Srpanj 14, 2025, 11:50:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: iglicasti ventil  (Posjeta: 5292 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline krco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: iglicasti ventil
« Odgovori #25 u: Svibanj 01, 2009, 00:43:25 prijepodne »
Pa zato što će veći tlak biti prejak za gumene cijevi i počet će ti CO2 puštati na spojevima, da ne kažem da ti može eksplodirati crijevo. Upravo se to meni desilo kad sam prije neki dan puštao u pogon svoj CO2 sustav. Sve je bilo OK dok je elektroventil bio otvoren, tj. dok je CO2 odlazio u CO2 reaktor, no kad je elektroventil zatvorio dovod plina u CO2 reaktor čulo se samo malo glasnije puć - ko da je pukla ona mala baby petarda, a spoj gumene cijevi na maonemtru je dobio lijepi krater.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #26 u: Svibanj 01, 2009, 00:51:59 prijepodne »
meni izlazni tlak (govorimo o tlaku izlaza iz redukcijskog ventila) nije niti 0,5 bara. zakaj bi trebao biti i 1, a kamoli 2? to je iber previše i nepotrebno. praktički mi manometar niti ne pokazuje izlazni tlak... već na redukcijskom poštelam na 3-4 mjehurića u sekundi, a finim ventilom na 1-2 mjehurića u sekundi,, ili i manje od toga...  ;)

meni se čini da si pogrešno spojio slijed ventila...

Offline kazo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #27 u: Svibanj 01, 2009, 01:56:15 prijepodne »
spojio sam sa crijevima iz za sada sve super radi
salazem se sa aquabotom nema potrebe da ti bude pritisak
1 do 2 bara.
za svaki slucaj sam si uzeo u pevecu crijevo koje drzi
do 5 bari,nesto slicno kao na autima ono crijevo sto je pleteno
izvana.
Ne prepiri se sa budalom - ljudi možda neće uočiti razliku
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=55030.0

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 01, 2009, 10:05:26 prijepodne »
Dakle kazo i aquabot, imam CO2 reaktor i u uputama piše da tlak na njegovom ulazu mora biti između 1 i 2 bara. To je dakle preporuka prozvođača CO2 reaktora, a sad ako imate i malo smisla za fiziku vrlo lako dođemo do objašnjenja zašto to mora biti tako.
Naime tlak od 1 bara iznosi otprilike 0,98 atmosfera, radi jednostavnosti uzet ćemo da 1 bar= 1 atmosfera. Opće je poznata relacija da jedan metar vodenog stupca daje tak na njegovom dnu od jedne atmosfere. Za detalje pogledajte ovaj link: http://en.wikipedia.org/wiki/Fluid_statics
Sad ako imaš CO2 difuzor ispod akvarija kao što ja imam i kad pogledaš kolika je visinska razlika između mjesta gdje se plin uvodi u vodu (reaktor) i same vodene površine u akvariju lako zaključiš da je visinska razlika otprilike jedan metar. Izlazni tlak iz CO2 sustava dakle mora biti veći od jedne atmosfere, tj. jednog bara. To je što se tiče CO2 reaktora koji je ugrađen ispod tanka. Moj sustavje sigurno dobro spojen.

Ako imaš Co2 lojtrice koje se nalaze pri dnu akvarija tlak na izlazu iz CO2 boce mora biti veći od tlaka na dubini na kojoj si montirao te lojtrice. Ako uzmemo da je posječna dubina akvarija 50-60 cm, a lojtrice se uvijek montiraju pri dnu akvarija, dolazimo do rezultata da izlazni tlak iz CO2 sustava mora biti veći od nekih 0,6 bara. Aquabot ako tebi manometar ništa ne pokazuje onda je ili u kvaru ili mu je skala pregruba da bi pokazao tlakove manje od 1 bara.
Idelano je kad je izlazni tlak iz boce za dvadesetak posto veći od tlaka vode na mjestu gdje CO2 ulazi u akvarij.
Ako ti je tlak veći ništa se neće dogoditi(ono dnevni/noćni režim ili putem PH kontolera kao što sam ja složio instalirnajem elektroventila kojim po potrebi uključiš ili isključiš dovod plina), plin će stalno ulaziti u akvarij samo ćeš kroz vrijeme broj balončića stalno morati podešavati u ovisnosti o napunjenosti boce plinom ukoliko nemaš reguliran konstantni izlazni tlak. Na ovom ventilu ne vidim mogućnost reguliranja izlaznog tlaka.
Ako ćeš koristiti elektroventil za gašenje/paljenje CO2 onda nećeš znati koliki ti se tlak stvori u cijevi između igličastog ventila i elektroventila, pa tu može doći do havarije. Govorim iz vlastitog iskustva. Ako nemaš elektroventil, onda CO2 sustav moraš gasiti na boci zatvaranjenm glavnog ventila, i tako svako jutro otvaraš, a svaku veče zatvaraš glavni ventil na boci.

Da li je to crijevo iz Peveca deklarirano da je pogodno za CO2? Nekako sumnjam. Desit će ti se da gubiš CO2 kroz tu cijev iako se to golim okom ne vidi. Co2 nije baš bezopasan plin.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #29 u: Svibanj 01, 2009, 10:57:58 prijepodne »
u odnosu na onaj tvoj messerov šloserski regulator s manometrima, moj se regulator (a i kazin) može koristiti za neurokirurgiju... max izlaza mu je 3bara, a praktički mi ni ne bi trebalo fino podešavanje.  no dobro, to je nebitno. bitno je da ti sve radi.  :up:

ajd molim lijepo, nek neko na ljestve ili difuzor pusti 1-2 bara, pa nek tu veli kak to ide...lol...   bokte, pa tlak u auto gumama je 2bara, kaj ti je?

za tvoj reaktor možda piše nekaj drugo i možda drugačije radi, možda za akvarij od 660 litara treba tolko co2 potjerat u reaktor, ali, još mi se čini da nisi ziher koji, kakav i za kaj je kazo kupio taj ventil. ...kakav pevec??

kaj se pliš odma :P   :D  ;)
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2009, 11:06:32 prijepodne od aquabot »

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #30 u: Svibanj 01, 2009, 15:07:13 poslijepodne »

Opće je poznata relacija da jedan metar vodenog stupca daje tak na njegovom dnu od jedne atmosfere.

radi se o 10 m vodenog stupa i pritisku od 1 bara

Offline kazo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 01, 2009, 16:43:56 poslijepodne »
ja sebi nariktam na onom glavnom ventilu max 6 mjehurica u sekundi
i onda na iglicastom smanjim na 1mjehuric.sve odlicno radi.
dali se moze upotrijebiti elektromagnetski ventil za plin
sto se ugradjuje na kotlove za grijanje.moji se decki na poslu bave
sa timba bih mogao jedan uzeti

Offline kazo

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 01, 2009, 16:47:56 poslijepodne »
veceras stavim slike.

Offline Leon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #33 u: Svibanj 01, 2009, 18:12:15 poslijepodne »
Citat:
Ako ti je tlak veći ništa se neće dogoditi(ono dnevni/noćni režim ili putem PH kontolera kao što sam ja složio instalirnajem elektroventila kojim po potrebi uključiš ili isključiš dovod plina), plin će stalno ulaziti u akvarij samo ćeš kroz vrijeme broj balončića stalno morati podešavati u ovisnosti o napunjenosti boce plinom ukoliko nemaš reguliran konstantni izlazni tlak. Na ovom ventilu ne vidim mogućnost reguliranja izlaznog tlaka.
Glede ovog pritiska u bocama
Co2 koji se nalazi u bocama je u tekućem stanju, a pri optimalnim temp. je tlak 40 bara. Prilikom hladnije i toplije okoline tlak ide od 30bara do 70bara. Boca je inače atestirana na 150 ili 200 bara, ali se nikad nemože postići toliki pritisak. Tlačenjem co2 prelazi u tekući oblik i zato je važno da boca stoji uspravno kako bi izlazio samo plin
Šibenik/HR

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 03, 2009, 23:28:45 poslijepodne »

Opće je poznata relacija da jedan metar vodenog stupca daje tak na njegovom dnu od jedne atmosfere.

radi se o 10 m vodenog stupa i pritisku od 1 bara

Točno, greška u mojem postu.

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 03, 2009, 23:35:44 poslijepodne »
u odnosu na onaj tvoj messerov šloserski regulator s manometrima, moj se regulator (a i kazin) može koristiti za neurokirurgiju... max izlaza mu je 3bara, a praktički mi ni ne bi trebalo fino podešavanje.  no dobro, to je nebitno. bitno je da ti sve radi.  :up:

ajd molim lijepo, nek neko na ljestve ili difuzor pusti 1-2 bara, pa nek tu veli kak to ide...lol...   bokte, pa tlak u auto gumama je 2bara, kaj ti je?

za tvoj reaktor možda piše nekaj drugo i možda drugačije radi, možda za akvarij od 660 litara treba tolko co2 potjerat u reaktor, ali, još mi se čini da nisi ziher koji, kakav i za kaj je kazo kupio taj ventil. ...kakav pevec??

kaj se pliš odma :P   :D  ;)

Ne znam čime sam zaslužio ovakav komentar, no dobro, to je valjda tako kad neurokirurg misli da priča sa šloserom. Bitno je da kolega neurokirurg zna o čemu priča i da je tlak u autogumama 2 bara.
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2009, 00:09:31 prijepodne od krco »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #36 u: Svibanj 04, 2009, 18:03:55 poslijepodne »
ajd, kaj odma tak osjetljiv...  :P ?  to si trebao sfatit ko neozbiljnu šalu. da ja imam akvarij ko ti , samo bih se bedasto cerekao...   ;)

ot: ja pumpam gume na 2,2bara.  ;)