Pozdrav svima...
Jucer sam tek otkrio akvarij.net, pa se, eto, i jajavljam...
Vidim da mnogi preporucuju akvarije od barem 100-120 litara, a ja imam akvarij od cak 12 litara :-)
Kad sam se uselio u novi stan, prije godinu i pol,prvo sam u jednu kvadratnu stepenastu policu ubacio kuglu sa dvije zlatne ribice. Zena je prije imala ribice, pa sam odlucio da u novom stanu imamo takve kucne ljubimce. Ona je, naravno, bila odusevljena. Prostor nije dopustao nista veliko, a tada u ducanima nije bilo malih "pravih" akvarija. Kad smo odlazili na godisnji, ostavili smo ih baki na mjesec dana. Po povratku baka se nije mogla odvojiti od njih, pa smo joj ih ostavili (i danas sretno plivaju, jedino je jedna pobjelila i dosta su se udebljale).
U potrazi za novim ljubimcima, nasli smo "pravi" mali akvarij firme Marineland (
http://www.marineland.com/products/consumer/con_systems.asp) od 3 galona (12 litara) u Pet centru u Heinzelovoj. Akvarij je po dimenzijama bio kao stvoren za nasu policu. Da je 2cm siri ne bi stao unutra.

Utrpali smo unutra dvije biljke (ne znam im ime) i jedno10 malihribica. Znam da imamo 2 gupija, 3 neonke, neke dvije koje ciste dno i jednu koja cisti stakla,...). Biljke su pognojene sa nekim tabletama. Jedino su jednu ribice pocupale, pa jedva strsi iz dna akvarija (na slici desno ono malo zeleno). Puzevi se razmnozavaju ko' ludi. Nabavio sam Botiju, ali se za par dana okrenula. Nakon sto je i druga napravila isto, vise nisam pokusavao.
Hranim ih u 8 ujutro i 8 navecer. Jednom tjedno promjenim 2L vode (1/5)i po potrebi sa magnetnim cistacem ocistim stakla. Filteri su nekakvi koji se mjenjaju (cartrage sa ugljenom i spuzvicom)svakih 30 dana, no ja na njih stavim vatu, pa nju mjenjam svakih tjedan dana jer na njoj ostanu necistoce.
Po preporuci prodavaca kupio sam i grijac, no nikad ga nisam koristio jer je cijelo vrijeme temperatura vode 26-29 stupnjeva. Kupio sam i pumpicu i airston, ali u uputama od akvarija pise da on ne treba jer ima nekakav biowheel koji stvara kisik. Valjda imaju dovoljno zraka.
Uglavnom, vecinom nema problema. Povremeno se pokoja riba okrene, pa je zamjenim novom iako bi radje da se ne okrecu...
Imate li kakvih savjeta za podjeliti? Rado cu sve upiti :-)
Recimo, kako znati koliko se max. moze staviti ribica u akvarij?
Mislite li da trebam ukljucivati pumpicu za zrak?
Sto ce biti kad dodje ljeto kad je sad temperatura vode 26-29 stupnjeva?
Koliko sati dnevno treba goriti lampa u akvariju?
Zahvaljujem na svim savjetima.