Srpanj 23, 2025, 23:05:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NeM’bune  (Posjeta: 2707 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
NeM’bune
« u: Prosinac 22, 2004, 19:40:00 poslijepodne »

Eto ciklidistika,u tom slueaju Malawi-istika ide za stepen više,pa ajde da po koju reknemo i o toj poveei grupi divnih ciklida za kojim je sad i Cichlid "obolio".

NeM'buna jeste nekako domaee ime,i naravno sledeei podjelu,koja se može naai u nekim knjigama jeste i jasna:sve što nisu M'bune,to su NeM'bune ili NonM'bunas na engelski i kao takav,svima koji eitaju strane sajtove i poznati termin.

Opet drugima su ti ciklidi poznatiji i pod imeno ciklidi iz Haplochromis grupe.To ime jese "proizvod "revizije,koju sta uradila godine 1989 dr.Trewavas-ova i dr.Eccles,kad su dotadašnje Haplpchromis-e svrstila u nove genuse.(primjer:do 1989 Haplochromis venustus,posle revizije Nimbochromis venustus).

A sami ciklidi su po Smithu podeljeni u :

• Haplochromine ciklide,koje saeinjavaju grupe:Astatotilapia,Haplochromis i M'buna

• Tilapijski ciklidi,koje saeinjavaju ustonoše /Nyasalapia i Oreochromis/ te ikrašica Tilapia.
  • [/list]

Ciklidi iz NeM'bune grupe,pretežito naseljavaju otvoreni dio jezera i to su vrsni plivaei.U samoj toj grupi nailazi se 39 genusa,pa mogu slobodno reei,da su to i najrasprostranjeni ciklidi u jezeru Malawi.

Akvarij:generalno gledajuei,ti ciklidi trebaju veee akvarije od M'buna ciklida,pa je neki proseeni tank ili akvarij za njih 500l,a to ne znaei,da se mogu naei i ciklidi koji idu u manji akvarij,a suprotno ima i puno ciklida koji traže 1.000l ili više l.akvarij,ali prosjek jeste negdje oko 500l.

Dekoracija akvarija:Kad je dekoracija akvarija u pitanju,opet je generalno gledana drukeija od M'buna akvarija.Dok u M'buna akvariju glavnu draž dadne kamenje,u uredjenju NeM'buna akvarija kamenje ne igra nit tolike važne uloge,ipak ti ciklidi vole plivati,vole otvorene dele akvarija,pa im stavimo samo malo kamenja u akvarij.To kamenje ima funkciju,da oznaeava sredinu akvarija ili pak služi kao kraj nekog teritorija.Naravno pesak jeste poželjen,da je fini,što sitnije granulacije.

Koliko ciklida jedne vrste:Pa pošto ti ciklidi žive u grupama moramo voditi o tome brigu,pa je poželjeno te ciklide imati stvarno u nekim velikim grupama,za neke vrste /Cxopadichromis/ jeste minimum 10 primjerka,no i ostale vrste ne zaostaju puno za tim standardom.

Polna zrelost i mrest:Ti ciklidi su kasnije polno zreli negoli m'bune,pa je prosjek kad postaju polno zreli negdje 24 mjeseci,ali opet to variira od genusa do genusa.Neki od tih ciklida vole da prave u akvariju prilikom mresta prave kratere,koje se nazivaju lek,što bi znaeilo "arena za mrest".Ženke iz te grupe,imaju od 20 pa do 300 mladunca.Mogu eto navest primjer,da mi je ženka N.venustus imala u prosjeku 50 mladunca.

Hrana kod tih ciklida,jeste važno,da se ih hrani razlieitom ishranom,ti ciklidi su ,za razliku od M'buna više manje svaštojedi.A akvarista treba da ih hrani:pahuljicama,smrznutom hranom,raeieima,te živom hranom.

Dužina i boje:Ti ciklidi narastu od 10 pa do 45 cm,a što se boja istiee,mužjaci su jako lepo obojeni,dok ženke imaju pretežito sivo do smedje boju.

Koji je genus lep:e to mi je teško odgovoriti,svaki jeste genus lep na svoj naein.Ja sam imao odnosno još imam puno ciklida iz te grupe,puno sam ih i izmrestio/nije teško/ali mi je sad puno teško reei:E taj je najlepši,no ajde za probu sliku vrste Otopharynx lithobates:

Offline Njofra

• Punopravni član
NeM’bune
« Odgovori #1 u: Prosinac 22, 2004, 21:26:00 poslijepodne »
Pa ovog ciklida nikad nisam vidio ali pa ...stvarno ..ono prekrasan je.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
NeM’bune
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2004, 08:55:00 prijepodne »

A tako izgleda bliski rodjak Nimbochromis venustus,mužjak Nimbochromis polystigma

Offline adrian ri

• Punopravni član
    • http://www.alfisti.hr
NeM’bune
« Odgovori #3 u: Prosinac 23, 2004, 21:25:00 poslijepodne »
Ovaj prvi je stvarno prekrasan
 Rijeka / Hrvatska
http://www.alfisti.hr

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
NeM’bune
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2004, 21:38:00 poslijepodne »

A ovaj najunikatniji Placidochormis phenochilus

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
NeM’bune
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2004, 22:25:00 poslijepodne »
offtopic: Bojko kad ce onaj clanak o Labidochromis c. sto si pripremao?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
NeM’bune
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2004, 14:49:00 poslijepodne »
Moj grijeh...elanak je kod mene vea više mjesec dana... evo , samo što nije, ima još par elanaka koje euvamo za malo poslije doeeka Nove-kad se otreznimo

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
NeM’bune
« Odgovori #7 u: Siječanj 02, 2005, 11:00:00 prijepodne »

Citat: Vedran
Moj grijeh...elanak je kod mene vea više mjesec dana... evo , samo što nije, ima još par elanaka koje euvamo za malo poslije doeeka Nove-kad se otreznimo

da Vedrane,treba da se povueeš za uši,jer sam ja za NG napisao par novih tekstova,pa treba da to imaš u vidu

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
NeM’bune
« Odgovori #8 u: Siječanj 02, 2005, 19:39:00 poslijepodne »
Ajmeeeee !! Uf...slatke brige