Neko je pitao kako to da se CO2 iz vode osloba?a iz vode pri mreškanju a O2 (kisik) se upija u vodu?
Uprirodi sve teži izjednaeavanju, a u akvarijskoj vodiima više CO2 nego u atmosferi pa on pojaeano "bježi van" kad se poveea površina mreškanjem, a kisika u atmosferi ima više nego u vodi pa ga voda "upija".Više ee ga "upiti" uz veau površinu, dakle uz mreškanje.
Dali se kisik otapa kroz mjehuriae zraene pumpe? Ja sam davno proveo jedno "promatranje" - kroz disperzor od neke vrste drva (zaboravio sam koje, sljez možda?) sam pustao malu kolieinu zraka. Iz tog disperzora izlaze vrlo sitnimjehuriai i polako putuju prema površini (nekako slieno kao u gaziranim piaima). Imam visok akvarij pa taj put traje dosta dugo (nekoliko sekundi mozda). Pri tome nisam uoeio da su se išta smanjili. Kad bih kroz isti disperzor pustio CO2 iz DIYgeneratora, nastali baloncici vidljivo bi se smanjili, ili eak nestali.
To što nisam uoeio smanjenje baloneiaa zraka ništa ne mora znaeiti - može biti više razloga npr. voda je vea bila zasiaena kisikom, kisika ionako ima samo otprilike 1/4 u zraku pa nisam prostim okom ni mogao uoeiti razliku izme?u otopljenog i neotopljenog baloneiaa. No ipak mislim da se kisik nije znaeajnije otopio. No vidljivo smanjivanje baloneiaa CO2 potvr?uje da se on u vodi otopio.
Na pitanje iz naziva teme iz iskustva bi rekao "NE!" jer imao sam periode sa vrlo žestokom ribljom populacijom i nikad nije bilo problema zbog manjka kisika. No priznajem da lijepo postavljeni mjehuriai mogu imati estetski ueinak.