepo promatrati. Nadam se da sam ti malo pomogao.
malawi mbuna 240 L

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2009, 09:25:25 prijepodne »
A koje bi ti ciklide?Africke jel?
Pa..na dno prvo puknes neki lajc stiropor,pa obicni pijesak sivi,da izgleda realnije,kamenje poslazes,a ja bi na tvom mjestu uzeo jaci filter ma i dva ako treba,Pumpu(za te vece akvarije)..e a pozadinu sam zaboravio..al dobro kako ti hoces..onda da se mene pita obavezno bih Tanganyiku jer i sam doma imam minijaturni sa skoljkasima 8)(30litara,filter za od 50litara..a zao mi da nisam i jaci uzeo,grijac..)
a od riba?opet..da se mene pita bez nekih skoljkasa ne mogu zamislit akvarij,preferiram i nadam se jednog dana Altolamprologus calvus ili compressiceps..pa recimo Julidochromis(ovisi koje) par il dva..ovisi kak bih slozio..
A ostalo..ne znam jos mozda nesto(imam neke favorite)i to je to..nebi nis guzvo.a kemija?
Sad bih ja rekao sto ce ti to?ali kad i sam koristim buffer i cichlid lake salt..
Uglavnom,mozda da jos malo proucis sto bi ti?pa malo proucis neke vrste,zahtjeve..
Ali uređenje nije nikakva filozofija(nisu to biljni akvariji) samo treba poslozit sa svrhom i to je to 8)
ali..zasto da drugi odlucuju umjesto tebe?sigurno imas neke zelje u glavi cim razmisljas o tome. 8)
biljke?ja imam Valisneriju,Ceratophyllum i Anubias(a fora izgleda)rasvjeta?nista zahtjevno.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2009, 09:34:13 prijepodne »
faber hvala na odgovoru, ribe ću najvjerojatnije sam birat, a najviše me zanimala filtracija, kemija i bilje. javim kaj ću napravit al ne jošp jer čekam neku lovu

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Travanj 22, 2009, 09:49:38 prijepodne »
E pa super onda,to sve sto sam napisao je moje okvirno i skromno misljenje.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline ningor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Čakovec
« Odgovori #7 u: Travanj 22, 2009, 11:21:19 prijepodne »
Bok,sljedeći vikend dobit ćeš puno savjeta i uputa.Malo strpljenja!

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #8 u: Travanj 22, 2009, 12:14:46 poslijepodne »
Mislim da če ti za početak biti dovoljan taj od 250 lit. A aq. definitivno najpovoljnija kupnja u aquaterra u Bjelovaru  ;) Imaš pod sponzorima sve info :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)