Srpanj 31, 2025, 17:59:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Trebaju li ribama mjehurici u vodi?  (Posjeta: 5798 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chubby

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Trebaju li ribama mjehurici u vodi?
« Odgovori #25 u: Siječanj 10, 2005, 13:59:00 poslijepodne »

upravo neki tip na tv-u priea kako je sva kulturna i intelektualna baština elektronizirana i te da bi trebala biti dostupna svakome pa stvarno ne vidim razlog zašto bi živio u neznanju ... uvijek se možeš okrenuti i starim dobrim knjigama, postojale su i prije interneta, a veaina sadržaja je upravo iz njih prepisana

a ovo co2, o2 mreškanje vode ... pa to je prežvakano x puta što na našem forumu što na drugima, zašto je samo nekolicina elanova upoznata sa tim , pa zoran treba zbunjeno i nesigurno cekati neciju potporu ne bi liga zadavili svojim "teorijama"

ma sve vas ja volim ... do sljedeae ciklone

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Siječanj 10, 2005, 13:59:00 poslijepodne »
Ja kažem! Ako se i otapaju slabe koristi ima od toga. Vrlo slabe. Primarni ako ne i jedini cilj je da mreškaju površinu.
Split/Hrvatska

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #27 u: Siječanj 10, 2005, 14:12:00 poslijepodne »
Da mislim da rijetko postam zadnje vrijeme ali se ne upustam u nesto o cemu nisam na cisto.

Sta se tice otapanja 02 u vodi dogadja se zato je i bolje da su mjehurici sto finiji jer imaju vecu povrsinu kojom dodiruju vodu tako da se i vise o2 ukljucuje u vodu. Samo isto tako se mora znat da voda moze primit odredjeno zasicenje kisika u vodi preko kojeg jednostavno neide i u tom slucaju su mjehurici nepotrebni.

Rijeka/Hrvatska

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 10, 2005, 14:13:00 poslijepodne »

ma šta brljavite otapanje ovisi o temp.vode, kolieini otopljenog kisika u vodi, velieini mjehuriaa koja jeusko povezana s brzinom putovanja prema površini, o putu koji prije?u u vodi, a smjer može biti i djelomieno horizontalan ako je powerhead u pitanju - što znaei još duži put i bolje otapanje, imajte na umu i to da je samo 21% mjehuriaa kisik, znaei nije to co2 iz boce ili rektora pa da se cjeli otopi .... ok AJMO SAD SVI UKLJUEIT MOZAK PA ISPOEETKA

ps. i nemojte mi dirat faunu

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 10, 2005, 14:14:00 poslijepodne »
eto zike me malo prestigo, al tu smo ... ista stvar, nadam se da i fauna misli isto i stvar rješena

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #30 u: Siječanj 10, 2005, 14:21:00 poslijepodne »

Neko je pitao kako to da se CO2 iz vode osloba?a iz vode pri mreškanju a O2 (kisik) se upija u vodu?

Uprirodi sve teži izjednaeavanju, a u akvarijskoj vodiima više CO2 nego u atmosferi pa on pojaeano "bježi van" kad se poveea površina mreškanjem, a kisika u atmosferi ima više nego u vodi pa ga voda "upija".Više ee ga "upiti" uz veau površinu, dakle uz mreškanje.

Dali se kisik otapa kroz mjehuriae zraene pumpe? Ja sam davno proveo jedno "promatranje" - kroz disperzor od neke vrste drva (zaboravio sam koje, sljez možda?) sam pustao malu kolieinu zraka. Iz tog disperzora izlaze vrlo sitnimjehuriai i polako putuju prema površini (nekako slieno kao u gaziranim piaima). Imam visok akvarij pa taj put traje dosta dugo (nekoliko sekundi mozda). Pri tome nisam uoeio da su se išta smanjili. Kad bih kroz isti disperzor pustio CO2 iz DIYgeneratora, nastali baloncici vidljivo bi se smanjili, ili eak nestali.

To što nisam uoeio smanjenje baloneiaa zraka ništa ne mora znaeiti - može biti više razloga npr. voda je vea bila zasiaena kisikom, kisika ionako ima samo otprilike 1/4 u zraku pa nisam prostim okom ni mogao uoeiti razliku izme?u otopljenog i neotopljenog baloneiaa. No ipak mislim da se kisik nije znaeajnije otopio. No vidljivo smanjivanje baloneiaa CO2 potvr?uje da se on u vodi otopio.

Na pitanje iz naziva teme iz iskustva bi rekao "NE!" jer imao sam periode sa vrlo žestokom ribljom populacijom i nikad nije bilo problema zbog manjka kisika. No priznajem da lijepo postavljeni mjehuriai mogu imati estetski ueinak.
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Fottach

• Novi član
  • *
« Odgovori #31 u: Siječanj 10, 2005, 14:37:00 poslijepodne »
Zahvaljujem na opservaciji i moram se sloziti sa zadnjom tvrdnjom ali
uz malu ogradu: po noci su u spavacoj sobi prilicno bucni - naime otuda
je i krenulo pitanje.

Dakle, po danu ih mogu ali i ne moram ukljuciti, ne smetaju ali vjerojatno niti ne koriste.

Po noci bi teoretski mogli koristiti ali uz dovoljno mreskanje pumpe aeracija vode je dovoljna i nisu potrebni.

Ribice su oko 6 ujutro uspavane na dnu ili blizu, osim ancistrusa koji
vrijedno secu po staklu, tako da zakljucujem da su zadovoljne.

Isto promatranje trebam ponoviti po ljetu ako do tada ne nabavim klimu
i onda eventualno ukljuciti mjehurice ako primjetim da ima nervoznih
riba i da se cesce motaju blizu povrsine.

<< Kad odustanes, izgubio si. >>

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #32 u: Siječanj 10, 2005, 14:52:00 poslijepodne »
 Bas sam mislio nesto u kratkim crtama da iznesem neke cinjenice da se O2 ipak rastvara i da to rastvaranjezavisi od nekih cinilacaali me Chubby preduhitrio ,ono sto sam hteo da kazem on je upravo rekao.

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 10, 2005, 14:55:00 poslijepodne »

"These fish can obtain extra oxygen by taking mouthfuls of air at the water surface. "

ova i ovakva sliena fraza se upotrebljava za opis ponašanja coryca kad se zaleau prema površini....... radi seo extra kisiku, a ne o nekakvom bezrazložnom ponašanju.... a to znaei da ako to rade pre eesto od uobieajenog da se MOŽE raditi o manjku kisika............... ZAKLJUEAK
Vraćam se odmah - Godot

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #34 u: Siječanj 10, 2005, 16:13:00 poslijepodne »
Ok, za sad mi je sve jasno. Dobro, skoro sve. Da li uistinu malo mreskanje povrsine (tipa hang-on filter na minimumu protoka) "izbija" vrlo brzo i efikasno CO2 iz vode odn. jel ima smisla dodavati CO2 ako se ima takav filter? Hvala
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Zoran

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 10, 2005, 16:33:00 poslijepodne »
CHUBY - pa sve smo ono vec rekli  

Ruki - dali se isplati, normalno da da jer opet ima vise co2 u vodi tako nego bez dodavanja uopce.
Rijeka/Hrvatska

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #36 u: Siječanj 10, 2005, 17:42:00 poslijepodne »
Citat: chubby

vladimir paar bi to rekao ovako "empirijski i statistieki smo došli do spoznaje da ribe ne trebaju mjehuriae ako u sistemu nalazimo elemente deterministiekog kaosa."

Joj, gledao sam ga jucer na Stankovicu, zakon mi je Vladek, jedna od najzanimljivijih "Nedjeljom u 2" ikad!

I hvale Zorane!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Zoran

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 10, 2005, 18:48:00 poslijepodne »
NP  
Rijeka/Hrvatska